Noi am studiat regulamentul în baza căruia sunt organizate examenele de bac și am selectat o mulțime de lucruri interesante despre acesta, începând cu obligațiile asistenților de la examene și încheind cu situațiile speciale care se pot întâmpla în ziua când vei scrie testul.
În acest an, examenele naționale de bacalaureat se vor desfășura în perioada 4-21 iunie. Potrivit regulamentelor, pentru realizarea testului scris ți se acordă trei ore astronomice (180 de minute). Acest timp începe a fi calculat doar după ce toți elevii au primit testele. Sala în care vei susține bacul va fi echipată cu camere video, iar la intrare sau pe parcursul testului ai putea fi verificat(ă) cu un detector de metale.
Până a trece la celelalte detalii, credem că e cazul să îți prezentăm pe cât de scurt posibil numele și atribuțiile mai multor structuri implicate în organizarea și monitorizarea examenelor de bacalaureat. Ele vor apărea pe parcursul articolului și fără a le cunoaște rolul vei procesa mai dificil informația. De asemenea, prin prima parte a articolului se strecoară mai multe informații importante, inclusiv pentru elevi, deci îți recomandăm să îl citești integral.
Care e diferența dintre Comisia Națională de Examene și Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare
#1. Comisia Națională de Examene (CNE) este structura supremă ce coordonează acțiunile privind organizarea și desfășurarea examenelor de bacalaureat din Republica Moldova. În componența acesteia intră ministrul, în calitate de președinte, secretari de stat, conducători ai instituțiilor de învățământ și chiar elevi. Comisia aprobă locurile unde se va desfășura bacalaureatul, persoanele care vor verifica testele, președinții centrelor de bac etc. Totodată, comisia poate anula proba de examen în cazul în care plicul cu testele de examen a fost deschis incorect sau poate dispune susținerea unui examen în condiții speciale. Pe final, vom menționa că CNE poate delega un reprezentant de-ai săi în centrele de bac.
Ce este un centru de bac? Un centru de bac este instituția unde elevii unui raion/municipiu susțin examenele de bacalaureat.
#2. Delegatul Comisiei Naționale de Examene este acea persoană delegată de către CNE pentru a monitoriza desfășurarea examenelor într-un anumit centru. Persoana delegată cunoaște foarte bine regulamentul de desfășurare a examenelor și nu are rude în locația în care a fost delegată. Dacă depistează abateri, anunță imediat entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare.
#3. Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare poate fi numită principala structură implicată în organizarea și desfășurarea examenelor. De ce? De exemplu, pentru faptul că ea:
# selectează persoanele care vor compune testele de bac (persoanele sunt aprobate de CNE);
# asigură tipărirea/multiplicarea, păstrarea, transportarea și depozitarea materialelor de examen în securitate deplină;
# se ocupă cu organizarea testărilor pe eșantion;
# selectează centrele de bac sau de examinare a contestațiilor (ele sunt aprobate de CNE);
# selectează persoanele care vor răspunde la nivel raional/municipal de desfășurarea examenelor (persoanele sunt aprobate de CNE);
# mediatizează procesul de organizare și desfășurare a sesiunii de bacalaureat ș.a.m.d.
#4. Comisia Raională/Municipală de Examene (CR/ME) este responsabilă de organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în instituțiile de învățământ din subordinea sa. Aceste comisii interacționează activ cu entitatea națională propunându-i locații pentru instituirea centrelor de bacalaureat din regiunea raionului/municipiului, dar și persoane care vor participa la organizarea și desfășurarea examenelor în cadrul acestor centre.
Șapte responsabilități ale Comisiei Raionale/Municipale de Examene
Această comisie are un șir de obligații importante, pe cele mai curioase dintre ele vi le vom prezenta mai jos.
#1. Să începem cu faptul că această comisie asigură transportarea elevilor din alte localități, în condiții de securitate, către centrele de bacalaureat, în zilele în care se desfășoară probele de examen.
#2. Comisia deleagă din partea sa persoane care vor monitoriza desfășurarea examenelor în centrele de bac.
#3. Instruiește președinții și secretarii centrelor de bac.
#4. Aprobă listele persoanelor care vor asista la examen.
#5. Asigură securitatea și transportarea plicurilor cu testele scrise ale candidaților.
#6. Asigură prezența personalului medical în fiecare centru de bacalaureat.
#7. Sesizează entitatea națională despre eventualele erori comise la perfectarea diplomelor de bacalaureat solicitând eliberarea altei diplome.
De asemenea, Comisia Raională/Municipală de Examene poate delega reprezentanți pentru monitorizarea desfășurării probelor de examen în Centrele de bacalaureat din subordinea sa.
Cum #diez a preluat o parte dintre atribuțiile directorului instituției tale
Directorul instituției tale de învățământ este persoana responsabilă de informarea ta, dar și a părinților și cadrelor didactice privind felul în care se desfășoară examenele de bac. După ce ai fost informat(ă), va trebui să confirmi acest lucru cu o semnătură. Partea bună este că, datorită #diez, o parte dintre reguli deja le vei cunoaște (semnătura o poți lăsa cu un like la finalul acestui articol).
Directorul instruiește profesorii desemnați în calitate de asistenți și asigură prezența acestora în centrul de bacalaureat în ziua probei de examen. De asemenea, el asigură înscrierea, la cerere, a candidaților la susținerea examenului național de bacalaureat în conformitate cu prevederile regulamentelor necesare.
Atenție! Înscrierea candidaților la examenul național de bacalaureat se face la secretariatul instituției în care îți faci studiile în perioada 10 ianuarie – 15 februarie a anului în curs. Aici poți descărca un exemplu de cerere.
Directorul mai este obligat să preîntâmpine, sub orice pretext, formă, modalitate, acumulările de bani pentru organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat.
Acesta acordă suport Comisiei Raionale/Municipale de Examene la transportarea elevilor la centrul de bacalaureat, controlează corectitudinea notelor din diploma de bacalaureat și primește sub semnătură testele scrise ale candidaților (originalul) și maculatoarele lor.
Unde se păstrează testele de bac după ce au fost verificate? Dacă nu ai dat la contestație, testele tale vor fi transmise, prin proces verbal, în arhiva instituției tale.
Înscrierea la bacalaureat
Precum am spus anterior, înscrierile la examenul de bac au loc în perioada 10 ianuarie – 15 februarie a anului în curs.
Atenție! La înscriere, vei confirma că ești posesor al actului de identitate (buletin de identitate, buletin provizoriu, pașaport pentru cetățenii Republicii Moldova, permis de ședere pentru cetățenii străini care-și fac studiile în Republica Moldova).
Tot atunci, vei confirma limba ta de instruire, limba străină și disciplina la care vei susține examenul la solicitare, conform profilului.
Ce faci dacă nu te-ai înscris la examen? Dacă nu te-ai înscris la examenul de bac, dar ai realizat integral cursul liceal, vei primi din partea școlii tale un certificat de studii liceale. Ce faci mai departe cu el? Fie vei urma programe de pregătire profesională în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar și profesional tehnic postsecundar, adică vei merge la o școală profesională sau la un colegiu, fie vei susține examenul de bac anul viitor.
Centrele de bacalaureat
Centrul de bacalaureat se instituie în instituțiile de învățământ subordonate ministerului. Cum sunt selectate aceste centre am vorbit mai sus, dar încercăm să vă prezentăm printr-o schemă.
Fiecare centru de bacalaureat aprobat va avea o listă de persoane responsabile de activitatea sa. Principala persoană a centrului va fi președintele, care de obicei este directorul școlii care a primit statutul „Centru de Bacalaureat”. De asemenea, va exista un secretar (unul la fiecare 100 de candidați), cadre didactice asistenți și un lucrător medical. Toate aceste persoane se vor prezenta în ziua examenului la centrul de bacalaureat în intervalul orar 7.30-8.0 și vor avea ecusoane pe care este scris numele, prenumele și funcția sa în cadrul examenului.
Aici e timpul să menționăm că toate persoanele care vor monitoriza procesul de desfășurare a examenului sau vor fi implicate în procesul de creare a testelor de bac nu au dreptul să aibă persoane înrudite printre candidații care susțin examenul național de bacalaureat în centrul respectiv. Aici vorbim despre copii, frați/surori, nepoți/nepoate, cumnați/cumnate, gineri/nurori. Astfel, rudele tale apropiate nu îți vor putea spune ce va fi la bac.
De asemenea, fiecare persoană responsabilă de organizarea și desfășurarea examenelor semnează un angajament prin care își asumă respectarea regulilor și nedivulgarea informațiilor din teste. Ce pedeapsă riscă persoanele care încalcă acest angajament vă spunem mai spre finalul articolului.
Președintele Centrului de Bacalaureat
Cu ce se ocupă președintele Centrului de Bacalaureat? Președintele centrului este persoana care va confirma disponibilitatea tehnică de organizare a examenelor de bac în instituție. Adică școala trebuie să aibă calculatoare, imprimante, aparate radio, telefoane, fax, seif, conexiune la internet prin fibră optică, o sală pentru păstrarea în securitate a documentelor de bacalaureat, săli de examen propriu-zise etc.
Președintele centrului este persoana care va prelua de la președintele CR/ME plicul cu testele de bac și le va asigura transportarea. Acesta va instrui cadrele didactice care asigură asistența în sălile de examen și le va repartiza în săli prin tragere la sorți.
Curiozitate! Președintele este în drept să utilizeze, înainte, în timpul sau la expirarea timpului de scriere a probei de examen, detectorul de metale.
De asemenea, președintele Centrului de Bacalaureat transmite directorilor instituțiilor de învățământ, de unde provin candidații, testele de examen și maculatoarele elevilor.
Ce trebuie să cunoști despre asistenții de la bac
În sala ta de examene vor fi cel puțin doi asistenți. Aceștia te vor atenționa înainte de începerea examenului despre faptul că nu ai dreptul să intri la examen cu materiale interzise: tabele, manuale, dicționare, ceruză, notițe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, stații de emisie-recepție a informației, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare. De asemenea, asistenții te vor atenționa că poți fi verificat(ă) cu detectorul de metale, cu aparate de depistare a telefoanelor mobile și a emisiilor radio.
După ce asistenții vor repartiza testele personalizate și maculatoarele candidaților, aceștia vor verifica datele elevilor și vor închide, prin dublă îndoire, colțul drept de sus al foii de titlu a testului. După aceasta, unul dintre asistenți va fixa pe tablă ora de început și de sfârșit a timpului rezervat pentru realizarea subiectelor de examen.
În timpul desfășurării examenului, asistenții asigură ordinea și liniștea în sălile de examen. Ei nu permit comunicarea și transmiterea de informații între candidați, asigură respectarea de către elevi a tuturor prevederilor regulamentare și sesizează președintele Centrului de Bacalaureat asupra oricărei încălcări care a avut loc.
La expirarea timpului rezervat pentru realizarea subiectelor de examen, asistenții preiau de la candidați, sub semnătură, testele și maculatoarele, apoi închid prin „Z” spațiile libere pe toate paginile din lucrare, în prezența candidatului.
Cine compune examenele de bac?
Subiectele pentru probele de examen, baremele de corectare și schemele de notare sunt elaborate de către entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare.
Subiectele pentru toate probele examenului național de bacalaureat se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu, din momentul demarării acțiunilor de elaborare a acestora și până la momentul când ele devin publice.
Elaborarea subiectelor se face conform următoarelor criterii:
# să fie în concordanță cu recomandările curriculumului la disciplina de examen și cu programa de examen;
# să asigure cuprinderea echilibrată a materiei studiate;
# să aibă un grad de complexitate corespunzător conținutului programei de examen;
# să permită tratarea lor în timpul alocat candidaților pentru rezolvarea acestora;
# să solicite candidaților capacități de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare.
În sesiunea de examen, la toate disciplinele de examen, se aplică următoarea schemă de notare.
Nota acordată | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Procentajul din numărul total de puncte al testului | 0 | 1-8 | 9-16 | 17-24 | 25-41 | 42-57 | 58-73 | 74-89 | 90-95 | 96-100 |
Pentru elaborarea materialelor de examen (subiecte de examen și bareme de corectare) entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare creează grupuri de lucru. Fiecare grup este alcătuit dintr-un coordonator al grupului și doi membri. Acest lucru înseamnă că testul tău va fi alcătuit de către trei persoane.
Cum poți deveni coordonator de grup? Pentru a fi tu cel (cea) care întocmește testul de bac sau cel puțin pentru a avea șansa să fii selectat(ă), este necesar să fii angajat(ă) al (a) entității naționale cu funcții de evaluare și examinare, angajat(ă) al (a) ministerului, angajat(ă) al (a) instituțiilor subordonate ministerului sau cadru didactic deținător al gradului didactic 1 sau superior/titlu științific în domeniul profesat.
De asemenea, trebuie să îndeplinești următoarelor criterii:
# să cunoști curriculumul școlar la disciplina respectivă;
# să ai experiență în calitate de autor (autoare) de subiecte de olimpiadă, de examene naționale;
# să ai cunoștințe specifice de operare pe calculator și acces la internet pentru contact electronic permanent;
# să fii o persoană responsabilă, onestă și competentă în domeniul tău de activitate;
# să nu ai persoane înrudite printre candidații care susțin proba de examen la disciplina și profilul respectiv.
După ce ești ales (aleasă) în calitate de coordonator al grupului de lucru pentru o anumită disciplină, vei propune entității naționale cu funcții de evaluare și examinare componența grupului tău de lucru. Persoanele selectate de tine, de asemenea, vor trebui să corespundă criteriilor menționate mai sus. La final, Comisia Națională de Examene va aproba componența grupului tău și a celorlalte grupuri.
După ce vei fi aprobat(ă) de CNE, vei deveni responsabil(ă) de calitatea variantei finale a testului care este aplicat în sesiunea curentă și de securitatea subiectelor din testul de examen.
Cum poți obține nota 10 la bac fără să susții vreun test
Dacă urmărești #diez de mai mult timp, atunci cunoști cel mai probabil care sunt metodele de a obține o notă de 10, din oficiu. Da, metodele, deoarece sunt mai multe.
🔵 De la proba de examen sunt eliberați, cu nota 10, din oficiu, deținătorii diplomelor de gradul I, II, III la olimpiadele republicane la disciplina la care au examen de bac, organizate de către minister, în anul absolvirii. Adică, dacă ai obținut locul III la olimpiada republicană la matematică în clasa a XII-a, atunci ai nota 10, din oficiu, și nu vei scrie bacul la această disciplină.
🔵 De asemenea, vei obține nota 10, din oficiu, dacă în una dintre clasele X-XII ai obținut, la disciplina de examen vizată, medalii individuale la olimpiadele internaționale, recunoscute de minister.
Primele două puncte sunt destul de dificile și varianta în care „mă apuc serios de învățat” sună deja mult mai realist. Totuși, cel puțin pentru limbile străine și informatică mai există o opțiune de a primi 10, din oficiu, la bac.
🔵 Tot ce trebuie să faci este să promovezi, pe parcursul învățământului general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. Dacă dorești să afli mai multe informații despre aceasta, atunci accesează acest link.
🔵 Cam aceeași este ideea și la informatică. Îți las aici un articol la acest subiect.
Și dacă tot am început să las linkuri, pentru a te încuraja, aici poți vedea cum o clasă întreagă din Chișinău a fost scutită de examenul la limba engleză în anul 2023.
Ziua examenului
# În ce sală vei scrie examenul? Odată ajuns(ă) la centrul de bacalaureat, pe ușa centrului vei identifica listele cu persoanele care vor susține în ziua respectivă examenul. Printre ele vei găsi și numele tău. Tot acolo va fi indicat numărul sălii unde vei scrie în acea zi examenul de bac.
Accesul candidaților în centrul de bacalaureat și sălile de examen este permis doar în baza unui act de identitate. Cum spunea profesoara mea: „Mai bine puneți-l de seara în geantă”.
# Unde lași telefonul? Dacă vei avea asupra ta materiale nepermise (de exemplu, telefonul sau o carte pe care ai citit-o de dimineață), atunci, înainte de a intra în sală, vei primi o pungă unde vei pune materialele interzise împreună cu o declarație specială privind identitatea ta. Lucrurile tale vor fi supravegheate de către o persoană desemnată în acest sens.
În sala ta vei intra cu 30 de minute înainte de începerea probei. Din sălile de examen sunt eliminate materialele didactice ce ar putea influența candidații la realizarea testului.
După ce ajungi în sală, vei aștepta repartizarea testelor. În bancă vei sta singur(ă). De asemenea, până a începe examenul, vei semna o declarație pe propria răspundere, unde vei menționa că nu ai obiecte interzise.
# Ce obiecte vei aduce cu tine? În sala de examen vei intra cu două pixuri de culoare albastră și cu buletinul de identitate. Totuși, dacă scrii testul la geografie, atunci vei putea lua cu tine anumite tipuri de atlase geografice școlare și o riglă. De asemenea, dacă susții bacul la matematică, atunci ai dreptul să aduci în sala de examen un creion simplu, o riglă și o radieră.
Înainte de a scrie testul, vei primi un maculator, mai exact trei foi A4 capsate și documentate. Pe maculator vei scrie datele tale personale: numele, prenumele, denumirea instituției de învățământ în care ai făcut studiile, localitatea, raionul, disciplina de examen, data susținerii probei.
Președintele Centrului de Bacalaureat va deschide plicul cu probele de examen într-o sală cu monitorizare video, în prezența unui elev și a unui asistent din fiecare sală de examen, pe latura indicată, la radio, în ziua probei de examen. Un asistent din sala ta va aduce testele de bac, apoi ele vor fi repartizate elevilor.
De asemenea, unul dintre asistenți va verifica dacă datele din actul tău de identitate corespund cu cele din test, apoi va închide colțul drept al foii.
După ce ai primit testul de bac, nu vei mai putea părăsi sala decât în cazuri speciale. În astfel de cazuri vei părăsi sala temporar și vei fi însoțit(ă) de un asistent. Asistentul poate însoți doar un singur elev.
# Ce să faci dacă ai comis o greșeală în test? Dacă ai comis o greșeală, atunci vei tăia cuvântul sau rândul cu o linie orizontală. Varianta corectă o vei scrie deasupra sau în spațiul rămas liber. Nu ai dreptul să utilizezi ceruza, deoarece ea este un material interzis în sala de bac. Ba mai mult, dacă vei lua ceruza cu tine în sală și nu o vei folosi deloc, dar asistenții sau camerele video o vor depista, testul tău oricum va fi anulat. Aceeași regulă se aplică și la celelalte materiale interzise: tabele, manuale, dicționare, notițe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile etc.
În timpul desfășurării probei scrise, asistenții din săli nu au voie să ofere vreo indicație candidaților, nu discută între ei, nu rezolvă subiectele de examen și nu facilitează sub nicio formă rezolvarea testului de către candidați. Asistenții nu pot deține cărți, ziare, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.
Atunci când elevii predau testele asistenților, ei semnează în borderoul de prezență. Asistenții vor marca cu litera „Z” spațiile libere. Depășirea timpului pentru realizarea subiectelor de examen este interzisă. Ultimii trei candidați rămân în sala de examen până la predarea ultimului test.
În centrul de bacalaureat au acces doar elevii care susțin bacul și persoanele responsabile de desfășurarea sa. Alți profesori, colegi sau părinții nu au dreptul să se afle în instituția cu pricină.
Cine verifică testele de examen?
Pentru verificarea testelor de examen, în municipiul Chișinău sunt create Centrele Republicane de Evaluare. Acestea trebuie să corespundă anumitor condiții tehnice și de securitate. În aceste centre vor putea să intre doar persoanele autorizate.
Pentru verificarea testelor scrise ale candidaților, pentru fiecare disciplină de examen, se constituie Comisia Republicană de Evaluare. În componența comisiei vor intra: un președinte, vicepreședinți și profesori evaluatori. Ultimii trebuie să fie cadre didactice din învățământul general/profesional tehnic, deținători de grade didactice, sau din învățământul superior, cu stagiu de cel puțin cinci ani în domeniul profesat.
Înainte de a fi verificate, testele sunt scanate. Profesorii vor verifica toate testele care vizează specialitatea lor, cu excepția celor care provin din instituția de învățământ în care ei activează. Testele sunt verificate cu pix roșu și verde de către doi profesori evaluatori, în mod independent unul de altul.
Dacă cei doi profesori au acordat un punctaj diferit itemilor din test, punctajul final va fi stabilit de către președintele sau vicepreședintele Comisiei Republicane de Evaluare. Totodată, aceștia vor reverifica, în mod obligatoriu, și testele apreciate cu 90-100 % din punctajul maxim.
Situații speciale
Este clar că, de-a lungul timpului, din motive de sănătate sau altele, nu toți elevii s-au putut prezenta la examene. În acest sens, pentru candidații care nu se pot deplasa de sine stătător, Comisiile Raionale/Municipale de Examene organizează susținerea examenelor la locul unde se află aceștia, în aceleași zile și termene în care susțin toți candidații.
Organizarea examenelor se face exclusiv cu avizul Comisiei Naționale de Examene, la cererea candidatului sau părinților acestuia și în baza unui document medical.
Apropo, țineți minte când am menționat că examenul nu poate dura mai mult de trei ore. Ei bine, există o anumită situație când această regulă nu va fi aplicată. Mai exact, timpul destinat efectuării testului scris poate fi mărit cu cel mult 60 de minute sau 120 de minute pentru proba la limba străină pentru elevii cu deficiențe motorii, neuromotorii sau vizuale grave. Totuși, acest lucru se face doar la recomandarea Comisiei Medicale Consultative și la decizia Comisiei Naționale de Examene.
Ce faci dacă ai lipsit de la bac?
Sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat se desfășoară mereu în luna iunie. Astfel, candidații admiși pentru susținerea sa trebuie să se prezinte în sesiunea de bază a examenului. Totuși, ce se întâmplă dacă din anumite motive ai lipsit de la unul dintre examene? Îl vei scrie în sesiunea repetată.
Pentru candidații care, din motive întemeiate, nu s-au prezentat la unul sau mai multe examene în sesiunea de bază se organizează o sesiune suplimentară. Acești candidați trebuie să adreseze o cerere către Comisia Raională/Municipală de Examene în care solicită să fie admiși în sesiunea suplimentară.
Atenție! Cererea trebuie să o depui până la examen sau nu mai târziu de trei zile de la producerea sa. De ademenea, cererea va fi însoțită, obligatoriu, de documente justificative care confirmă absența de la examen.
Ce faci dacă nu ai fost admis(ă) la examene sau ai luat o notă insuficientă?
Candidații care nu au fost admiși la examene de către consiliul profesoral, în sesiunea de bază, din cauza notelor insuficiente sau din cauza altor motive, au dreptul să le susțină în sesiunea suplimentară. Aceasta, desigur, în cazul în care și-au lichidat corigențele.
Totuși, dacă nu ai lichidat corigențele în termenele stabilite de instituția de învățământ, ai dreptul să susții bacul în regim de externat începând cu sesiunea din următorul an.
Elevii care au luat note insuficiente la examenele din prima sesiune, adică mai puțin de nota 5, la fel au dreptul să susțină probele de examen în sesiunea suplimentară. Ei trebuie să depună o cerere, în scris, la centrul de bacalaureat, timp de 48 de ore de la afișarea rezultatelor contestațiilor din sesiunea de bază. Exemplul de cerere poate fi descărcat aici.
Ce faci dacă ai fost exclus(ă) de la bac pentru fraudă? În acest caz, nu mai ai posibilitatea să susții în acest an examenele, dar ai putea să încerci din nou anul viitor.
Află aici cum poți susține examenele de bacalaureat în regim externat și cine le poate susține.
Când afli rezultatele și ce faci în cazul în care crezi că nu ai fost evaluat(ă) corect?
Autoritățile publică testele de bac odată cu publicarea rezultatelor examenelor. Totuși, în fiecare an, echipa #diez află de la elevi care au fost exercițiile din testele de bac și le publică după încheierea examenului, alături de rezolvările acestora.
Toate rezultatele la testele de bac le vei afla într-o singură zi la instituția de învățământ în care ți-ai făcut studiile. Totuși, acestea pot fi vizualizate și în format online, pe site-ul https://bac.gov.md/.
Odată ce vei deschide în format online testul tău verificat de bac, s-ar putea să observi că unele puncte nu ți-au fost calculate conform baremului de corectare sau, cel puțin, s-ar putea să ai această senzație. În asemenea caz, vei depune o contestare și exercițiile pe care le indici vor fi reverificate de alte două persoane.
E binevenit să analizezi fiecare exercițiu din testul de bac, dar și să verifici dacă punctajul final a fost calculat corect. Adesea, în urma contestațiilor, nota ta poate crește. Cel puțin, ea nu va scădea, fiindcă e interzis ca în urma contestației un elev să primească mai puține puncte la un exercițiu decât a avut inițial.
La cererea ta, președintele Centrului de Bacalaureat îți va prezenta lucrarea, iar tu vei scrie o cerere în care vei indica numerele de rând ale itemilor ce urmează să fie reverificați. Trebuie să cunoști că persoanele care vor reevalua testul tău vor verifica doar exercițiile menționate de tine, deci fii atent(ă) și să nu îți scape niciun item. Vei avea dreptul doar o singură dată să-ți vezi testul/testele și să scrii contestația.
Cererea privind contestația o poți depune doar în decurs de 48 de ore din momentul afișării rezultatelor, în limitele zilei de muncă (orele 9.0-18.00).
Nota pe care o vei primi la contestație este definitivă.
De ce fraudarea bacului nu este cea mai bună idee?
Spre deosebire de examenele din clasa a IX-a, unde plagierea, de asemenea, este strict interzisă, dar mecanismele de prevenire a acesteia lucrează așa și așa, la bacalaureat lucrurile stau cu totul altfel. Să începem cu faptul că „sabotorul” se face ușor de identificat datorită camerelor de filmat, a asistenților și chiar a detectoarelor de metale. Totodată, e bine să știi că videoclipurile din sala de examene sunt vizionate de mai multe ori, iar rezultatele testelor tale ar putea fi anulate chiar și după ce ai primit diploma de bac.
Regulamentele menționează că dacă un elev fraudează sau încearcă să fraudeze măcar un test de bac, atunci el va fi eliminat de la proba de examen, iar testul acestuia va fi anulat cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”. Candidatul eliminat din examen nu are dreptul de a participa la probele următoare ale examenului și nici la sesiunea suplimentară. De asemenea, toate testele de bac susținute anterior de elev vor fi anulate, indiferent dacă acesta a copiat la ele sau nu.
În asemenea cazuri, vei putea relua susținerea integrală a examenelor naționale de bacalaureat abia în sesiunea de bază din următorul an.
Ce riscă asistentul care fraudează examenele?
Persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat care nu respectă prevederile regulamentelor și contribuie la fraudarea examenelor sunt sancționate prin concediere. Prin nerespectarea regulamentului de subînțelege: furnizarea soluțiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalități de fraudare a examenului național de bacalaureat.
Totodată, în cazul în care plicul cu testele de examen a fost deschis în alt mod decât cel necesar, persoana responsabilă de securitatea materialelor de examen este destituită din funcție și obligată să restituie prejudiciului cauzat pentru elaborarea, multiplicarea și transportarea noilor materiale de examen, după caz. Cam aceeași pedeapsă o riscă și persoanele care, având acces la ele, divulgă materialele de examen.
Acte de certificare a învățământului
Dacă vei susține toate examenele de bac, atunci reușita ta va fi onorată cu o diplomă de bacalaureat. În ea vor fi indicate notele de la probele de examen și nota medie generală a examenului național de bacalaureat.
Diploma îți este eliberată de către instituția de învățământ la care ai promovat ultimul an de studii liceale. Aceasta va fi însoțită de o anexă în care sunt înscrise toate disciplinele din Planul-cadru de învățământ pentru liceu la profilul respectiv.
La eliberarea diplomei de bacalaureat și a anexei ți se restituie și actele conform cărora ai fost admis(ă) în treapta liceală de instruire.
Cu diploma de bacalaureat vei putea fi admis(ă) la universitățile din Republica Moldova și de peste hotare. Astfel, îți vei continua studiile pentru a te licenția într-un anumit domeniu.
Aici poți afla care sunt cele mai bune universități din Republica Moldova și România în anul 2024, potrivit Ranking Web of Universities.
Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.