Fiecare an de educație ne crește speranța de viață. Cu cât putem reduce rata deceselor dacă investim în studii

elevi7
Foto: Facebook/Ministerul Educației și Cercetării

Ce s-ar întâmpla dacă ai afla că anii de școală și de universitate îți adaugă și câțiva ani de viață? Pornind de la câteva studii care au presupus existența unei relații între mortalitatea la adulți și nivelul de educație, o cercetare publicată în revista The Lancet Public Health demonstrează pentru prima dată că educația îmbunătățește speranța de viață.

Cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) și de la Universitatea Washington din Seattle. Aceștia au analizat 603 studii din diverse baze de date, înregistrând 10 355 de observații referitoare la educație și la mortalitate. Majoritatea studiilor sunt din zone cu venituri ridicate, însă autorii solicită mai multe cercetări din zone ale lumii în care accesul la școlarizare este redus.

Pentru a măsura efectul, cercetătorii au folosit un șablon care a inclus și identificarea factorilor demografici, socio-economici, comportamentali și factorii legați de sănătate.

Cu cât educația poate reduce rata de deces

Așadar, rezultatele studiului arată că șase ani de școală reduce riscul de mortalitate cu 13,1 %, în timp ce 12 ani – cu 24,5 %, iar 18 ani – cu 34,3%. Astfel, s-a constat că în medie, un de educație reduce riscului de mortalitate cu 1,9 %.

În urma analizei, s-a constata că creșterea speranței de viață datorită educației este aceeași atât în țările cu venituri ridicate, cât și în cele cu venituri reduse, și nu sunt influențate de sex, clasă socială sau demografie.

Studiul explică faptul că fenomenul poate fi mai bine observat la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani, când riscul de mortalitate se reduce cu 2,9 % în fiecare an de educație. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani, reducerea este de 0,8 %. Potrivit oamenilor de știință, cu cât o persoană ajunge la o vârstă mai înaintată, dispoziția genetică, obiceiurile zilnice, dieta sau alți factori socioeconomici de predicție a mortalității pot avea o influență mai mare decât nivelul de educație.

De asemenea, efectele educației au fost comparate și cu alte lucruri importante care ne pot îmbunătăți sau care ne pot pune în pericol sănătatea. Spre exemplu, finalizarea anilor de învățământ primar, secundar și universitar reduce riscul de deces cu 34 %. Acest fapt s-ar echivala cu o viață deplină cu alimentație sănătoasă. Pe de altă parte, lipsa educației în viața unui adult este similară ratei de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului. Mai exact, șansele de deces ale unei persoane care nu mers la școală sunt aproximativ aceleași ca în cazul unei persoane care fumează aproximativ 10 țigări pe zi (cinci pack-years) sau a unei persoane care consumă frecvent alcool.

Cercetarea explică că pe lângă locuri de muncă mai bune și venituri mai mari, educația dezvoltă mai multe resurse sociale și psihologice care influențează starea sănătății și durata vieții. Astfel, investițiile mai mari în educație pot aduce beneficii sănătății populației în aceeași măsură în care se încearcă rezolvarea unor probleme de sănătate.

Studiile în Republica Moldova

În Republica Moldova, învățământul obligatoriu începe cu grupa pregătitoare de la grădiniță și se încheie cu învățământul gimnazial. Cu alte cuvinte, fiecare persoană de la noi din țară este obligată să meargă la școală până în clasa a IX-a sau până la 16 ani.

Părinții sau tutorele legal și autoritățile locale sunt responsabili să se asigure că toți copiii cu vârsta de până la 16 ani sunt înscriși la școală conform legii.

Întregul studiu se regăsește mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente