(video) 7 aprilie 2009: ce spun manualele școlare despre una dintre cele mai tragice zile din istoria Republicii Moldova

7 aprilie revolutie protest
Foto:radiomoldova.md

„Rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost contestate în societate, provocând ample manifestații de protest, punctul culminant al acestora a fost atins pe 7 aprilie.” Aceasta e tot ce puteau afla până nu demult din manualele școlare de istorie absolvenții gimnaziului despre una dintre cele mai tragice zile din istoria statului modern Republica Moldova. În anul 2023, elevii din clasa IX-a au primit manuale noi de istorie. Ce spun acestea despre „revoluția furată” din 7 aprilie 2009, dar și cum este reflectat acest subiect în alte cărți vă arătăm și vă spunem în acest articol.

Ziua de 7 aprilie 2009 nu este menționată ca temă separată în programa școlară. Totuși, aceasta este o subtemă a lecției: „Republica Moldova la etapa actuală”, unde intră evenimentele de la independență încoace. Tema dată se studiază în clasele a IX-a și a XII-a.

Protestele din 7 aprilie nu apar nici în programa de examene. În general, subiectul „7 aprilie” este dezvoltat mai mult la discreția profesorilor, însă fără vreun material didactic de suport.

Clasa a IX-a: de la o propoziție la un fragment

După manualele vechi, din 2013, evenimentele din 7 aprilie 2009 sunt menționate în cadrul unui singur enunț. Abia în acest an de studii au fost tipărite manuale noi pentru clasa IX-a, unde apare mai multă informație, inclusiv despre persoanele omorâte și aplicarea violenței. Mai jos găsiți fragmentul în care este redată această informație.

Victoria PCRM a fost contestată de opinia publică, care a adus acuzații de fraudare a alegerilor, declanșându-se proteste în masă, care au culminat cu ziua de 7 aprilie 2009, când protestele au căpătat o formă mai radicală și au dus la luarea cu asalt a clădirilor Parlamentului și Președinției. Poliția a intervenit aplicând forța. În această zi au fost răniți mulți protestatari, unii și-au pierdut viața, au fost arestate numeroase persoane asupra cărora s-a aplicat violența.

„Istoria românilor și universală: manual pentru clasa a IX-a”, ediția 2023

Clasa a XII-a: moartea lui Valeriu Boboc și reflectarea în presa internațională

Elevii din clasa XII-a studiază istoria din manuale vechi, unde președinte este Nicolae Timofti, abia ales în funcție. Totuși, manualele dedică evenimentelor din 7 aprilie 2009 mult mai multă informație, inclusiv menționează despre decesul lui Valeriu Boboc.

Campania electorală agresivă condusă de comuniști și acoliții lor cu ocazia alegerilor parlamentare din 2009 a fost una dintre cauzele radicalizării societății și, ca rezultat, ale izbucnirii unei revolte populare în ziua de 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea și arderea clădirii Parlamentului și, parțial, a Președinției. Răspunsul disproporționat al forțelor de ordine în zilele imediat următoare, soldat cu arestarea și torturarea a sute de tineri și moartea a cel puțin unui manifestant (Valeriu Boboc), învinuirile nefondate aduse României pentru participarea la evenimente, soldate cu expulzarea ambasadorului acestei țări, au trezit reacții virulente din partea organismelor internaționale.

„Istoria românilor și universală: manual pentru clasa a XII-a”, ediția 2013

De asemenea, în manual este oferit și un studiu de caz, în care este reflectată opinia presei străine despre evenimentele din 7 aprilie, dar și un document în care sunt prezente informații despre moartea lui Valeriu Boboc.

„Dacă profesorul nu vede o prioritate în subiectul respectiv, cu ușurință poate să îl evite”

Ludmila Moraru este profesoară de istorie în cadrul Colegiului de Medicină Orhei. Aceasta menționează că evenimentele din 7 aprilie 2009 ar trebui să fie reflectate mai insistent în manuale.

Ar trebui să se aducă mai multă informație la această temă, poate nu ca una separată, dar una pentru care să se acorde mai multe surse pentru discuții și analiză. La moment, dacă profesorul/profesoara nu vede o prioritate în subiectul respectiv, cu ușurință poate să îl evite și să vorbească despre alte evenimente politice din 1991 până în prezent.

Ludmila Moraru

Valeria Jidraș este elevă în clasa XII-a și una dintre corespondentele #diez. Ea menționează că a aflat despre „revoluția Twitter” mai mult de la profesoară decât din cărți.

Despre evenimentele din 7 aprilie 2009 mi s-a menționat în clasa a XI-a, în cadrul unei lecții de istoria românilor și universală. Atunci, profesoara a decis să se oprească mai mult la acest subiect și să vină cu niște detalii, lucruri care nu erau expuse în manualele școlare. În rest, acest subiect este evitat, deși consider că ar fi posibilă oferirea unei informații mai detaliate sau măcar abordarea subiectului, cu indicarea în programa școlară de studiu la început de aprilie.

Valeria Jidraș

Mai jos vă lăsăm o scurtă relatare video a evenimentelor din 7 aprilie 2009, dar și o recomandare de film din anul 2014, în regia lui Anatol Durbală, întitulată „Ce lume minunată”.

@diez.md Ce cunoști despre evenimentele din 7 aprilie 2009?🇲🇩 #7aprilie2009 #moldova #revolution #PMAN #protest ♬ sunet original – Diez.md

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente