După mai bine de două luni și jumătate de când Primăria municipiului Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat elaborarea unei metodologii de finanțare a acestor grupe în condițiile în care „Consiliul Municipal [Chișinău] este absent”. Potrivit noii metodologii, activitatea grupelor cu program prelungit va fi finanțată de către părinții care doresc să își lase copiii la școală după lecții, iar costul lunar al acestui serviciu va fi în jur de 350-500 de lei, în funcție de durata programului și cheltuielile suportate de instituție.
Pe pagina ministerului a fost publicată o metodologie de desfășurare a programului grupelor cu program prelungit. Astfel, instituțiile de învățământ din Chișinău vor putea aplica noul regulament, iar părinții vor avea posibilitatea să achite pentru ca ai lor copii să beneficieze de acest serviciu.
„Noi, la minister, am așteptat din luna ianuarie să fie aprobată o metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit de către consiliul municipal. Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne vedem obligați să aprobăm o asemenea metodologie și să oferim o soluție pentru școli și părinți.”
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării
De asemenea, Dan Perciun a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că, „din punct de vedere legal, ar fi fost normal ca Consiliul Municipal [Chișinău]” să adopte astfel de metodologie: „Noi am decis ca în condițiile în care CMC este absent […] să aprobăm noi, la nivel de minister, o asemenea metodologie, cel puțin să oferim un cadru orientativ pentru școli pe care să îl poată aplica și debloca situația ce stă paralizată din luna ianuarie”. Potrivit ministrului, părinții vor achita pentru grupele cu program prelungit în jur de 350-500 de lei lunar.
E de menționat că metodologia oferă posibilitatea instituțiilor de învățământ să achite grupele cu program prelungit din bugetul propriu. De asemenea, pentru a stabili prețul achitat de părinții elevilor ce pot beneficia de grupele cu program prelungit, ministerul propune în metodologia sa o formulă care egalează costul total al grupelor la costul salarial al personalului didactic și cheltuielile de întreținere. În același timp, formula de stabilire a costului grupelor este doar o recomandare și servește drept reper, organele locale în domeniul învățământului fiind într-un final responsabile de stabilirea costului final al grupelor.
Amintim că, până în anul 2024, grupele cu program prelungit din capitală erau finanțate din bugetul Primăriei Chișinău. La începutul acestui an, primăria a anunțat sistarea finanțării acestor grupe, dar și a asistenților personali, motivând acest lucru prin lipsa de resurse financiare.
În lipsa unui buget votat pentru anul 2024, menționăm că în bugetul provizoriu al Primăriei Chișinău pentru grupele cu program prelungit au fost planificați 18 milioane de lei.