Când vine vorba despre admitere la universitate, absolvenții din regiunea transnistreană au aproape aceleași reguli ca și candidații de pe malul drept al Nistrului. Tinerii pot depune actele la mai multe instituții și pentru mai multe specialități concomitent, dar pot fi înscriși la un singur program de studii în cadrul unei singure universități. De asemenea, aceștia pot studia atât la buget, cât și la contract, scrie ru.diez.md.
Totuși, există și unele diferențe. Una dintre ele se referă la echivalarea notelor (în regiunea transnistreană, sistemul de notare este până la 5). De asemenea, candidații care au absolvit programe școlare de 11 ani trebuie să urmeze anul zero. În plus, pentru a studia la universitate, tinerii trebuie să dețină un buletin de identitate moldovenesc.
În materialul care urmează, te ajutăm să înțelegi care sunt etapele admiterii în învățământul superior, îți prezentăm lista documentelor necesare, informații despre punctajul de trecere și despre anul zero.
Etapele de admitere la universități
# Prima depunere a actelor (copii)
# Anunțarea rezultatelor preliminare
# Depunerea documentelor originale la comisia de admitere
# Anunțarea rezultatelor finale
# Desfășurarea sesiunii suplimentare în cazul în care mai există locuri bugetare libere
# Înscrierea la o instituție de învățământ superior
Toate datele sunt anunțate de fiecare instituție de învățământ superior în parte. De obicei, admiterea are loc în perioada iulie-august.
Documente necesare
# Buletinul de identitate: absolvenții școlilor din Stânga Nistrului care nu dețin un buletin de identitate moldovenesc trebuie să prezinte certificatul de naștere și să anexeze un alt document cu fotografie. După ce se înscriu la universitate, aceștia vor trebui să solicite obținerea unei cărți de identitate la unul dintre oficiile Agenției de Servicii Publice a Republicii Moldova.
# Cererea de înscriere (conform modelului aprobat de universitate)
# Actul de finalizare a studiilor cu anexarea rezultatelor la examenele de absolvire și cu fișa de note anuale
# Patru fotografii de 3 × 4 cm (doar la etapa de prezentare a documentelor originale)
# Confirmarea plății taxei de admitere (bon, extras de cont bancar)
În plus, în funcție de universitate și specializare, viitorii studenți pot avea nevoie de:
# un certificat medical;
# între una și trei diplome primite de candidat(ă) la olimpiade și concursuri internaționale;
# un certificat eliberat de autoritatea tutelară (pentru orfani și copii lipsiți de îngrijire părintească) etc.
Punctaj de admitere
Nu există o formulă unică după care toate universitățile din Moldova calculează punctajul de admitere. De obicei, se anunță cum va fi calculat punctajul înainte de începerea sesiunii de depunere a actelor. Totuși, un lucru este sigur: rezultatele de la examenele de absolvire sunt luate în calcul.
Ținând cont de diferențele dintre sistemele de evaluare, membrii comisiei de admitere utilizează următorul model de convertire a notelor.
Nota în sistemul de notare de cinci puncte | 3 | 4 | 5 |
Nota în sistemul de notare de 10 puncte | 5,5 | 7,5 | 9,5 |
Liceu sau anul zero
Opțiunea #1. Absolvenții școlilor cu învățământ de 11 ani au posibilitatea să-și continue studiile într-unul dintre liceele care funcționează conform programelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. În acest caz, costurile pentru învățământul în clasa a XII-a sunt acoperite din bugetul național al Republicii Moldova, fiind astfel gratuite. După absolvirea liceului, elevii susțin examenele de bacalaureat și se pot înscrie la universități. La admitere, aceștia au posibilitatea de a beneficia de o cotă specială de locuri bugetare rezervate candidaților din regiunea transnistreană.
Opțiunea #2. În cazul în care elevii nu doresc să studieze în clasa a XII-a la liceu, dar să meargă direct la universitate, aceștia trebuie să urmeze un an compensatoriu (anul zero). Anul zero este organizat de universități. Ulterior, tinerii trebuie să susțină examenele de bacalaureat. Scopul acestui an este să acopere diferențele de pregătire între elevii care au urmat programe de studiu de 11 și 12 ani.
Anul zero este gratuit pentru studenții care au fost admiși la buget. Cei care au fost admiși la taxă, vor trebui să achite și pentru acesta. Taxele de școlarizare sunt stabilite de senatul universitar. De obicei, universitățile publică aceste informații când prezintă și taxele pentru anul universitar următor.
Mai multe informații despre particularitățile admiterii în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova pentru absolvenții din regiunea transnistreană pot fi găsite aici.