Sunt examenele de bac atât de grele? De ce elevii emit petiții în fiecare an și ce spun profesorii

matematica
Foto:diez.md

E aprilie, perioada în care elevii de clasa a XII-a sunt în febra pregătirilor pentru examenele de bacalaureat. Tot în această perioadă (martie-aprilie) absolvenții susțin și pretestări, teste asemănătoare cu cele de bac. Acestea au rolul de a-i pregăti pe elevi pentru sesiunea de examene și de a vedea nivelul lor de cunoaștere a materialului. În ultimii ani, absolvenții lansează diverse petiții referitoare la bacalaureat, prin care cer simplificarea testelor sau chiar anularea sesiunii. Anul acesta nu a fost o excepție.

Ce se întâmplă în acest an

În data de 1 aprilie curent, s-a desfășurat pretestarea la examenul național de bacalaureat la proba de profil. Mai exact, la matematică (pentru profilul real), la istoria românilor și universală (pentru profilul umanist), la arte și la sport. În urma susținerii acestei probe, mai mulți elevi care studiază la profilul real s-au plâns de dificultatea testul la matematică.

Elevii au inițiat și o petiție prin care cer „reducerea nivelului de dificultate al examenului de bacalaureat la matematică, profilul real”. Aceștia precizează că testul a fost inaccesibil pentru mulți absolvenți și însăși profesorii consideră la fel.

Se arată în petiție

La data redactării acestui material (8 aprilie 2024), petiția a fost semnată de 769 persoane.

Profesorii: „Vreau să cred că această petiție va avea un rezultat”

Pentru a afla, totuși, dacă pretestarea din acest an este prea dificilă pentru elevi, am discutat cu câțiva profesori de matematică. Ana Braghiș, profesoară de matematică în cadrul IP LT „Petru Zadnipru”, este de părere că examenul de bacalaureat sigur ar trebui simplificat, luând în considerare exercițiile pe care le-au avut de rezolvat elevii la pretestare.

Chiar dacă e vorba de profilul real, oricum acesta au avut un mai mare grad de complexitate. Vreau să cred că această petiție va avea un rezultat, deși mi se pare că testul de bacalaureat deja a fost gândit și elaborat.

Ana Braghiș

Elena Cimpoieșu, profesoară de matematică, IP LT „Minerva” este de părere că pentru o notă de la cinci în sus, testul a fost ușor. Totuși, pentru note de nouă și de 10 este mai complicat.

Elena Cimpoieșu

Un profesor de la Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești, este de părere că testul a fost accesibil pentru majoritatea elevilor, însă mai mulți itemi au avut carențe.

Profesor de matematică la Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești.

Rezolvarea pretestării

Sergiu Budaianu, fondatorul școlii de matematică „Matematica.md”, a publicat un videoclip în care rezolvă pretestarea de la matematică din acest an.

Ministerul și ANCE, deschiși să discute cu elevii

Am contactat Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), pentru a veni cu o reacție referitoare la petiția lansată de elevi. Autoritățile au precizat că testul propus în cadrul testării pentru clasa a XII-a la matematică, profilul real a fost elaborat „în strictă conformitate cu prevederile curriculumul la această disciplină și cu programa de examen. Fiecare subiect propus spre rezolvare este relevant și reflectă cunoștințele și competențele pe care elevii din învățământul general le dobândesc la finele ciclului liceal.”

MEC și ANCE

Totodată, MEC și ANCE anunță că sunt deschiși să discute cu elevii cu referire la pretinsele necorespunderi a unor subiecte din teste cu programa de examen și curriculumul național la disciplina matematica.

Au mai fost și alte petiții?

În ultimii trei ani, elevii de clasa a XII-a din Republica Moldova au mai emis câteva petiții prin care au cerut anularea examenelor de bacalaureat sau simplificarea testelor.

Spre exemplu, în anul 2021, pentru că o parte dintre ore au avut loc online din cauza pandemiei, elevii au solicitat anularea bacului. Autoarea petiției spunea că elevii nu văd niciun efect din învățarea online și că aceste teste ar putea să le strice toate eforturile și perseverența pe care au avut-o elevii în acești 12 ani. Petiția a strâns peste 11 000 de semnături.

Cu un an înainte, în 2020, din cauza condițiilor de pandemie, elevii nu au susținut examenele de BAC. Atunci, aceștia au primit diplomele fără a scrie teste. Notele pentru examene au reprezentat media aritmetică a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII.

În anul 2022, elevii din Moldova au lansat o petiție online prin care au cerut simplificarea examenelor de bacalaureat. Atunci, autoarea a menționat că elevii „au trecut prin trei ani de chin din cauza pandemiei”.

„Avem ediția 2020 care a fost eliberată de la bac, ediția 2021 care a susținut un bac simplificat din cauza pandemiei, și acum, în 2022 ne dați un proiect de bac pe care un elev cu cunoștințe medii nu îl poate rezolva?”, se arăta în petiție.

Petiția a fost semnată de peste 1 000 de persoane.


Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu știrile actualizate despre bacalaureat, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente