Pentru a-ți îndeplini rolul de elev(ă), trebuie să participi la lecțiile incluse în programul școlar, fie ele obligatorii, fie opționale. Totuși, se întâmplă uneori să lipsești din motive personale sau din cauza unor circumstanțe neprevăzute. Pentru a nu avea probleme la școală din cauza absențelor, în cele ce urmează îți explicăm cum ar trebui să le motivezi.
În fiecare zi de școală, la orice disciplină, profesorul trebuie să verifice prezența elevilor. Potrivit regulamentului, orice absență trebuie notată în catalogul școlar, indiferent de tipul acesteia. În învățământul din Republica Moldova sunt două tipuri de absențe: motivată și nemotivată.
Dacă te îmbolnăvești, în familia ta este o boală contagioasă sau treci printr-o situație de forță majoră (excepțională, imprevizibilă), absența ta va fi motivată.
Motivarea absențelor se face de către diriginte, în ziua în care prezinți unul dintre următoarele acte:
# adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar sau de medicul de familie;
# adeverință sau certificat medical eliberat de instituția medicală, în cazul în care ai stat în spital, avizat(ă) de medicul școlar (dacă există);
# cererea scrisă de tine sau de părinte/tutore prin care să se explice motivul absenței tale. Cererea trebuie să fie adresată și aprobată de directorul instituției, în urma consultării cu dirigintele.
Motivarea se face de diriginte, în ziua în care prezinți unul dintre documentele menționate mai sus. Trebuie să aduci actul timp de maximum șapte zile din ziua în care ai revenit la școală. Acesta va fi păstrat de diriginte pe tot parcursul anului școlar.
În cazul în care nu ai prezentat niciunul dintre documente, absența ta va fi nemotivată. Aici îți spunem pentru câte absențe nemotivate poți fi exmatriculat(ă) dacă ești la liceu.
Dacă studiezi la o instituție de învățământ cu profil de sport sau de arte și participi la un cantonament, la o competiție, la o expoziție locală, națională sau internațională, absența ta va fi motivată. Într-o astfel de situație, totuși, va trebui să recuperezi materialul de la școală individual sau cu ajutorul profesorilor.
Odată ce urmezi studii gimnaziale sau liceale la distanță sau individuale, nu primești niciun tip de absență. La fel este și în cazul în care înveți la liceu la frecvență redusă. Totuși, dacă ești în una dintre aceste situații, trebuie să te prezinți la evaluările sumative și la tezele semestriale.
Citește în acest material ce presupune un liceu cu frecvență redusă și cine își poate continua studiile în cadrul lui.