Nu obosim să demonstrăm că țara noastră este frumoasă, fiecare colț al ei fiind fermecător și unic în felul său. Tocmai din acest motiv continuăm să vă povestim despre obiectivele turistice care pot fi găsite în fiecare raion al Moldovei. De această dată – în Rezina.
Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.
Mănăstirea Saharna
Mănăstirea Saharna este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Ansamblul monastic este compus din două mănăstiri: una rupestră („Bunavestire”) și alta terestră („Sfânta Treime”).
În acest loc sunt păstrate mai multe relicve prețioase, inclusiv moaștele Sfântului Macarie și icoana cu chipul Fericitei Matrona de la Moscova, în care se regăsesc mici părticele din moaștele mai multor sfinți.
Locație: satul Saharna
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 106 kilometri.
Izvorul cu apă tămăduitoare
Nu departe de Mănăstirea Saharna, paralel cu cărarea care duce spre mănăstirea rupestră, se află un izvor a cărui apă se consideră tămăduitoare. Acesta a fost construit lângă locul unde, după cum zic bătrânii, în trecut era un izvor a cărui apă iarna era foarte caldă.
Lângă izvor este construit și un bazin special pentru scăldat, care se presupune că aduce oamenilor tămăduire.
Locație: satul Saharna
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 106 kilometri.
Cascada „Groapa Țiganului”
Râul Saharna formează 22 de cascade, cele mai mari aflându-se la ultima cotitură a râului către est. Cea mai spectaculoasă și renumită, totuși, este cascada „Groapa Țiganului”.
„Groapa Țiganului” cade de la înălțimea de circa cinci metri, în locul căderii ei fiind formată o excavație de până la 10 metri adâncime.
Locație: satul Saharna
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 106 kilometri.
Mănăstirea rupestră „Adormirea Maicii Domnului”
Mănăstirea rupestră „Adormirea Maicii Domnului” este amplasată pe un mal abrupt, la o înălțime de 100 de metri față de nivelul Nistrului. Ansamblul monastic cuprinde trei niveluri, adăpostind peste 20 de încăperi, inclusiv două biserici.
Lăcașul surprinde prin îmbinarea părții noi cu cea veche, evidențiindu-se prin forme geometrice bine definite. Printre relicvele păstrate aici se regăsesc un iconostas și icoane ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.
Locație: satul Saharna
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 106 kilometri.
Rezervația peisagistică Țipova
Rezervația peisagistică Țipova constituie o arie protejată, situată pe malul drept al fluviului Nistru. Suprafața totală a rezervației depășește 300 de hectare.
Aria include un complex de stânci de-a lungul Nistrului, un defileu, peșteri, monumente de cultură, o mănăstire rupestră, cascade pe versanții abrupți și păduri.
Locație: între satele Horodiște și Țipova
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 94 de kilometri.
Pensiunea „Hanul lui Hanganu”
Familia Hanganu oferă vizitatorilor 28 de camere, două încăperi de tip bască și o fâneață – toate în aspect rustic, cu elemente arhaice și decor în stil tradițional. Pe lângă locurile de cazare, pensiunea pune la dispoziție o sală de conferințe, saună și piscină.
Pensiunea este renumită pentru faptul că aici se gătesc cele mai mici sarmale din Moldova, mărimea cărora poate fi comparată cu mărimea semințelor de dovleac.
Locație: satul Lalova
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 95 de kilometri.
Marele Defileu al râului Ciorna
După ce străbate orașul Șoldănești, râul Ciorna își face intrarea în defileul adânc (în unele locuri acesta depășind adâncimea de 200 de metri), numit Marele Defileu al râului Ciorna.
Defileul are o pantă total abruptă, a cărei structură este etajată, cu straturi alternative deschise și întunecate de calcar. Mai mult, această pantă este împădurită în totalitate.
Locație: satul Mateuți
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 107 kilometri.
Așezarea de la Echimăuți
Nu departe de satul Echimăuți în timpul săpăturilor s-a descoperit o așezare slavă care datează de la sfârșitul secolului al IX-lea – prima jumătate a secolului al XI-lea. Cel mai probabil, aceasta a fost incendiată de nomazi.
Aparent, așezarea, a cărei formă e ovală, avea un scop de cult. De-a lungul laturii interioare a bastionului se aflau locuințe și ateliere. Curios e că inelul de fortificații este întrerupt în partea de nord-est, unde se pare că exista o poartă și un pod de lemn peste șanț.
Locație: satul Echimăuți
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 94 de kilometri.
Știați că…?
#1. În satul Echimăuți s-a născut Meir Dizengoff, primul primar al orașului Tel Aviv, o personalitate publică și politică evreiască.
#2. Orașul Rezina este situat pe malul lacului de acumulare Dubăsari.
#3. Între 1990 și 1993, satul Solonceni era singurul sat din Europa unde exista o rută de troleibuz. Troleibuzul era folosit în special pentru transportul sătenilor din partea de sud a localității, prin centru, spre zona industrială a satului. Călătoria era gratuită.
#4. În raionul Rezina se află Mănăstirea Pripiceni-Curchi „Sfântul Dumitru”, care a fost fondată în 1817.
#5. La aproximativ cinci kilometri nord-vest de localitatea Țareuca, în anul 1950 a fost descoperită o grădiște slavă, înconjurată în trecut de un val de pământ de doi metri înălțime, întărit cu pietre și dotat cu construcții din piatră și bârne lipite cu lut ars.