Recensământ 2024: cum arată recenzorii și ce trebuie să știi despre ei

dsc_7994-1-scaled
Foto:Andrei Mardari/NewsMaker

Republica Moldova se pregătește pentru desfășurarea unui nou recensământ al populației, un eveniment de amploare ce are loc cel puțin o dată la zece ani. În acest an, Recensământul populației și locuințelor va avea loc între 8 aprilie și 7 iulie 2024 și va cuprinde întreaga țară, cu excepția regiunii transnistrene. Pe parcursul desfășurării acestuia, cetățenii vor fi vizitați de un recenzor care le va adresa o listă de întrebări. Pentru a facilita procesul, astfel încât să nu dați datele personale escrocilor, este important să cunoașteți cum vor arăta recenzorii acreditați.

Cine sunt recenzorii? Recenzorii sunt niște persoane temporar angajate la recensământ, care colectează în cadrul unui interviu față în față datele individuale ale populației. Acesta va fixa răspunsurile oferite de tine și celelalte persoane recenzate pe un dispozitiv electronic de tip tabletă.

Interesant este faptul că, în anumite cazuri, recenzorul ar putea fi chiar unul dintre cunoscuții tăi. Recrutarea personalului se face de către Biroul Național de Statistică (BNS) prin intermediul oficiilor teritoriale de statistică din fiecare raion/municipiu.

Cine sunt supervizorii? Supervizorii sunt persoanele responsabile de asigurarea procesului de colectare ritmică a datelor de la recensământ. Ei coordonează activitatea la șapte recenzori, pe care îi instruiesc și monitorizează.

Cum vei recunoaște recenzorul BNS? Recenzorii vor fi autorizați prin legitimații corespunzătoare, emise de BNS, pe care le vor prezenta când vor veni la domiciliu tău sau vor interacționa cu tine. De asemenea, pentru a fi distinși, recenzorii vor purta însemne de identitate a recensământului din acest an, inclusiv: chipiuri și/sau tricouri, genți și tablete cu logoul recensământului.

Cum mă asigur că recenzorul din fața mea este unul adevărat? Pentru verificarea identității personalului de recensământ angajat la BNS sau pentru a adresa orice altă întrebare privind RPL, vei putea suna la Linia verde dedicată (apeluri gratuite) a recensământului – 0800 800 24 – sau vei putea scrie la adresa electronică [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente