Începând cu 7 martie, aditivului alimentar E171, dioxidul de titan, nu mai este autorizat pentru utilizare în produsele alimentare din Republica Moldova. Măsura a fost luată odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari. Dioxidul de titan este interzis în Uniunea Europeană începând cu anul 2022, scrie ceconsum.eu.
Totuși, unele produse alimentare comercializate pot conține, încă, acest aditiv alimentar. Se întâmplă din cauza că legislatorii au decis să reglementeze perioada de tranziție pentru agenții economici cu privire la produsele alimentare care își pierd conformitatea odată cu actualizarea listelor de aditivi alimentari. Mai exact, au inclus prevederi care permit menținerea în circulație a produselor până la expirarea termenului de valabilitate a produsului sau până la epuizarea stocurilor.
Directoarea executivă a Asociației de consumatori „Ce Consum Eu”, Elena Robu, a precizat că a atenționat autoritățile în legătură cu acest fapt și încurajează oamenii să nu mai cumpere produse alimentare care conțin dioxid de titan.
Aditivul alimentar nu este sigur pentru sănătate, iar prin gestul de a cumpăra nu faceți decât să aduceți venit agenților economici în detrimentul sănătății voastre.
Directoarea executivă a Asociației de consumatori „Ce Consum Eu”, Elena Robu
Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare.
În 2016, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a evaluat dioxidul de titan și a stabilit că dovezile disponibile la acel moment nu indicau nicio problemă de sănătate pentru consumatori.
Dar în 2021, EFSA a reevaluat dioxidul de titan și impactul nanoparticulelor sale. După mai multe studii, EFSA a concluzionat că dioxidul de titan de dimensiunea nanoparticulelor se poate acumula în organism, poate rupe șirurile de ADN și poate provoca leziuni cromozomiale. De atunci, autoritățile europene de reglementare în domeniul siguranței alimentare au stabilit că dioxidul de titan este nesigur pentru consumul uman, din cauza potențialului său toxic.
Studiile pe animale arată că expunerea la dioxidul de titan duce la imunotoxicitate, inflamație și neurotoxicitate. Deși părerile sunt împărțite, unii geneticieni consideră că una dintre consecințele cele mai grave ale genotoxicității poate fi apariția cancerelor.
Totuși, aditivul alimentar E171 rămâne autorizat pentru utilizare în medicamente, atât în Uniunea Europeană, cât și în Republica Moldova.