Primește un salariu studiind. Ce este învățământul dual și ce beneficii are pentru tineri

școală profesională
Foto:adevărul.ro

Învățământul dual, ca formă de studiu în Republica Moldova, a început să fie pilotat începând cu anul 2014. Pe parcursul anilor, acesta a fost implementat în tot mai multe instituții de învățământ profesional tehnic din țară, trecând prin mai multe modificări ale procesului de organizare și de desfășurare. În anul 2022, Parlamentului a votat Legea cu privire la învățământul dual, fiind astfel reglementat.

Fie că ai auzit deja de la colegi, profesori sau părinți despre această formă de studiu, fie că nu, am pregătit un material explicativ în care vei afla ce înseamnă învățământul dual, cum este organizat și de ce poți beneficia în cazul în care îl urmezi.

Ce este învățământul dual

Învățământul dual este specific învățământului profesional tehnic și are loc atunci când studiile teoretice au loc în colegiu, centru de excelență sau școală profesională, iar cele practice – la un agent economic, adică la o instituție/companie de lucru.

Învățământul dual are câteva caracteristici, și anume:
# poate să fie cerut de un agent economic sau de o instituție de învățământ;
# orele practice sunt, de fapt, ore de lucru, iar elevii primesc un salariu;
# agentul economic evaluează și certifică competențele elevilor.

Un agent economic poate fi o persoană sau o companie, privată sau de stat, care vrea sau este de acord să creeze programe de învățământ dual pentru formarea profesională a tinerilor. Elevul care urmează un astfel de învățământ se numește ucenic.

Conform autorităților, peste 70 % dintre absolvenții învățământului dual sunt angajați imediat după finalizarea studiilor.

Cum este organizat învățământului dual

Studiile teoretice au loc la instituția de învățământ tehnic în care este înmatriculat elevul. Mai exact, la colegiu, centru de excelență sau școală profesională. Orele practice au loc la agentul economic. Teoria trebuie să cuprindă 30 % din numărul total de ore, iar lecțiile practice – 70 %.

Durata totală a studiilor depinde de complexitatea programului de formare profesională. În acest sens, elevii pot studia între unu și trei ani.

# Pentru a obține o meserie în învățământul profesional tehnic secundar (școală profesională), durata studiilor este de un an sau doi. Tinerii trebuie să aibă vârsta de 15 ani și cel puțin certificatul de studii gimnaziale/certificatul de studii liceale sau medii de cultură generală.

# Pentru a obține o specialitate în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar (centru de excelență și colegiu), elevii trebuie să învețe doi ani. Dacă specializarea este în domeniul medicinei, durata studiilor este de trei ani.

În aceste cazuri, învățământul dual este disponibil pentru tinerii care au împlinit 18 ani și dețin un act de studii gimnaziale, liceale sau medii de cultură generală.

Agentul economic trebuie să semneze un acord cu elevul pentru formarea profesională. Acest acord include detalii despre perioada de studiu, salariul și durata acestuia.

Examenul de calificare

La finalul perioadei de studiu, elevii trebuie să susțină un examen de calificare, pentru a-și certifica competențele profesionale. Dacă nu promovează examenul, acesta se poate prezenta la o nouă sesiune organizată de instituția de învățământ profesional tehnic.

În astfel de cazuri, agentul economic poate prelungi contractul de ucenicie pentru perioada susținerii repetate a examenului de calificare. Ministerul Educației și Cercetării stabilește când va avea loc examenul de calificare repetat și cine va face parte din comisia de calificare.

De ce beneficiezi fiind elev(ă) în învățământul dual

În perioada studiilor, fiecare elev(ă) care urmează învățământul dual beneficiază de:
# bursă lunară – din partea instituției de învățământ;
# cazare în căminul instituției;
# alimentație gratuită – pentru elevii din școli profesionale;
# asigurare socială;
# salariu de ucenicie – din partea agentului economic și nu poate fi mai mic decât salariul minim în sectorul real (5 000 de lei);
# oportunități mai mari de angajare și avansare în carieră.

Elevii din învățământul dual sunt remunerați chiar din primul an de studiu și li se oferă oportunitatea de a fi angajați în întreprinderea în care și-au făcut studiile, imediat după absolvirea programului de formare profesională.

În sistemul dual de învățământ, întreprinderile și agenții economici oferă elevilor instruire practică, le plătesc un salariu lunar și suportă alte costuri legate de formarea lor. Totuși, agenții economici pot beneficia de facilități. Spre exemplu, cheltuielile pe care le suportă pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual pot fi compensate parțial din bugetul de stat, până la maximum 50 %.

Cum te înscrii în învățământul dual

Pentru a beneficia de învățământul dual, tinerii trebuie să participe la concursul de admitere care se desfășoară în perioada lunilor iulie – august. Perioada de admitere este aprobată de Ministerul Educației și Cercetării și este anunțată din timp.

Actele necesare la admitere:
# cererea de înscriere la concurs;
# certificatul de naștere/buletinul de identitate (copie);
# actul de studii, în original cu anexa respectivă;
# fotografii 3 × 4 cm color;
# dovada achitării taxei de înscriere (nu și în cazul pentru copiii rămași fără ocrotire părintească).

Recent, ministrul Dan Perciun a anunțat că Ministerul Educației și Cercetării planifică să înainteze o hotărâre ce va permite combinarea învățământului dual cu cel superior. Mai exact, din anul viitor, studenții de la anumite specialități, care se află în ultimul lor an de studii, ar putea avea posibilitatea să combine lecțiile teoretice cu practica pe care o vor desfășura în cadrul mai multor companii.


Mai multe informații despre învățământul dual sunt disponibile aici.

În acest material găsești lista centrelor de excelență la care poți merge după clasa a IX-a, iar aici este lista colegiilor din Moldova. În acest articol găsești și lista școlilor profesionale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente