Mariana Dudnic, violonistă originară din Republica Moldova, face parte din Orchestra Simfonică Sanremo deja de trei ani. Muziciana a reușit, grație talentului și muncii sale, să impresioneze o Italie întreagă și să-și realizeze unul dintre cele mai importante visuri din copilărie — să se facă cunoscută în lume datorită artei. Violonista a participat la cel mai important concurs muzical din regiune, astfel ducând, prin numele ei, faima Moldovei la Sanremo.
Festival della Canzone Italiana este o competiție muzicală care are loc în orașul Sanremo din regiunea de nord a Italiei – Liguria. De obicei, această competiție este numită Festivalul din Sanremo după locul de desfășurare a concursului. Evenimentul este cea mai importantă competiție muzicală din Italia și cea mai veche competiție de muzică pop din Europa.
Mariana s-a angajat în cadrul Orchestrei Simfonice din Sanremo în urma unei audiții pe care a susținut-o cu brio. Violonista menționează că a văzut anunțul de audiții pentru selectarea membrilor adjuncți și s-a grăbit să trimită CV-ul. Astfel, muziciana, începând cu 2021, face parte din una dintre cele mai populare orchestre din Italia.
Studiile în muzică și persoanele care au inspirat-o
Mariana recunoaște că rădăcinile și tradițiile moldovenești au fost prima sursă de inspirație și cunoaștere a muzicii.
Tatăl meu era un mare iubitor și admirator al muzicii populare. Acasă cânta mereu. Cunoștea toate piesele și, în măsura posibilităților, asculta toate concertele orchestrelor de muzică populară. Chiar dacă făcea o altă meserie, de la el am învățat câtă pasiune poate transmite muzica.
Mariana Dudnic
Cel mai mare impact în formarea profesională a violonistei l-a avut Chiril Paraschiv, profesorul ei de vioară de la Chișinău.
Cu el am studiat în cadrul Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, pe care l-am absolvit în 2001. A fost mai mult decât un simplu profesor de vioară. De la el am mai învățat să cred în capacitățile mele și că rezultatele se obțin prin răbdare, străduință, mult studiu, iar muzica e strâns legată de suflet.
Mariana Dudnic
După liceul de muzică, Mariana a fost admisă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a studiat un an, iar în 2002 a început să frecventeze Conservatorul de muzică „Santa Cecilia” din Roma, pe care l-a absolvit în 2006.
„Moldova e în sufletul meu”
Deși este specializată în muzică clasică, Mariana nu pierde ocaziile în care își poate manifesta legăturile cu tradițiile spațiului românesc. Astfel, ea frecvent colaborează cu Mihaela Bolog, profesoară și fondatoare a Romania Academy Music, care mai este și instructoare de canto la Vocal Team Lucia în Italia.
Împreună cu Mihaela și grupul său de studenți de la academie Mariana a reușit să înregistreze piesa „O colindă Românească”. De asemenea, în 2023, ea a fost membra juriului de la Festivalul Concurs Internațional România, care s-a desfășurat în prima ediție la Roma.
E un festival concurs vocal-instrumental pentru talentele din diasporă atât pentru muzica populară, cât și pentru cea ușoară. Director artistic al festivalului a fost doamna Mihaela Bolog.
Mariana Dudnic
La fel, în data de 17 ianuarie 2024, Mariana a participat la concertul organizat de către Ambasada Republicii Moldova și Ambasada României în Italia, sub semnul Europei Unite. În cadrul acestui concert, ea a interpretat „Balada” lui Ciprian Porumbescu, alături de alte piese ale compozitorilor clasici precum Vivaldi, Corelli, Strauss și Fauré.
În viața de zi cu zi, Moldova e în sufletul meu prin orice. De la pregătirea bucatelor moldovenești acasă, până la sărbătorirea Sfântului Paște cu ouă roșii și bucate binecuvântate la biserică. Țin la toate sărbătorile noastre tradiționale.
Mariana Dudnic
Violonista menționează că ori de câte ori are ocazia să vorbească cu cineva despre originea ei, spune cu mare mândrie că vine din Republica Moldova.
Cred că este cea mai simplă și cea mai directă modalitate de a valorifica rădăcinile mele.
Mariana Dudnic
În viziunea Marianei, muzica tradițională a oricărei țări este cea mai aproape de sufletul poporului respectiv. Ea afirmă că există simfonii care au fost inspirate de la un simplu cântec popular și dezvoltate până la compoziții clasice complexe. Una dintre cele mai importante lecții învățate de ea este: „Să nu-ți uiți niciodată rădăcinile!”.
Secretele unei muzicalități autentice
Violonista crede că fiecare persoană are propriul său mod de interpretare a notelor, iar asta se deosebește prin muzicalitate personală, sunet personal la instrument, voce și talent.
Sfatul meu ar fi ca tinerii muzicieni să-și dezvolte cât mai mult calitățile descrise mai sus prin studierea și explorarea diferitelor genuri de muzică. Astfel se obține maturitatea muzicală și propriul stil de interpretare.
Mariana Dudnic
Pentru Mariana experiența de la Sanremo a fost ceva deosebit la nivel emoțional. Violonista a menționat că Teatrul Ariston, unde se desfășoară festivalul, și însuși Festivalul din Sanremo au un farmec aparte.
Nu știu dacă aș reuși să descriu senzația prin cuvinte, dar la sigur satisfacția este la maximum. De mic copil auzeam vorbindu-se despre măreția acestui festival și în gândul meu de copil îl imaginam ca pe ceva foarte important. Nu mi-aș fi închipuit vreodată, la timpul respectiv, că voi face parte din orchestra acestui festival. Și într-adevăr în cadrul muzicii pop el este unul dintre festivalurile cele mai importante din Europa.
Mariana Dudnic
„Îmi rămân aproape de suflet colaborările cu Ennio Morricone, Uto Ughi, Festivalul din Sanremo”
Violonista a colaborat cu mulți muzicieni iluștri în diverse domenii ale muzicii, cum ar fi muzica clasică, opera, muzica de film, teatru și muzica pop. Printre aceștia se numără: Uto Ughi, Giuseppe Gibboni, Cecilia Gasdia, Ennio Morricone, Nicola Piovani, Luis Bacalov, Riz Ortolani, Paolo Buonvino, Enrico Montesano, Al Bano etc.
Cel mai provocator atunci când faci parte dintr-o orchestră de talie internațională, așa precum Orchestra Simfonică Sanremo, poate fi orice. Moldoveanca știe că dificultăți mereu există, dar pe ea o motivează satisfacția și posibilitatea de a trăi muzica la un nivel înalt.
Fiecare experiență trăită în cariera mea și-a lăsat cumva amprenta. De fiecare dată e ceva nou de descoperit, e întotdeauna ceva de învățat și totul are o importanță deosebită în felul său. E destul de greu să fac o selecție, dar oricum la nivel emoțional îmi rămân aproape de suflet colaborările cu Ennio Morricone, Uto Ughi, Festivalul din Sanremo, dar și alte numeroase opere lirice pe care le-am cântat pe parcursul carierei mele.
Mariana Dudnic