Conectarea și unificarea domeniilor de activitate aparent distincte, pentru a soluționa problemele complexe din societatea contemporană, se realizează prin abordări inter/transdisciplinare, având drept catalizator tehnologia informației (IT), care facilitează colaborarea și inovarea în toate aspectele vieții.
În contextul celei de-a 60-a aniversări pe care UTM o va marca de curând și a schimbului de bune practici în cadrul proiectului „Speaker Exchange Program: North Carolina State University – Technical University of Moldova with the participation of other universities”, coordonat de UTM și finanțat de Ambasada SUA la Chişinău, a delegației de profesori de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, aflați în vizită de lucru la UTM, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM) și Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) au organizat hackathon-ul „EARTH ROVER: Spring Edition”, care a avut drept temă principală „Achiziția și prelucrarea imaginilor pentru identificarea plantelor afectate de boli și insecte dăunătoare”.
Hackathon-ul s-a axat pe „Sistemele Robotizate Aplicate în Agricultură”, unde studenții au avut oportunitate de a explora intersecția dintre tehnologie și practicile agricole, prin aplicarea cunoștințele tehnice în contextul real al industriei agricole.
Promotor dedicat al cunoștințelor practice și al aplicării acestora în medii reale de lucru, susținător al inter/transdisciplinarității și colaborării studenților din cadrul tuturor facultăților, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, le oferă studenților un mediu propice pentru dezvoltarea abilitățile practice, pentru construirea rețelelor profesionale, pregătindu-i în acest mod pentru succesul în cariera lor viitoare. Prin încurajarea și dedicarea plenară a hackathoanelor, UTM oferă studenților teren de experimentare, de a lucra în echipe, demonstrându-și abilitățile și expunându-și ideile în fața profesioniștilor din domeniu.
„Sunt foarte bucuros astăzi, să fim la acest prim eveniment de acest gen, fiindcă pentru noi este foarte important. Este una dintre prioritățile pe care le avem, priorități strategice, de integrare cu ceea ce a fost până în 2022 Universitatea Agrară de Stat, care astăzi face parte din familia noastră, a UTM și în cadrul acestei priorități este foarte important, în primul rând, să ne cunoaștem unii pe alții, să vedem care sunt capacitățile fiecărei școli, fiindcă și una și alta au resursă umană extraordinară. Avem studenți foarte bine pregătiți și ne dorim să fie și mai bine pregătiți. Astfel, prin aceste colaborări, pe care le avem și le vom avea în continuare, fiecare școală să devină cât mai puternică. Mă refer și la Școala Inginerească, și la Școala Științelor Agricole. Evenimentul respectiv se încadrează perfect în această strategie, fiindcă astăzi, cei din științele agricole trebuie să îmbrățișeze tehnologiile. Cu cât mai multe tehnologii veți fi în stare să identificați, ca să le implementați în activitatea voastră, cu atât mai competitivi veți deveni și veți avea mai multe avantaje în a reuși în cariera Dvs. Tehnologiile au intrat în absolut toate domeniile activității umane, inclusiv în științele agricole. Aceste tehnologii pot să vă furnizeze acel elan de dezvoltare, astfel încât să deveniți profesioniști cu succes și să aveți rezultate extraordinare. Pe de altă parte, cei din IT, trebuie să înțeleagă că nu trebuie să facă IT doar de dragul IT-ului. Cei din IT au deja o armă foarte puternică, și anume cunoștințele din domeniul software sau hardware, dar ca să reușească și mai bine, trebuie să învețe și alte domenii, să știe unde să aplice acele metode, teorii, competențe pe care le dețin. Și atunci, acest mariaj între Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică și Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului vă va permite să exploatați părțile tari ale fiecăruia”, a evidențiat rectorul Bostan în discursul său introductiv.
De asemenea, rectorul a încurajat studenții să continue să progreseze: „Dragi studenți, aveți în față o viață extraordinară, în care tehnologiile o să schimbe inclusiv și ceea ce ați învățat aici, în universitate, iar noi, vă asigurăm, că vă vom oferi acea experiență de care aveți nevoie. Sunt mândru de ce ați realizat, ce veți realiza și inclusiv de ce veți prezenta astăzi. Să nu vă opriți aici.”
Participanții au fost salutați cordial și de către domnii decanii și oaspeții delegației de profesori din Carolina de Nord, SUA, care s-au arătat impresionați de prestația studenților și rezultatele înalte ale cercetărilor, care au depășit așteptările celor implicați în cadrul hackathon-ului.
Decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, Sergiu POPA, a menționat: „Am văzut lucruri extrem de frumoase și eu cred că sunt lucruri, pe care putem să le implementăm și în tehnologiile de cultivare a roșiilor, dar sunt și unele nuanțe la care mai avem de lucrat. Sper că acest concurs va da startul acelor sinergii de care este nevoie între facultatea noastră și FCIM.”
Mulțumind studenților și profesorilor pentru reușitele excepționale prezentate, decanul Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică a evidențiat: „Sunt mândru de voi!”
În cadrul evenimentului, echipele au reușit să integreze cunoștințele și expertiza în domenii aparent diferite, dezvoltând soluții inovatoare pentru domeniul agricol. Hackathon-ul a demarat pe 21 martie, curent, întrunind 5 echipe entuziaste, care au dezvoltat o seamă de proiecte originale.
– Echipa nr.1 – AgroInnovate Squad
– Echipa nr.2 – GreenScreen
– Echipa nr.3 – White Phosphorus
– Echipa nr.4 – Force – RM
– Echipa nr.5 – Tomato Guardians.
Eforturile au fost conjugate prin îmbinare teoretică și practică. Demonstrațiile au avut loc în sera cu plante de roșii, din cadrul AgroTek Arena, dispuse în rânduri paralele. Mișcarea precisă între plante-rânduri a fost facilitată de Robotino Festo.
Echipele au căpătat, procesat și decodat indiciile vizuale ascunse în imaginile plantelor, identificând condițiile de sănătate și detectând anomaliile acestora. Starea de sănătate a fiecărei plante analizate a fost dezvăluită pe ecran.
Sarcinile echipelor, reflectate în criteriile de evaluarea a concursului au fost:
– Să identifice plantele afectate cât mai precis prin intermediul sistemului;
– Să organizeze o bază de date cu imagini cuprinzătoare pentru o analiză robustă;
– Să creeze o interfață grafică intuitivă pentru o interacțiune fără întreruperi;
– Să ia în considerare aplicațiile din lumea reală și scalabilitate;
– Să releve impactul pe termenul lung al inovațiilor lor.
Astfel, studenții au avut posibilitatea să dezvolte soluții și să propună idei care să îmbunătățească eficiența și sustenabilitatea în agricultură, folosind tehnologii robotice, automate și informatice.
Finalul a fost încununat cu nominalizarea și felicitarea tuturor echipelor, după cum urmează:
Locul 1 – echipa AgroInnovate Squad
Locul 2 – echipa White Phosphorus
Locul 2 – echipa Force – RM
Locul 3 – echipa Tomato Guardians
Mențiune – echipa GreenScreen
Această colaborare interdisciplinară a evidențiat importanța și beneficiile aduse de îmbinarea cunoștințelor și expertizei din domenii diferite, pentru a găsi soluții inovatoare și sustenabile pentru provocările contemporane. Prin hackathon-ul „EARTH ROVER: Spring Edition”, FȘASM și FCIM au demonstrat faptul că abordarea interdisciplinară și utilizarea tehnologiei pot contribui semnificativ la progresul și dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului înconjurător, sporind nivelul economiei.
Evenimentul reprezintă startul unui început prodigios în activități și colaborări în marea familie a UTM.