Anul zero: admiterea la universitățile din Moldova pentru absolvenții din regiunea transnistreană

student
Foto:Facebook/Academia de Studii Economice din Moldova

Pe teritoriul regiunii transnistrene există instituții de învățământ subordonate Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, precum și școli aflate sub controlul așa-zisului Minister al Educației din regiunea transnistreană. Elevii din prima categorie de școli au același sistem de predare și evaluare ca pe malul drept al Nistrului, în timp ce ceilalți au doar doi ani de liceu: clasa a X-a și clasa a XI-a, scrieru.diez.md.

Tinerii din regiunea transnistreană care au finalizat clasa a XI-a își pot continua studiile la universitățile de pe malul drept al Nistrului. Aceștia se pot înscrie atât la buget, cât și la taxă. Înainte de a începe programul de licență însă, persoanele înscrise trebuie să urmeze un an compensatoriu (zero) urmat de susținerea examenelor de bacalaureat. Scopul acestui an este să acopere diferențele de pregătire între elevii care au urmat programe de studiu de 11 și 12 ani.

Important! Anul zero nu este obligatoriu pentru candidații care au absolvit instituții de învățământ profesional tehnic (colegii, școli profesionale, centre de excelență).

Toți studenții înscriși la universitate în baza diplomelor de absolvire a școlii de 11 ani urmează un program special de pregătire timp de un an. Acest program se desfășoară într-o grupă specială în care învață studenți de la una sau mai multe universități.

Anul zero se achită?

Anul zero este gratuit pentru studenții care au fost admiși la buget. Cei care au fost admiși la taxă vor trebui să achite pentru studii. Taxele de școlarizare sunt stabilite de senatul universitar. De obicei, universitățile publică aceste informații când prezintă și taxele la toate specializările pentru anul universitar următor.

Ce materii se studiază

La finalul anului zero, studenții trebuie să susțină examene de bacalaureat în funcție de domeniul de studiu ales (real, umanist, sport și arte).

# Limba și literatura română (toate profilurile)
# Limba de predare (toate profilurile)
# Limba străină (toate profilurile)
# Istoria (profil umanist)
# Matematică (profil real)
# Artă (profilul de arte)
# Sport

Proba la alegere pentru profilul real: geografie, fizică, chimie, biologie, istorie, informatică.

Proba la alegere pentru profilul umanist: geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, informatică.

Desfășurarea probelor de bac

Examenele de bacalaureat se desfășoară în două sesiuni:
# sesiunea de bază;
# sesiunea suplimentară.

Sesiunea suplimentară este organizată pentru cei care, din diverse motive, nu au putut participa la sesiunea principală. De asemenea, cei care au obținut note mai mici de 5 la sesiunea de bază, la fel pot participa la sesiunea suplimentară. Dacă nu reușesc să ia o notă de trecere nici a doua oară, aceștia pot susține examenul gratuit timp de trei ani.

Chiar dacă nu a reușit să susțină un examen sau mai multe în primul an, studenții își pot continua studiile la universitate la specialitatea aleasă.

A doua opțiune – liceul

Absolvenții școlilor cu program de învățământ de 11 ani au posibilitatea de a-și continua studiile într-unul dintre liceele care funcționează conform programelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. În acest caz, costurile educației în clasa a 12-a sunt gratuite.

După absolvirea liceului, elevii susțin examenele de bacalaureat și se pot înscrie la universități. La admitere, aceștia au posibilitatea de a beneficia de o cotă specială de locuri bugetare rezervate candidaților din regiunea transnistreană.


Aici găsești și un material în care îți spunem cum are loc admiterea absolvenților din regiunea transnistreană la universitățile din Republica Moldova. Găsești care sunt etapele, documentele necesare și care este specificul punctajului de trecere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente