Nota 6 este suficientă? Opinii mai puțin reflectate despre media de admitere la liceu

Logo pe fotografie (1)
Foto:Cezara Noroc

Din toamna acestui an, elevii care nu vor reuși să obțină o notă medie generală de 6 sau mai mare nu își vor mai putea continua studiile la liceu. Această regulă a fost introdusă în noua metodologie de admitere a elevilor la liceu și a intrat în vigoare în luna martie 2024. Inițiativa, despre care se știa încă din luna februarie, a reușit să stârnească mai multe polemici în rândul internauților, unii menționând că „6 e puțin” și reforma este „demult așteptată de profesori”, alții că „fiecare trebuie să aibă posibilitatea de a învăța la liceu”. Astăzi, noi vom încerca să vă prezentăm câteva opinii mai puțin popularizate la acest subiect, dar la fel de importante.

Context: de ce media de admitere a fost modificată și ce urmează să se schimbe

În luna februarie 2024, ministrul Dan Perciun propunea consultărilor publice noua metodologie de admitere la liceu, focusând atenția pe nota minimă de admitere propusă, adică 6 (șase). Atunci, oficialul menționa că „materialul de liceu are un anumit grad de complexitate”, iar pentru a fi însușit de elevii ce urmează să fie admiși, „rezultatele de la gimnaziu trebuie să atingă un nivel minim”.

Pentru noi este principial să construim un sistem meritocratic, unde cei care au un anumit nivel de rezultate merg la licee teoretice, iar ceilalți, în funcție de capacități și interese, merg spre un colegiu unde încep să învețe mai devreme o profesie, în ideea de a accede după absolvire pe piața muncii sau la o universitate.

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării

Despre scopul noii metodologii de admitere am discutat și cu Corina Lungu, consultantă principală la Direcția politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții a Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Aceasta a menționat că noile modificări vin să asigure „ciclul liceal ca un învățământ de calitate”, prin respectarea unor norme ce, în mod normal, și însemnă învățământ liceal.

Întrebată dacă pe viitor ne-am putea aștepta ca nota minimă de admitere să crească, oficiala a subliniat că instituțiile sunt „în deplină libertate ca să își decidă nota de admitere”.

La moment, toate instituțiile de învățământ au trimis planurile de admitere. Vreau să vă spun că de la localitate la localitate, de la instituție la instituție, acest prag minim este diferit. Avem instituții de învățământ care și-au stabilit o medie de concurs 8,5. Pe de altă parte, în marea majoritate, instituțiile au pus nota minimă acceptată de către metodologie.

Corina Lungu

Curiozitate! Noile modificări ale regulamentului permit elevilor să fie admiși la un liceu, indiferent de limba de instruire pe care au avut-o aceștia în gimnaziu.

Ce fac elevii care nu vor fi primiți la liceu?

Odată cu adoptarea noului regulament, în spațiul mediatic a circulat informația că elevii nu vor mai putea să obțină studii superioare. Acest lucru este un fals, or, studiile de licență pot fi făcute și după absolvirea unui colegiu.

Pe lângă colegii, absolvenții gimnaziului își pot continua studiile și la o școală profesională, fie la un centru de excelență. De asemenea, odată ce au împlinit 20 de ani, tinerii pot absolvi un liceu cu frecvență redusă, or, înscrierea în cadrul său ar putea fi făcută cu o medie generală nu mai mică de 5 (cinci), cel puțin în cazul în care Consiliul profesoral al liceului va prevedea acest lucru.

„Investim în calitate” versus „liceele de la sate”

Timp de 46 de ani, Badan Lidia predă limba și literatura română la Liceul Teoretic „Ioan Sârbu” din localitatea Ignăței. Profesoara a menționat că decizia ministerului este binevenită și chiar ar putea motiva elevii din ciclu gimnazial să aibă o abordare mai serioasă față de studii. Pe de altă parte, aceasta subliniază faptul că creșterea notei de admitere ar putea pune în situație unele liceele de la sate, unde la concursul de admitere participă mai puțini elevi.

„E bine. Decizia îmi place, deoarece trebuie să investim în calitate. Unde sunt elevi mulți, apoi și o medie de admitere mai mare ar putea fi binevenită. Pe de altă parte, cred că în satele unde nu există licee în apropiere ar fi bine să poată fi admiși și elevii cu nota 5, dacă aceștia chiar și-o doresc și sunt conștienți de faptul că au nevoie de carte. Eu făceam o analiză a notelor primite de mulți tineri în clasele a IX-a și a XII-a, iar cei mai mulți dintre aceștia creșteau. Notele lor de la liceu erau mai mari. Probabil deja elevii sunt mai conștienți, mai maturi. Văd care le este menirea”, a menționat Lidia Badan.

În anul 2023 în clasa a X-a au fost admiși 12 688 de elevi. Dintre aceștia, doar 480 au avut o notă de admitere mai mică decât 6, ceea ce constituie 3,7 %.

Media potrivită de admitere – notele de la examen?

Raisa Ștubei este profesoară la Complexul Educațional Liceul-grădiniță „Kiril și Metodiu”. Aceasta menționează că nota medie de admitere ar trebui să se calculeze doar în baza notelor obținute de către elevi la examene. Acest lucru ar oferi tuturor elevilor șanse egale și ar înlătura subiectivitatea profesorilor în procesul de notare.

„Consider a fi oportună calcularea mediei obținute de elevul clasei a IX-a în cadrul examenului de absolvire a treptei gimnaziale. În așa caz, vom fi siguri că nota e meritată, căci a fost pusă de o persoană independentă, responsabilă de verificarea corectă a lucrării scrise la examen. Procedura va fi transparentă, calculele se vor face centralizat. Consider că nu e o problemă pentru Agenția de evaluare și examinare să elaboreze și un centralizator în care să fie fixate notele medii pentru examenele de absolvire în clasa a IX-a, cel puțin pe raioane și municipii”, crede Raisa Ștubei.

De facto, un asemenea sistem de admitere este deja prezent în liceele din România, unde, din anul 2023, notele obținute pe parcursul claselor a V-a – a VIII-a (studiile liceale românești încep în clasa a IX-a) influențează extrem de puțin admiterea la liceu, decât atunci când doi elevi au obținut aceeași notă medie la examene.

Rubrica „Ce ne mai spun internauții?”

Noutatea privind modificare notei medii de admitere a fost întâlnită diferit de către internauții moldoveni, și nu doar. Unii dintre ei au menționat că „așa ar trebui și în Romania”, alții au menționat că la unii copii „le tăiem aripile și șansele cu totul”, ba chiar au fost și dintre cei care au propus ca nota de admitere să fie 8 (opt). „Ceilalți pot învăța o meserie. Este loc pentru toți. Țara noastră are nevoie și de unii, și de alții. Mai ales că astăzi nu mai găsești un meșter bun.”

Soluția ar putea fi alta. Încă din clasa a VII-a elevii ar trebui sa aibă posibilitatea să se orienteze mai mult spre materii umaniste sau spre materii reale. Nu toți elevii înțeleg matematica, nu toți elevii pot face un comentariu de 400 de cuvinte. Examenul de capacitate ar trebui sa fie dat având în vedere cele doua direcții: umanist și real.

Elena, internaută

Rebeca, o altă internaută, menționează că inițiativa i se pare „o idee bună”. „Mulți părinții și elevi cred că dacă faci o meserie și nu ești la liceu, atunci e o rușine. Dar când elevul intră la liceu și nu ia bacul, atunci nu mai e o rușine?”

Cum este calculată media de admitere în liceele din Republica Moldova

Nota media de admitere a elevilor este influențată de notele obținute de aceștia la examenele din clasa a IX-a, de notele anuale obținute la anumite discipline, dar și de proba de aptitudini în cazul anumitor profiluri.

# Profil real – MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la matematică, biologie, fizică, chimie, informatică, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.

# Profil umanist – MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la limba de instruire, limba străină, geografia, istoria românilor și universală, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.

# Profil arte – MC=(NPA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, NPA este nota de la proba de aptitudini, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.

# Profil sport – MC=(NPA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, NPA este nota de la proba de aptitudini, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.

Ce credeți voi despre noua notă medie de admitere la liceu? Va influența ea oare calitatea studiilor în măsura așteptată sau, pe viitor, ministerul va trebui să propună o formulă nouă?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente