În contextul manifestărilor dedicate celei de-a 60-a aniversări a Universității Tehnice a Moldovei, energia creativă și inovatoare a tinerilor a fost pusă în valoare prin intermediul hackathon-ului „Soluții creative pentru Era Digitală”. Această inițiativă, desfășurată între Facultatea Electronică și Telecomunicații (FET) a UTM și Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) a Universității de Stat din Moldova (USM), a devenit un catalizator al inovației și creativității pentru studenții pasionați de tehnologie.
Hackathon-ul „Soluții Creative pentru Era Digitală” a fost mai mult decât o competiție, oferind o platformă unică de dezvoltare și aplicare a cunoștințelor teoretice în practică. Remarcând această dimensiune semnificativă, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, își exprimă întotdeauna susținerea profundă, evidențiind importanța unor asemenea activități extracurriculare în dezvoltarea și consolidarea competențelor studenților. Prin implicarea activă a UTM în organizarea a astfel de concursuri interuniversitare, rectorul pune un accent clar privind angajamentul Universității față de inovare și pregătirea viitoarelor generații de specialiști în domeniul ingineriei și tehnologiei.
În cadrul proiectelor ingenioase, cele opt echipe, șase dintre care reprezentând FET-UTM, au propus soluții inovatoare pentru provocările din era digitală, cum ar fi „Serviciu autonom de semnătură electronică” (echipa „Usign”), „Dezvoltarea și implementarea infrastructurii și rețelei VPN” (echipa „NetShield”), „Pronosticarea volumelor de vânzări folosind metode de învățare automată” (echipa „CyberSeeker”), „Dezvoltarea unui sistem de detectare a mișcării cu utilizarea componentelor unui mouse de calculator” (echipa „BOTE”), „Automatizarea selecției ofertelor vacante de muncă prin integrarea unui bot inteligent” (echipa „IMTC-admins”), „Covor energetic pentru era automobilelor electrice” (echipa „DAX), „Lanternă Dinamo” (echipa „TeM”), dar și „Crearea unei biblioteci online” (echipa „The Dream Team”).
La festivitatea de premiere a câștigătorilor, decana Facultății Electronică și Telecomunicații, UTM, conf. univ., dr. Lilia SAVA, s-a declarat mândră de studenții FET, care au stabilit un nou record de participare, reprezentând 6 din totalul de 8 echipe ale hackathon-ului. D-sa le-a adresat un mesaj plin de afecțiune: „Prezența voastră copleșitoare demonstrează că pasiunea pentru inovație și tehnologie arde cu putere în sufletele voastre și mă încântă să văd cum vă folosiți imaginația debordantă pentru a găsi soluții creative adaptate erei digitale!”
Cuvinte de încurajare și motivație le-a adresat participanților și conf. univ., dr. Dinu ȚURCANU, prorector pentru Digitalizare al UTM: „Să nu subestimați niciodată puterea ideilor voastre și potențialul de a schimba lumea prin inovație! Așa cum spunea Albert Einstein, „imposibilul este doar o stare de spirit”. Ați demonstrat în cadrul acestui hackathon că nu există limite atunci când vine vorba de creativitate și dorința de a face lucruri mărețe. Continuați să visați și să transformați aceste vise în realitate! Lumea este a voastră pentru a o schimba!”
Eforturile participanților au fost apreciate și premiate. Locurile I, II și III și premii în valoare de 4 000 de lei, 3 000 de lei și, respectiv, 2 000 lei au fost acordate echipelor „Usign” și „NetShield” (ambele de la FET-UTM) și „CyberSeeker” (de la FMI-USM), care au demonstrat excelență și inovație în proiectele lor. Iar celelalte echipe au fost încurajate să se implice în continuare în descoperirea unor soluții creative și ingenioase, fiindu-le acordate certificate de participare și premii în valoare de 1000 de lei. În acest context, organizatorii evenimentului – conf. univ., dr. Lilia SAVA, decana FET-UTM, și conf. univ., dr. Valentina TÎRȘU, șefa Departamentului TSE din cadrul FET-UTM, au exprimat sincere mulțumiri și o invitație pentru viitoare colaborări sponsorilor evenimentului: Alexei CIOBANU, director IT Lab; Iurie IVANENCO, director SRL SC System, și Mihai TORNEA, director comercial / administrator sisteme informaționale la Mezanin-V SRL.
Hackathon-ul „Soluții creative pentru Era Digitală” a demonstrat că inovația și creativitatea sunt elemente esențiale în formarea viitoarelor generații de specialiști în tehnologie. Susținem ideea ca asemenea inițiative să devină parte integrantă a experienței academice pentru studenți, în vederea construirii unui viitor digital mai dinamic și mai inovator.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-104523-4010-lr.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-104405-4000-lr.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-092917-lr.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-092300-lr-1030x685-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-091957-lr.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-091059-lr-1030x685-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323-090323-lr.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/20240323_104722-lr.jpg)
Hackathon-ul „Soluții creative pentru Era Digitală” organizat, inclusiv sub egida Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR” reprezintă o platformă de competiție și inovare, un pas important în direcția creșterii conștientizării și a expertizei în domeniul securității cibernetice. Evenimente precum acesta demonstrează că colaborarea între tinerii talentați și industria specializată poate conduce la soluții inovatoare și eficiente pentru provocările digitale actuale.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.