De la independență încoace, Republica Moldova a trecut prin două recensăminte ale populației – cel din 2004 și cel din 2014. În acest an vom avea al treilea recensământ, care se va desfășura până pe 7 iulie 2024. În acest articol vom explica diferențele majore dintre recensământul din 2014 și recensământul din 2024.
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024.
Recensământ pe tablete, nu pe hârtie
În premieră, recensământul din 2024 va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor. La ultimul recensământ din 2014, colectarea datelor statistice se făcea pe hârtie.
Recensământul va dura mai mult
Dacă recensământul din 2014 a durat două săptămâni, atunci cel din 2024 se va desfășura pe o perioadă de trei luni. În cazul în care recenzorul nu va găsi proprietarul acasă, va putea reveni la aceeași adresă încă de cinci ori. De asemenea, informațiile necesare vor putea fi furnizate recenzorului și de către o rudă care locuiește la acea adresă. Dacă timp de două luni o persoană nu va fi găsită, aceasta nu va fi menționată în recensământ.
Mai puține chestionare de completat
În 2014, cetățenii au avut de completat patru tipuri de chestionare:
# pentru clădire, locuință;
# pentru persoană;
# chestionar spațiu colectiv de locuit;
# chestionar pentru persoană cu ședere temporară de până la 12 luni.
La recensământul din acest an, cetățenii vor avea de completat cu un chestionar mai puțin, adică trei în loc de patru:
# chestionar pentru recenzarea persoanei;
# chestionar pentru recenzarea locuinței;
# chestionar pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit.
În acest articol puteți vedea ce întrebări conțin cele trei chestionare din acest an.
Puține cifre
La recensământul din 2004 au fost recenzați 3,3 milioane de locuitori, iar la ultimul recensământ din 2014, populația țării era de 2,8 milioane de locuitori.
Din bugetul de stat a fost alocată suma de 244,3 milioane de lei pentru finanțarea lucrărilor de organizare și efectuarea recensământului.
Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică de amploare organizată o dată la 10 ani.
La acest recensământ sunt antrenați peste 4 000 de recenzori din toată țara care vor colecta datele de la locuitori. Informațiile colectate vor fi folosite pentru calculul numărului populației rezidente a Republicii Moldova la data de referință a recensământului.
Conform legii, participarea persoanelor la recensământ este obligatorie. Aici puteți citi cum va fi amendat refuzul de a completa formularul dedicat Recensământului populației din 2024