Vineri, 22 martie 2024, în jurul orei 20.00 (ora Moscovei) în sala de concerte Crocus City Hall din orașul rusesc Krasnogorsk, situat la periferia vestică a Moscovei, a avut loc un atac terorist. Câteva persoane mascate și înarmate au deschis focul în încăperea unde urma să înceapă un concert al trupei Piknik. Totodată, acestea au utilizat și dispozitive explozive, cauzând izbucnirea unui incendiu. Potrivit ultimelor, peste 130 de persoane au fost ucise, iar altele peste 150 au fost rănite. Acesta e cel mai sângeros atac organizat din Rusia de la asediul școlii din Beslan (2004).
UPDATE: Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău a anunțat că în urma atacului terorist de la Crocus City Hall a decedat un cetățean din Republica Moldova. Persoana decedată este o doamnă în vârstă de 42 de ani.
UPDATE: Potrivit celor mai recente informații, numărul morților înregistrați în urma atacului terorist care a avut loc vineri, 22 martie, la Crocus City Hall, este în creștere. Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia a raportat că 133 de persoane au decedat, printre care și trei copii. De asemenea, alte 152 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii, iar 114 civili au fost internați în spital.
Autoritățile din Federația Rusă au declarat ziua de duminică, 24 martie, drept zi de doliu. Drept urmare, instituțiile de stat din toată țara și-au coborât steagul în bernă, iar majoritatea evenimentelor publice au fost anulate.
În seara zilei de 23 martie, mai multe persoane s-au adunat în fața sălii unde a avut loc atentatul pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor.
Crocus City Hall a fost construit în 2009 drept sală de concerte, cu o capacitate de 6 200 de persoane, fiind una dintre cele mai mari din zonă. Aceasta face parte dintr-un bloc de centre comerciale, restaurante și alte obiective de atracție numit Crocus City.
Pe 22 martie, trupa rusă Piknik avea programat un concert sold-out la Crocus City Hall. Potrivit presei internaționale, cu câteva minute înainte ca formația să își înceapă concertul, câțiva bărbați îmbrăcați în uniforme de luptă au început să tragă focuri de armă asupra mulțimii aflate în sală, folosind puști de asalt. De asemenea, conform declarațiilor martorilor oculari, atacatorii ar fi folosit dispozitive explozive pentru a incendia încăperea. Potrivit canalului de Telegram Mash, agenții de securitate nu au verificat gențile și hainele vizitatorilor înainte ca aceștia să intre în sală, iar detectoarele de metale erau dezactivate.
La fața locului au fost trimise unități de poliție specializate din cadrul Unității Speciale de Răspuns Rapid (SOBR) și al Unității Mobile cu Scopuri Speciale (OMON). De asemenea, guvernatorul Moscovei, Andrei Vorobiov, s-a deplasat la fața locului pentru a înființa un grup operativ care să gestioneze situația. Garda Națională a Rusiei a fost trimisă să caute agresorii cu o fotografie în care presupușii atacatori fug cu o mașină Renault albă.
Evacuarea supraviețuitorilor a fost efectuată cu ajutorul unor elicoptere medicale, la Crocus City Hall fiind trimise și 70 de echipaje de ambulanță. Printre cei evacuați se numără și membrii formației Piknik, care au scris pe Instagram că sunt în siguranță. Mai târziu, directorul de concert al trupei, Iuri Cernâșevski, a declarat pentru site-ul RBC că nu poate lua legătura cu unul dintre muzicieni, neștiind dacă acesta a părăsit clădirea.
Pompierii s-au ocupat de stoparea incendiului, trei elicoptere fiind trimise pentru a arunca apă pe acoperișul aflat în flăcări. Pe 23 martie, la ora 7.0, Andrei Vorobiov a raportat că incendiul a fost localizat și în mare parte stins. El a adăugat că acoperișul sălii s-a prăbușit.
Comisia de anchetă a Federației Ruse a declarat că a fost deschis un dosar penal în temeiul articolului privind un atac terorist. De asemenea, autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate pe aeroporturi, în zonele de transport public și în întreaga capitală. Toate evenimentele publice de amploare preconizate pentru zilele de 23 și 24 martie au fost anulate în întreaga țară. Centrele comerciale au fost închise, iar regiunea Leningrad a fost plasată în stare de alertă maximă.
Responsabilitatea pentru atac și-a atribuit-o Daesh, grupare militantă care a avut cândva controlul asupra unor zone din Irak și Siria. Despre aceasta a scris Reuters citând o agenție de știri afiliată grupării teroriste, Amaq.
Daesh a declarat că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei „ucigând și rănind sute de persoane și provocând mari distrugeri în acest loc înainte de a se retrage în siguranță la bazele lor”. Potrivit Reuters, un oficial american a declarat vineri că Statele Unite dispun de informații care confirmă revendicarea Statului Islamic privind responsabilitatea pentru agresiune. Acesta a menționat că Washingtonul a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. Despre avertizări și-au amintit și jurnaliștii, distribuind diferite postări în acest sens pe rețelele lor sociale. Potrivit acestora, Vladimir Putin a calificat atunci aceste declarații drept șantaj.
Угу pic.twitter.com/qM8GI9z3cR
— Арсений Веснин (@ars_ves) March 22, 2024
În același timp, ziarul rusesc Kommersant a menționat că autoritățile Federației Ruse suspectă Corpul Voluntarilor Ruși (RVC), cu sediul în Ucraina, de comiterea atacului. Atât RVC, cât și o altă grupare militantă anti-Kremlin, Legiunea pentru Libertatea Rusiei, au negat implicarea lor.
Pe de altă parte, Dmitri Medvedev, adjunctul lui Putin în Consiliul de Securitate al Rusiei, a scris pe Telegram că dacă se va dovedi că cei responsabili de atac au legătură cu Ucraina, „toți vor trebui găsiți și distruși fără milă ca teroriști, inclusiv oficialii statului”. Ca urmare a acestor declarații, Mâhailo Podoleak, consilierul președintelui ucrainean Volodâmâr Zelenski, a afirmat că Ucraina, care se află în prezent în război cu Rusia, nu a fost implicată în atac.
Sâmbătă, 23 martie, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunțat că a arestat 11 persoane, inclusiv patru suspecți, în legătură cu atacul terorist de la Crocus City Hall. Potrivit FSB, „toți cei patru teroriști” au fost arestați în timp ce se îndreptau spre granița ucraineană, „având contacte în Ucraina”. Serviciul de securitate a precizat că ei au fost transferați la Moscova.
În acest context, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andri Iusov, a declarat pentru Reuters că Ucraina nu a fost implicată în acest atac: „Ucraina își apără suveranitatea de invadatorii ruși își eliberează propriul teritoriu și luptă cu armata ocupanților și cu ținte militare, nu cu civili”.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a fost reales pe 17 martie 2024 pentru un nou mandat de șase ani, a fost informat despre atac din primele minute ale acestuia. Pe 23 martie, a doua zi după atac, acesta a publicat un discurs adresat cetățenilor cu privire la cele întâmplate.
În mesajul său video, Putin a anunțat că 24 martie va fi zi de doliu național pentru victimele atacului și a notificat introducerea de măsuri de securitate antiteroriste și antidiversiune în toate regiunile Rusiei. Totodată, a anunțat reținerea a 11 persoane suspectate de implicare în atac, susținând faptul că partea ucraineană ar fi pregătit o „fereastră” pentru ca acestea să treacă granița. El a caracterizat ceea ce s-a întâmplat ca fiind o crimă atent planificată și a comparat-o cu o „execuție spectaculoasă”, similară acțiunilor naziștilor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În concluzie, președintele a subliniat că Rusia mereu a devenit mai puternică în momentele dificile și a spus cu încredere că de data aceasta va fi la fel.
Guvernele a numeroase țări, printre care Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Pakistan, Polonia, India, Arabia Saudită, Turcia, Germania, Italia, Franța, Azerbaidjan, Egipt, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Peru, Venezuela, Mexic, Taiwan, Palestina, China, Cuba, Siria, Japonia, Malaezia, Singapore, Republica Moldova, precum și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, Uniunea Europeană și președintele Comisiei Uniunii Africane au condamnat atacul și și-au exprimat condoleanțele față de poporul rus și familiile victimelor.
Aici este o analiză a canalului de televiziune rus independent TV Rain Newsroom despre cum a folosit președintele Vladimir Putin actele de teroare din Federația Rusă în avantajul său.