Pot studia elevii din a întâia cu cei din a III-a în aceeași clasă? Ce este învățământul simultan și în câte instituții din Moldova se practică

elevi școală
Foto:Facebook/Ministerul Educației și Cercetării

Te-ai gândit vreodată că elevii din clasa întâi pot studia împreună cu cei din clasa a III-a în aceeași clasă? Sau cei din a II-a cu cei din a IV-a? Potrivit Codului educației, în Republica Moldova este posibilă desfășurarea acestui tip de învățare. Acesta se practică în mai multe instituții din țară și poartă denumirea de „învățământ simultan”. În cele ce urmează, vei afla care sunt caracteristicile acestor studii.

Ce este o clasă cu învățământ simultan

Clasele cu predare simultană sunt clase primare mixte în care elevii din doi ani diferiți învață împreună. De obicei, este vorba despre grupul de clase I-III și grupul de clase II-IV. În Republica Moldova sunt 262 de instituții de învățământ în care există 456 de clase cu predare simultană. În total, la noi în țară sunt 1 218 școli.

Clasele cu predare simultană se regăsesc în fiecare raion și municipiu.

Conform datelor emise de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), 8 075 de elevi din Moldova beneficiază de tipul respectiv de învățământ, dintr-un total de școlari de 135 238 cu vârstele cuprinse între șapte și 10 ani. Aceștia sunt instruiți de 1 579 de profesori.

Cum are loc învățământul simultan: orarul

Într-o sală de studiu învață elevi din doi ani diferiți. Cu alte cuvinte, ambele clase învață concomitent aceleași discipline, au același profesor și aproximativ același orar. Excepție sunt doar lecțiile de limba română și matematică – învățătorul le predă separat la fiecare clasă.

De obicei, orarul lecțiilor se discută și se aprobă la consiliul de administrație al instituției de învățământ. Totuși, după regulament, clasele întâi și a II-a trebuie să înceapă orele de dimineață, iar clasele a III-a și a IV-a, mai târziu.

Chiar dacă fiecare școală stabilește orarul său, un program orientativ ar putea fi următorul:
# de la 8.0 până la 10.00 se lucrează cu clasa întâi/a II-a;
# de la 10.00 până la 12.00 se lucrează cu ambele clase (I/III și II/IV);
# de la 12.00 până la 14.00-15.00 se lucrează cu clasa a III-a/a IV-a.

Astfel, timpul de venire și de plecare a unei clase va fi mai devreme/mai târziu cu una-două ore, făcând posibilă predarea separată a disciplinelor limba română și matematică în clase diferite.

Durata unei lecții este de 45 minute. În sala de clasă, mesele trebuie să fie aranjate astfel încât să permită activitățile în grup.

Modele de orar

Cum sunt evaluați elevii

Și în clasele cu predare simultană performanțele elevilor se evaluează prin descriptori, conform regulamentului adoptat în 2019. Descriptorii se referă la comportamentul elevului/elevei în timpul învățării și se stabilesc prin: independent (i)ghidat de învățător (g)cu mai mult sprijin (s).

Pe lângă descriptori, școlarii de clasele primare sunt evaluați și prin calificative, care se referă direct la rezultatele elevului/elevei la materiile școlare. Acestea se stabilesc prin foarte bine (FB)bine (B)suficient (S).

Mai multe informații despre cum sunt apreciate performanțele elevilor în clasele primare, dar și cum îi afectează tranziția de la descriptori și calificative la note citește în acest material.

Câteva detalii în plus despre învățământul simultan sunt în documentul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente