Tot ce trebuie să știi dacă vrei să obții bursa FLEX. Giulia Paniș relatează despre specificul studiilor la un liceu din SUA

oportunități (10)
Foto:Giulia Paniș/arhivă personală

Cu toții cunoaștem acele seriale americane despre viața școlară și liceeni, iar la un moment dat, cu siguranță ne-am dorit să devenim unul dintre eroii acelor producții cinematografice. Datorită oportunităților existente în prezent, tinerii din Republica Moldova reușesc să devină chiar ei elevii unor instituții de învățământ americane și să-și transforme în realitate aspirațiile din copilărie. Un exemplu în acest sens este și Giulia Paniș, elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Căușeni.

În anul 2022, Giulia a devenit una dintre finalistele programului FLEX și a învățat timp de un an la un liceu din Statele Unite ale Americii (SUA). În acest material, ea ne-a povestit despre procesul de înregistrare, despre studii, dar și despre adaptarea într-o țară străină. Vă invităm să deveniți camarazii virtuali ai Giuliei pentru a afla cum se poate materializa visul american sau cum puteți deveni chiar voi unul dintre beneficiarii bursei FLEX.

Programul FLEX oferă finanțare prin burse elevilor din Republica Moldova pentru a călători în SUA, pentru a urma un liceu american timp de un an școlar complet și pentru a trăi într-o familie gazdă din SUA.

Pentru prima dată, Giulia a descoperit posibilitatea de a beneficia de bursa FLEX în anul 2020, în timp ce urma un curs de limba engleză. Tot acolo a cunoscut un absolvent al programului, iar ulterior și profesoara elevei i-a sugerat să se înregistreze, ceea ce i-a stimulat și mai mult curiozitatea. „În 2020, mi-am făcut profil de Facebook și am început să descopăr tot mai multe postări despre program, am început să privesc live-uri ale absolvenților și am zis să încerc, pentru că este într-adevăr o oportunitate fantastică.”

Cu toate că prima încercare nu s-a soldat cu succes, tânăra a decis să-și mai ofere o șansă. Așadar, în 2021, după mai multe dezamăgiri, a reușit să devină una dintre finalistele programului. Giulia povestește că ținea legătura cu una dintre colegele sale care reușise să meargă în SUA datorită programului, iar acest lucru a motivat-o să aplice pentru a doua oară.

Sursă: Giulia Paniș/arhivă personală

Chiar dacă nu s-a visat vreodată elevă în liceele americane, ea recunoaște că treptat a început să îndrăgească această idee și să devină mult mai interesată de ceea ce urma. Pentru a-și spori șansele de obținere a bursei, Giulia a colaborat cu foști absolvenți și cu reprezentanții American Councils. „Eu i-am contactat direct pe absolvenți, dar și cei de la American Councils erau foarte deschiși în cazul în care aveam întrebări. Există susținere dacă vrei să o găsești.”

Părinții și prietenii, de asemenea, au avut un aport în obținerea bursei. Potrivit tinerei, aceștia i-au oferit tot suportul necesar, chiar dacă la început s-au întristat din cauza plecării pentru o perioadă îndelungată. „Părinții mi-au dat undă verde de la început și m-au încurajat să încerc încă o dată.” Suportul din partea celor apropriați au ajutat-o pe Giulia să treacă mai ușor peste unele obstacole, mai ales că în trecut a călătorit des și a avut oportunitatea să beneficieze de multe alte schimburi internaționale. Ea spunea că singurul lucru la care se gândea este să nu-și facă așteptări foarte mari.

În fiecare an, organizatorii selectează aproximativ 45 de elevi moldoveni care urmează să-și facă studiile la un liceu din SUA.

Programul FLEX este gratuit și acoperă următoarele facilități pentru participanți:
# călătoria din orașul de origine din Moldova spre orașul gazdă din SUA și retur;
# participarea la o orientare înainte de plecare, care include pregătirea înainte de program;
# șederea participantului la o familie gazdă americană timp de un an academic;
# admiterea la un liceu american;
# asigurare medicală care acoperă tratamentul bolilor care apar în timpul programului, cu excepția afecțiunilor preexistente și a îngrijirilor dentare;
# bursă lunară care constituie 200 de dolari;
# o alocație suplimentară care constituie 300 de dolari necesari pentru a cumpăra articole de bază legate de școală.

Sursă: Giulia Paniș/arhivă personală

Criterii de eligibilitate

Poți participa dacă:# ești elev(ă) în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a;
# ești cetățean al Republicii Moldova;
# cunoști limba engleză;
# îndeplinești cerințele pentru viza J-1;
# nu ai locuit în SUA timp de trei luni sau mai mult în ultimii cinci ani.

Cum are loc procesul de testare și selecție

Elevii concurează în mai multe runde de competiție. În semifinală, elevii și părinții lor sunt invitați să participe la o întâlnire informativă pentru a afla mai multe despre program. Elevii participă apoi la un interviu individual cu personalul American Councils, susțin un test standardizat de cunoaștere a limbii engleze, scriu eseuri și primesc aplicația oficială a programului.

Selecția este efectuată în baza meritocrației și în funcție de gradul de pregătire demonstrat. Cunoașterea limbii engleze este importantă, dar nu singurul element pentru selecție. De asemenea, elevilor li se va cere să ofere evaluări medicale și să prezinte certificate care demonstrează că sunt apți din punct de vedere medical pentru a participa la program.

Procesul de selecție se finalizează în primăvară, iar toți solicitanții primesc o notificare cu privire la statutul lor până la jumătatea lunii mai. Finaliștii selectați vor participa la o orientare înainte de plecare în luna iunie. Elevii FLEX trebuie să se întoarcă în țara de origine la sfârșitul programului, la data stabilită de Consiliile Americane. Viza SUA eliberată pentru participanții la program nu va fi modificată sau prelungită dincolo de data de încheiere a programului din niciun motiv.

În procesul de pregătire pentru testare, Giulia spune că elevii nu ar trebui să se concentreze foarte mult pe nivelul lor în materie de cunoaștere a limbii engleze, deoarece evaluatorii apreciază mai mult personalitatea candidaților. „Foarte mulți consideră că limba engleză are un rol primordial, dar nu asta contează. Ceea ce este cu adevărat important sunt valorile tale și dacă ești într-adevăr flexibil(ă), capabil(ă) să rezolvi unele situații dificile.”

Runda 1 include o cerere preliminară online și trei întrebări sub formă de eseu, care trebuie trimise în termen de 10 zile.

În runda 2, elevii vor fi invitați să susțină un test de cunoaștere a limbii engleze.

Runda 3 include un interviu, încă trei întrebări sub formă de eseu, aplicația completă și un test cuprinzător de engleză.

Aici puteți găsi un formular la care vă puteți abona pentru a afla primii când încep recrutările pentru bursa FLEX 2025/2026.

Specificul studiilor la un liceu din SUA

După selectarea celor 45 de finaliști, aceștia urmează să fie repartizați în instituțiile de învățământ americane. Acest rol le revine organizațiilor de plasament care sunt responsabile să identifice liceul și familia gazdă la care urmează să fie cazat viitorul bursier. Giulia și-a făcut studiile în orașul Charlottesville din statul Virginia.

La liceul în care eleva a învățat existau trei materii obligatorii în programa școlară. Este vorba despre limba engleză, matematica și istoria. În rest, tinerii sunt liberi să-și aleagă obiectele în funcție de propriile preferințe. „Eu am ales designul grafic, limba germană, chitara și tutoratul între elevi.” Giulia ne-a povestit că toate disciplinele i-au plăcut în mod deosebit, dar cel mai mult i-au atras atenția limba germană, istoria și designul grafic. „De design grafic eram pasionată chiar înainte de a pleca în SUA. Acolo am avut oportunitatea să fac și o lucrare care a fost prezentată în cadrul unei expoziții. Mergeam și la clubul de germană din afara școlii și petreceam mai mult timp cu elevii de acolo. Prin jocuri și activități interactive învățam istoria Americii și o memorizam mult mai ușor.”

Un element esențial despre care ne-a relatat Giulia, specific liceului în care a învățat, este suportul emoțional oferit elevilor. Aceștia pot vorbi oricând despre dorințele sau probleme lor cu un profesor, cu un consilier sau cu un psiholog. La fel, orice elev care avea o predilecție pentru un domeniu sau altul era liber să înființeze un club pentru toți doritorii. „Exista un grup de elevi interesați de volumele Harry Potter. Ei mergeau la școală, cereau o clasă liberă și acolo își desfășurau activitățile în prezența unui profesor.”

De asemenea, elevilor li se permitea să aloce mai mult timp pentru rezolvarea temelor pentru acasă, în cazul în care nu se încadrau în predarea acestora conform termenului-limită. Un alt element deosebit al studiilor americane este spiritul de comunitate reflectat prin prisma diverselor jocuri sau activități extracurriculare. Giulia menționează că după finalizarea orelor erau organizate meciuri de fotbal în care toată lumea avea o echipă preferată pe care o susținea. „Exista și posibilitatea de a te înscrie la o școală de vară în care tinerii puteau parcurge înainte materia dintr-o anumită clasă pentru a finaliza mai rapid liceul.”

Pe lângă orele obișnuite, Giulia a fost o elevă activă, iar asta ne demonstrează numeroasele activități în care a reușit să se implice pe parcursul unui an. A devenit membră a clubului de limbă germană, a învățat despre bucătăria germană, a fost tutoră pentru elevi, a participat la o conferință dedicată tuturor tutorilor din SUA, a practicat tenis, a făcut voluntariat și lista poate continua.

Adaptarea într-o țară străină și relația cu familia gazdă

Studiile liceale constituie o etapă esențială din traseul academic al fiecărui elev, mai cu seamă când acesta reușește să se bucure de un schimb internațional și să-și creeze noi viziuni. Datorită programului FLEX, Giulia a avut ocazia să descopere cultura americană, la care, spunea ea, s-a adaptat rapid, fără prea multe obstacole. „La început, nu am avut un șoc cultural atât de mare față de alți absolvenți cu care am discutat. Nu cred că au existat provocări, pentru că și în trecut am participat la alte schimburi internaționale, iar acest lucru m-a făcut să nu am așteptări mari și pur și simplu să savurez din experiență.”

Elementul nou în acest caz l-a reprezentat cultura animalelor de companie pe care a descoperit-o în cadrul familiei care a găzduit-o timp de un an. „A fost incredibil să am un câine și trei pisici. Când eram obosită, ei erau cei care îmi ridicau dispoziția.” Eleva a stabilit din start o conexiune aparte cu familia gazdă, astfel reușind să descopere și din gastronomia mexicană. „Tatăl familiei gazdă gătea foarte des, în mod special, preparate mexicane.”

Datorită familiei gazdă, tânăra a avut ocazia să călătorească în mai multe orașe din SUA, printre care Washington D.C. sau New York. Cea mai memorabilă amintire a rămas pentru Giulia totuși vizita la parcul de distracții Walt Disney World din Florida. „Fiind fană a tuturor desenelor animate, pentru mine a fost un vis devenit realitate să văd toate personajele.”

Revenirea în Republica Moldova și activitățile de promovare ale programului FLEX

Giulia recunoaște că această experiență a avut pentru ea un aport semnificativ atât din punct de vedere personal, cât și academic. „Cred că nivelul meu de engleză s-a îmbunătățit considerabil, pot conversa mult mai liber. Acum sunt mai încrezătoare în propriile forțe și dacă am o viziune, nu o consider ca ceva imposibil de realizat, pentru că în SUA am trăit multe momente care mi-au demonstrat contrariul.”

După revenirea în Republica Moldova, Giulia s-a pregătit pentru a susține toate evaluările și tezele, astfel încât să fie promovată în clasa a XII-a. Notele obținute în SUA la matematică, limba engleză și design grafic au fost echivalate, iar pentru restul obiectelor a studiat de sine stătător. „Eu m-am întors din America la jumătatea lunii iunie și am încercat să învăț singură până în septembrie, iar când am revenit la școală – am susținut toate aceste teste.”

De asemenea, odată cu întoarcerea acasă, Giulia a continuat să fie o promotoare activă a oportunităților pentru elevi. În prezent, este reprezentanta programului FLEX în orașul Căușeni. Ea organizează sistematic evenimente și activități prin intermediul cărora povestește colegilor săi despre experiența sa și îi informează despre posibilitățile existente. „Îmi propun să organizez în liceul meu și o expoziție dedicată culturii americane.”

Sursă: Giulia Paniș/arhivă personală

Într-un material viitor, Giulia va veni cu o serie de sfaturi și recomandări pentru tinerii care își doresc să beneficieze de bursa FLEX. Veți avea posibilitatea să aflați despre cum trebuie să vă pregătiți pentru cele trei runde, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont, cum vă adaptați mai ușor la un liceu internațional și într-o țară străină.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente