Ce faci dacă profesorul te impune să îți cumperi o carte sau un caiet de teste

manualeee
Foto:news.ro

Ți s-a întâmplat vreodată ca unul dintre profesori să îți solicite procurarea unui manual? De exemplu, un caiet de teste care ar putea contribui la însușirea materialului sau un roman care se regăsește pe programa școlară, dar nu se află la bibliotecă. Dacă îndemnul profesorului se rezumă la o simplă recomandare, atunci fiecare elev e în drept să decidă dacă vrea sau poate să procure manualul respectiv. Totuși, dacă recomandarea poate fi catalogată mai degrabă drept o obligație și nerealizarea ei atrage după sine anumite consecințe negative, atunci profesorul încalcă drepturile elevilor, iar acțiunile sale pot constitui temei pentru sancționare.

Elevii din clasele I-IX-a sunt asigurați de lege cu manuale școlare

Elevii din clasele primare și gimnaziale, adică clasele I-IX, sunt asigurați de lege integral cu manualele școlare necesare. Manualele sunt transmise prin intermediul bibliotecilor școlare.

În lista manualelor de bază, oferite de stat, nu se includ:
# manualele alternative, recomandate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC);
# caietele poligrafice tipizate, culegerile de texte, culegerile de teste și orice alte lucrări elaborate suplimentar la manualele de bază.

Totodată, legea menționează că utilizarea lucrărilor menționate mai sus nu poate fi impusă elevilor. Acest lucru însemnă că nimeni nu are dreptul să oblige elevii a procura anumite teste sau alte manuale alternative, respectiv elevii nu pot fi notați pentru nerealizarea unui test pe care nu l-a avut.

Liceenii vor lua manualele în chirie

Elevii care învață la liceu vor lua manualele în chirie. Liceenii vor închiria doar manualele aprobate în acest sens de către minister. În Schema de închiriere nu se includ manualele alternative recomandate de către MEC, dar și caietele poligrafice tipizate, culegerile de texte sau teste și orice alte lucrări elaborate suplimentar la manualele aflate în uz.

Cât costă închirierea manualelor școlare? Ei bine, în acest sens există o anumită regulă: cu cât cartea este mai nouă, cu atât prețul ei este mai mare.

Pentru un manual nou vei achita 28 % din valoarea sa. Dacă acesta se află în al doilea an de utilizare – 25 %, al treilea an – 20 %, al patrulea – 15 % și al cincilea an – 12 %.

De obicei, manualele sunt utilizate cinci ani, dar pot exista și unele excepții. În asemenea cazuri, MEC va stabili prețul de închiriere sau, mai exact, cota procentuală a manualului.

De asemenea, 10 % dintre elevii unui liceu, care fac parte din familii social vulnerabile, vor primi manuale gratis.

Ce faci dacă ai fost impus(ă) să cumperi o carte

Cum am menționat și anterior, profesorul nu are dreptul să te impună să îți cumperi o carte sau un caiet de teste, fie să îți scadă nota sau să te preseze într-un alt mod fiindcă nu ai realizat acest lucru. Secretara de stat Valentina Olaru a menționat pentru #diez că asemenea acțiuni pot fi sancționate și trebuie raportate organelor superioare.

Impunerea elevilor de a achiziționa alte resurse educaționale decât cele oferite de MEC poate fi calificată ca nerespectare a prevederilor și poate constitui temei pentru sancționare, conform legislației în vigoare. Orice abatere trebuie raportată conducerii instituției de învățământ sau fondatorului instituției.

Valentina Olaru

În cazul în care ești obligat(ă) să cumperi manuale școlare sau crezi că îți sunt încălcate altfel drepturile, apelează la direcția de învățământ din raionul/municipiul tău. De asemenea, poți apela și la telefonul copilului 116 111.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente