Devenită deja tradițională, Conferința tehnico-științifică a studenților, masteranzilor și doctoranzilor și-a demarat lucrările pe 27 martie. Menționând că aceasta constituie o parte integrantă a procesului de studii și cercetare desfășurat la UTM, prorectorul pentru cercetare al UTM, dr. hab., prof. univ. Vasile TRONCIU, moderatorul evenimentului, a anunțat că ediția din acest an include 14 secții de lucru, în cadrul cărora urmează să fie prezentate peste 700 de lucrări.
În deschiderea conferinței, încurajând eforturile participanților la conferință, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a remarcat că, indiferent dacă participarea lor reprezintă un prim pas în explorarea științifică sau este o consolidare a eforturilor constante, efortul depus este esențial. Cercetătorii, a subliniat d-sa, sunt coloana vertebrală a progresului umanității, dezvăluind misterele lumii și oferindu-ne cheile pentru a o înțelege și a o îmbunătăți. De la dispozitivele inteligente la medicamentele inovatoare, toate sunt rezultatul efortului cercetătorilor. Totodată, rectorul a evidențiat și rolul crucial al ingineriei în transformarea cunoștințelor în soluții practice și tehnologii inovatoare care schimbă lumea. Citându-l pe Theodore von Kármán, rectorul a subliniat că, în timp ce cercetătorii studiază lumea așa cum este, inginerii creează lumea care nu a existat încă. „Misiunea UTM este de a contribui la dezvoltarea acestor tehnologii și cunoștințe care vor defini viitorul nostru. Vă încurajez să profitați de această oportunitate de a împărtăși idei, de a învăța unii de la alții și de a face pași importanți în direcția progresului, iar contribuțiile voastre să aducă noi soluții și perspective în domeniul cercetării!”
Un mesaj motivant le-a adresat participanților și conf. univ., dr. Rodica SIMINIUC, directoarea Școlii Doctorale a UTM, care a menționat că, desfășurată în fiecare an, conferința reprezintă un bun prilej pentru a celebra angajamentele noastre continue față de educație și excelența academică. Dat fiind că fiecare participant are o poveste unică de spus – o poveste despre curiozitatea cunoașterii și perseverență, d-sa le-a dorit tinerilor prezenți în sală să realizeze un schimb eficient de cunoștințe și realizări.
La ediția din anul curent a conferinței participanții prezintă peste 700 de lucrări, în care abordează probleme majore, de o importanță incontestabilă. Lucrările sunt prezentate în limbile română, rusă, engleză, franceză, în cadrul a 14 secții de lucru ale conferinței:
— Electronică și telecomunicații;
— Energetică și inginerie electrică;
— Calculatoare, informatică și microelectronică;
— Inginerie biomedicală;
— Știința alimentelor;
— Inginerie mecanică, industrială și transporturi;
— Urbanism și arhitectură;
— Construcții, geodezie și cadastru;
— Inginerie economică și business;
— Design;
— Științe agricole, silvice, de mediu și biotehnologii;
— Medicină veterinară;
— Științe socio-umane;
— Limbi străine.
UTM oferă un mediu propice pentru ca tinerii să-și exploreze potențialul, să-și dezvolte abilitățile și să contribuie la rezolvarea provocărilor actuale și viitoare, inclusiv în cadrul conferinței de față. Astfel, ediția din acest an reprezintă un adevărat simbol al angajamentului instituțional față de promovarea excelenței în educație și cercetare, dar și o demonstrație a talentului și perseverenței tinerilor, care oferă un schimb vibrant de cunoștințe și experiențe.
Ediția din acest an a conferinței își va ține lucrările până pe 29 martie.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.