Alexandru Lambov este un programator care a învățat din cărți noua meserie. De la început a profesat avocatura, însă după ceva timp a decis să-și încerce abilitățile în noul domeniu. În articolul de mai jos vă propunem să descoperiți istoria de succes al lui Alexandru.
– Spune-ne despre tine. Unde te-ai născut, câți ani ai, unde ai studiat?
– Eu m-am născut la Chișinău, dar nu am locuit acolo. Până la universitate și parțial după aceea am locuit în satul (pe atunci sat) Tvardița din raionul Taraclia, în sudul Moldovei. Este un sat bulgăresc, pe străzi se vorbește bulgara și este complet diferit față de alte părți ale Moldovei. Această localitate o consider acasă.
– Câți ani ai lucrat în domeniul jurisprudenței și cu ce te-ai ocupat?
– Am lucrat cam un an și jumătate și m-am ocupat în principal de probleme de familie – divorțuri, moșteniri. Cele mai neplăcute cazuri sunt cele în care foștii soți își împart copiii, trec prin momente foarte emoționale.
– De ce te-ai răzgândit să continui să lucrezi ca jurist? Descrie starea în care te aflai în acel moment.
– Aceasta s-a întâmplat accidental și treptat. Mă pregăteam pentru o carieră în avocatură, am făcut stagiu timp de un an și jumătate în apropierea orașului natal, am participat la procese. Pentru a deveni avocat, trebuia să trec printr-o serie de examene pe care Colegiul Avocaților le administrează. Ei nu sunt interesați ca numărul avocaților să fie mare, iar examenele nu sunt ușor de trecut. La unul dintre examene, au eliminat, probabil, jumătate dintre candidați, inclusiv pe mine. Aș fi putut să reiau examenul peste jumătate de an, dar am decis să lucrez ca programator în birou până când va veni momentul examenului. Când a venit acest moment, am renunțat să-l susțin.
– În ce circumstanțe ai făcut cunoștință cu domeniul IT și ce te-a atras la el?
– Am iubit programarea încă din școală. În clasa a XII-a, am ajuns printre primii 10 la olimpiada republicană la informatică. Mi-a plăcut să programez, dar nu am vrut să fac din asta o profesie. Parțial din cauza prejudecăților de atunci despre programatori ca fiind niște ciudați. Atunci în domeniul IT nu erau atât de mulți bani cum este acum, cel puțin în Moldova. Pe de altă parte, credeam că din cauza caracterului meu nu voi putea să stau în birou pe un scaun opt ore pe zi, iar pe de altă parte, aveam exemplul tatălui meu, care era jurist.
Am mers voluntar la Facultatea de Drept și mi-a plăcut acolo, dar programarea nu m-a părăsit. După primul an, am studiat IT la UTM, era anul 2010. Mă gândeam să termin dreptul în regim de învățământ la distanță. Dar atmosfera de la UTM nu mi-a plăcut, atunci mi-era plictisitor acolo, așa că m-am întors la Facultatea de Drept, pe care am terminat-o cu rezultate bune.
– Ce știai despre această industrie înainte de a începe s-o studiezi de sine stătător?
– Despre industrie știam puțin, dar în general înțelegeam cum funcționează computerele, iar atunci aceasta era suficient.
– Ce cunoștințe aveai înainte ca să începi cariera IT?
– Eu știam Turbo Pascal, pe care l-am învățat la școală, și puțin C, algoritmi de bază, puțină teorie, nimic mai mult. Nu m-am reprofilat special. În timp ce eram încă la Facultatea de Drept, am încercat să fac freelance. Asta mi-a oferit o experiență inițială, pentru că atunci era o mare lipsă de programatori și erau angajați toți cei care înțelegeau ceva.
– Ce ai studiat, ce cursuri ai urmat și ce ai vrut până la urmă să obții din noua ta profesie? De câți ani lucrezi în domeniul IT?
– Nu am urmat niciun curs înainte de a începe cariera, fie plătit, fie gratuit. Dar am citit cărți și articole scrise într-un stil chiar destul de uscat. A fost un antrenament bun. Singurul curs pe care l-am urmat când deja lucram de câțiva ani a fost un curs de algoritmi pe Coursiera, unul dintre cele mai cunoscute și populare și a fost gratuit. Dacă luăm în considerare munca de birou, lucrez din 2016, iar muncile part-time au început în 2013.
– Prin ce se deosebește viața unui avocat de cea a unui specialist IT? Spune-ne cum a fost viața ta înainte și după IT.
– Acestea sunt cu adevărat profesii diferite, în sfere sociale diferite. Avocatul caută clienți, negociază singur cu aceștia tarifele, îi reprezintă interesele. Este important să ai un nume, o reputație, să știi cum să te faci remarcat pentru ca un client să vină la tine, nu la alt avocat din oraș.
Programatorul sau managerul IT este aproape întotdeauna un angajat, deși bine plătit. Este o viață diferită. Aș spune că, în percepția publică, statutul de avocat este considerat mai solid, de exemplu, poate ajuta în comunicarea cu instituțiile guvernamentale. În timp ce, în general, posibilitățile materiale ale unui inginer IT sunt, cred, în medie, mai mari.
– Ce perspective și oportunități ai descoperit datorită IT-ului?
– În cazul meu, în primul rând, este vorba despre libertate. Din punct de vedere financiar. IT-ul este probabil una dintre puținele profesii din țara noastră unde puteți câștiga la nivel mondial, fără a vă implica în diverse manevre. Poate că nu veți deveni milionar, dar puteți cumpăra un apartament.
– Când și cum ai ajuns la Grid Dynamics Moldova? Povestește cum ai fost primit în companie.
– A trecut primul an al pandemiei de COVID, am lucrat într-o altă companie, piața a avut o scădere, care s-a dovedit a fi temporară. Direcția în care lucram a început să fie puternic redusă și am realizat că concedierea mea era doar o chestiune de timp. Am decis să nu aștept, am văzut o oportunitate de angajare și am trimis CV-ul. Fostul meu angajator nu a întârziat mult și am ajuns la Grid Dynamics. Mi-au plăcut noile sarcini, la fel ca și noile persoane.
– Cum a decurs perioada de acomodare la Grid?
– A fost perioada pandemiei de coronavirus, toți lucrau de acasă. Totul a decurs fără probleme, doar că sarcinile erau mai interesante decât înainte.
– Ce îți place cel mai mult aici și cu ce te ocupi? Spune-ne mai detaliat la ce proiecte ai participat.
– Această informație nu poate fi dezvăluită din cauza contractelor cu angajatorii. Din ceea ce pot spune, am participat la dezvoltarea mai multor aplicații iOS, am creat un sistem de control al accesului pentru hoteluri și birouri și alte lucruri pe care cineva din afară nu le-ar observa.
Ceea ce îmi place este că în domeniul IT trebuie să gândești, iar sarcinile nu sunt ușoare. Multe dintre lucrurile pe care trebuie să le facem sunt rutine, dar există și aspecte interesante.
– Ce calități crezi că ar trebui să aibă un inginer IT în 2024? Cum le poate dezvolta pentru a ține pasul cu schimbările zilnice din industrie?
– Nu cred că în prezent calitățile necesare unui programator sunt foarte diferite față de cele necesare acum 10 ani. În primul rând, trebuie să iubești computerele și să le înțelegi. Să înțelegi cum datele și faptele din viața reală se transformă într-o secvență de zerouri și unu. În IT nu există magie, dar există soluții ingenioase și interesante care permit dispozitivelor să funcționeze.
Pentru a ține pasul cu schimbările, este necesară o bună pregătire teoretică de bază. Dacă aceasta există, noile inovații pot fi învățate ușor, deoarece sunt în principal detalii. Aceste detalii însă trebuie învățate în mod constant, deoarece cererea pentru tehnologii specifice se schimbă, unele dispar, altele apar noi.
– Să vorbim despre subcultura IT. Spune-ne cu ce te ocupi în timpul liber. Aici poți vorbi despre interesele, hobbyurile tale, unde vă întâlniți cu colegii de la lucru sau cu prietenii din industrie.
– Subcultura IT este un lucru pe care nu l-am înțeles mult timp. Se consideră că programatorii sunt oameni speciali, specifici, diferiți de ceilalți, aproximativ ca și eroii din serialul The Big Bang Theory.
Un IT-ist este cineva care știe să lucreze cu computerele în ceea ce nu știu ceilalți, merge la serviciu în șlapi și nu este antrenat în alte aspecte ale vieții. Despre acest lucru aș spune și da, și nu. Personal, acest model nu mi-a plăcut niciodată, dar la început au fost colegi care au crezut în aceasta. Ulterior, am înțeles că există programatori buni atât în casual, cât și cu un stil vestimentar mai strict. Nu există o legătură și nu este obligatoriu să te porți și să trăiești ca un IT-ist din serial.
Cât despre interesele colegilor… interesele oamenilor sunt diferite, unii iubesc mașinile, alții călătoriile. Mult timp am cântat la chitară, acum mai puțin, dar totuși îmi place muzica. Colegii mai tineri, probabil, se adună în cluburi hipster și în localuri ale orașului. Nu le facem reclamă, dar cine este la curent le cunoaște. Cei mai în vârstă, evident, merg mai puțin în cluburi și preferă să se adune mai degrabă în restaurante. Oamenii sunt oameni, interesele și preferințele sunt diferite în funcție de caracter.
– Ce obiceiuri sunt în spațiul profesional IT?
– Primul lucru care atrage atenția este faptul că în birourile IT de obicei există open space, adică rânduri lungi de mese cu laptopuri, la care lucrează oameni. Nu există birouri separate și chiar și majoritatea managerilor, care în alte domenii ar avea birouri separate conform statutului lor, lucrează la fel.
În general, ierarhia în companiile IT se simte mult mai puțin, chiar dacă totuși există. Toți își spun „tu” unul altuia, în multe companii aceasta este chiar o regulă formală.
Cu privire la petreceri, există petreceri corporative.
– Ce sfaturi le poți oferi persoanelor care ar dori să-și schimbe ocupația și să devină membru al comunității IT?
– Primul pas este să vă decideți dacă este pentru voi și dacă iubiți computerele. IT-ul este un domeniu specific, pentru care trebuie să aveți o înclinație. Veți înțelege dacă o aveți atunci când încercați să programați.
Puteți să citiți articole pentru începători, cărți sau să urmăriți videoclipuri pe YouTube. Încercați să instalați un compilator și să scrieți primul program care face ceva. Dacă reușiți și vă place, puteți să vă gândiți la cursuri plătite sau la un stagiu într-o companie. Desigur, pentru asta aveți nevoie de resurse, de timp liber și să nu vă epuizați la locul de muncă actual, dacă aveți unul. Este mai ușor să faceți asta când sunteți tineri. Compania noastră, de exemplu, organizează periodic stagii. Este o modalitate convenabilă de a intra în IT.
Dar aveți în vedere că acum nu este anul 2012, iar angajatorii acordă mai multă atenție educației formale. Cu toate acestea, în acest domeniu, experiența este mai importantă decât diploma. Dacă obțineți primul loc de muncă și rămâneți acolo, cel mai probabil veți reuși. Nu există nimic imposibil în IT. În general, munca este interesantă și promițătoare, și dacă aveți dorință, merită să încercați. Desigur, pentru a deveni inginer IT, sunt necesare anumite eforturi și motivație, dar jocul merită lumânarea.
Grid Dynamics Moldova este una dintre puținele companii din țara noastră care se poate mândri cu o experiență bogată în servicii de consultanță și dezvoltare de software pentru unele dintre cele mai mari și respectate companii și mărci din lume.
Mai multe detalii despre această companie poți afla aici și aici.