Cei 25 de ani de cooperare dintre Republica Moldova și statul american Carolina de Nord au fost marcați, în cadrul şedinţei de aniversare a Comitetului bilateral, care a fost prezidată de vicepremierul Mihai POPȘOI, Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine MARSHALL și Excelența Sa Kent D. LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și la care au participat miniștri, secretari de stat, rectori, prorectori și profesori în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la acest eveniment important de către Daniela POJAR, Prorectoră pentru Finanțe și Relații internaționale, care a fost însoțită de prezenta delegație de profesori de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, aflați în vizită de lucru la UTM. În cadrul ședinței, prorectora Daniela POJAR a vorbit despre Proiectul „Exchange Speaker Program: North Carolina State University – Technical University of Moldova with the participation of other universities” și a reiterat angajamentul UTM de a moderniza curricula universitară prin implementarea celor mai bune practici în domeniu cu care profesorii UTM s-au familiarizat în cadrul vizitei efectuate în luna noiembrie 2023 la North Carolina State University.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/viber_image_2024-03-19_08-37-36-175-1030x580-1.jpg)
La reuniune au fost menționate succesele remarcabile realizate în diverse domenii, precum cel al apărării și securității naționale, umanitar, medical și educațional, care au consolidat această cooperare semnificativă și valoroasă pe parcursul celor 25 de ani, contribuind la progresul Republicii Moldova.
În mod special, a fost remarcată cooperarea valoroasă cu Garda Națională a Carolinei de Nord pe dimensiunea de securitate și apărare, datorită căreia țara noastră a beneficiat de asistența SUA la reformarea sectorului de apărare din Republica Moldova, pregătirea militarilor moldoveni în instituțiile specializate de învățământ din SUA, dotarea cu echipament și schimb de experiență.
De asemenea, a fost manifestat interesul de prelungire a cooperării între state pe domeniile justiției, dezvoltării economice și regionale, agriculturii, turismului etc. În acest context, Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine MARSHALL și-a exprimat angajamentul că Statul Carolina de Nord va continua să fie partener de dezvoltare strategică pentru Republica Moldova.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/viber_image_2024-03-19_08-37-35-872-1030x580-1.jpg)
În continuitatea protocolului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a văzut cu Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall. În timpul întâlnirii, s-a discutat despre aspectele cruciale ale relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite, în mod special sprijinul oferit de SUA în fortificarea democrației și a statului de drept. În cadrul întrevederii, șefa statului i-a conferit oficialei americane cea mai înaltă distincție a statului „Ordinul Republicii”, declarând că Elaine Folk Marshall este o persoană remarcabilă și o mare susținătoare a Moldovei. Cu un sfert de secol în urmă, Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, a fost pioniera parteneriatului între Republica Moldova și Carolina de Nord, SUA. Această colaborare a generat o multitudine de inițiative în educație, agricultură, sănătate și apărare, aducând beneficii semnificative pentru mii de moldoveni.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/432450145_712341391072381_5247367258903920079_n.jpg)
Statele Unite continuă să fie aliați de încredere și parteneri valoroși pentru Republica Moldova. Astfel, Maia Sandu a subliniat că relațiile excelente între SUA și țara noastră sunt întemeiate pe dialog sincer și angajamente bilaterale consistente, ce au contribuit la transformarea și progresul Republicii Moldova.
La rândul său, secretarul de stat Elaine F.Marshall a apreciat cooperarea dintre Republica Moldova și Carolina de Nord, menționând că acest parteneriat nu este doar despre proiecte realizate dar și despre angajamente, prietenii și conexiuni formate între oameni. Statul Carolina de Nord va fi în continuare un partener de dezvoltare pentru Republica Moldova pe mai multe domenii, inclusiv educațional, militar, medical, umanitar și agricol.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/03/viber_image_2024-03-19_08-38-10-064-1030x685-1.jpg)
Astfel, colaborarea sinergică dintre Republica Moldova și statul american Carolina de Nord, reprezintă o platformă solidă pentru schimbul de cunoștințe, expertiză și resurse valoroase, care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Prin maximizarea potențialului și abordarea provocărilor într-un mod eficient și sustenabil, ambele state au reușit să realizeze progrese semnificative în domenii cheie de activitate, inclusiv prin inovații în mediul educațional. Acest parteneriat continuu și colaborarea strânsă demonstrează puterea și importanța cooperării internaționale în realizarea dezvoltării durabile și a creșterii bunăstării sociale.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.