Scrii lucrările cu ChatGPT? Explicăm cum poți utiliza inteligența artificială generativă fără să fii acuzat(ă) de plagiat

ghid1
Foto: LeonardoAI

Anul 2023 este considerat anul în care chatboturile și instrumentele de IA generative au devenit omniprezente în toate domeniile, inclusiv în educație. În ciuda avantajelor semnificative aduse de IA, instituțiile de învățământ superior au început să manifeste reticențe în privința impactului asupra calității studiilor și onestității academice. Prin urmare, analizând experiențele studenților și practicile internaționale, am sintetizat un șir de sfaturi și sugestii care ar putea ajuta la utilizarea inteligenței artificiale generative într-o formă etică, creativă și utilă.

Chatboturile sunt modele de limbaj IA.

Un model de limbaj IA, cum ar fi GPT, este un sistem de calcul care utilizează rețele neurale pentru a înțelege și a genera limbaj natural bazându-se pe cunoștințele anterioare și învățarea anterioară din texte.

Ce înseamnă GPT

Generative. Aspectul generativ se referă la crearea de texte noi pe baza informațiilor învățate din textele anterioare. De exemplu, poți să-i furnizezi chatului o propoziție sau un paragraf și el poate genera continuarea sau o completare a acelei informații într-un mod care să fie coerent și relevant.

# Pre-trained. Antrenarea prealabilă se referă la faptul că modelul a fost instruit pe o cantitate mare de texte înainte de a fi utilizat. Această fază de preantrenament implică învățarea și înțelegerea structurilor și regulilor limbajului natural. Modelul „învață” din textele pe care le citește și le procesează.

Transformer. Este o arhitectură de rețea neurală folosită pentru prelucrarea limbajului natural, bazată pe un mecanism de atenție. Acesta permite modelului să se concentreze pe părți relevante ale întrebării procesând informațiile din mai multe perspective.

Cercetare academică și dezvoltare de idei. În procesul de cercetare academică și dezvoltare de idei, interacțiunea umană este adesea esențială pentru generarea și dezbaterea ideilor noi. Chatboturile ar putea să nu fie în măsură să ofere nivelul de colaborare și interacțiune necesar pentru a facilita acest proces. De asemenea, sursele academice recomandate de chat pentru cercetare nu tot timpul sunt existente.

# Suport emoțional/consiliere și orientare academică. În domeniul consilierii și orientării academice, unde este necesară empatie, înțelegere și consiliere personalizată, chatboturile ar putea să nu ofere nivelul adecvat de suport. Interacțiunea umană este adesea crucială în aceste situații pentru a aborda nevoile și preocupările individuale ale studenților.

Identificarea de date statistice de încredere. Modelele de limbaj precum ChatGPT se bazează pe texte disponibile pe internet. Acestea pot reproduce și informații inexacte sau neconfirmate. Utilizatorii trebuie să fie conștienți de acest lucru și să își verifice sursele pentru informații importante.

Generarea referințelor bibliografice și oferirea citatelor din lucrări.

Scrierea unei lucrări academice cap-coadă.

Memento! Chaturile LLM nu gândesc precum oamenii!

Chaturile LLM, precum ChatGPT, sunt modele de limbaj sofisticate, dar nu sunt capabile de gândire independentă sau de înțelegere profundă a răspunsurilor lor. Ele generează text bazat pe datele de antrenament, dar nu pot discerne sensul sau contextul.

Nu sunt conștiente. Chaturile LLM nu au o minte proprie. Ele nu pot simți, gândi sau lua decizii ca un om.

Răspunsurile pot fi incorecte. Chiar dacă răspunsurile par realiste, ele pot fi inexacte sau chiar greșite.

Lipsa de înțelegere. Chaturile LLM nu înțeleg cu adevărat ce spun. Ele pur și simplu oferă textul pe baza regulilor și modelelor din datele de antrenament.

Lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când apelezi la IA generativă

# Informațiile încărcate pe platformele IA generative folosind setările implicite nu sunt private și ar putea fi expuse unor părți neautorizate. Evită să introduci date clasificate drept confidențiale.

# Conținutul generat de IA poate fi inexact, înșelător, complet fabricat sau poate conține materiale protejate prin drepturi de autor.

Sursă: LeonardoAI

Generarea codului de programare
Instrumentele IA generative pot genera cod, pot identifica și remedia bug-uri și pot îmbunătăți calitatea și eficiența codului folosind prompt-uri în limbaj natural, ceea ce înseamnă că persoanele care nu cunosc niciun limbaj de programare pot experimenta cu codul. Potrivit experților, codul de calculator generat de IA poate conține cel mai probabil vulnerabilități de securitate.

Crearea de formule pentru foi de calcul
Învățarea de a crea formule pentru Excel și alte instrumente de foi de calcul poate dura ceva timp. Instrumentele IA generative ajută la facilitarea acestui lucru permițându-vă să creați formule folosind prompt-uri. Deci, chiar dacă nu știi formula de care ai nevoie sau unde să o găsești, poți încerca să întrebi IA.

Căutare
Datorită volumului imens de date pe care LLM-urile au fost antrenate, instrumentele IA generative pot trece rapid prin informații din multe surse. Mulți oameni folosesc AI-ul generativ ca un instrument de căutare avansat, iar motoarele de căutare populare precum Google și Bing încorporează din ce în ce mai mult rezultate generate de IA în produsele lor. Cu toate acestea, dacă datele pe care a fost antrenată IA sunt învechite, rezultatul pe care îl primești va fi inexact. De exemplu, GPT-3.5 de la OpenAI a fost antrenat pe date până în septembrie 2021, ceea ce înseamnă că răspunsurile la întrebări de cultură generală vor reflecta doar cunoștințele sale de informații până la acea dată. De asemenea, dacă un model IA este antrenat pe date care conțin stereotipuri incorecte, acestea pot fi reflectate în rezultatele sale.

Rezumarea documentelor
Instrumentele IA generative pot analiza și genera rezumate concise ale documentelor lungi. Aceasta poate fi folosită pentru sarcini precum evidențierea concluziilor-cheie din lucrările de cercetare, pentru rezumarea e-mailurilor, a rapoartelor și a notițelor de la curs sau pentru identificarea constatărilor-cheie din datele din foi de calcul.

# Sinteza informațiilor, inclusiv a răspunsurilor la sondaje
Instrumentele IA generative pot analiza seturi de date complexe și pot sintetiza informațiile din acestea. Un exemplu bun este reprezentat de răspunsurile la sondaje. Dacă ai rezultatele unui sondaj care includ multe răspunsuri deschise din partea mai multor participanți, le poți introduce într-un instrument IA și vei obține un rezumat general sau vei identifica cele mai comune cuvinte-cheie și fraze.

Revizuirea sau îmbunătățirea muncii tale
IA poate fi un partener util la editarea și îmbunătățirea scrisului. Poți lipi un e-mail sau un document la care lucrezi și poți solicita inteligenței artificiale să sugereze îmbunătățiri, să caute erori, să evalueze fluxul și lizibilitatea și să facă sugestii de conținut suplimentar.

Creșterea productivității
Poți organiza un plan echilibrat de activități săptămânale sau un plan de sarcini pentru muncă în echipă.

Brainstorming
Poți avea un dialog cu chatboturile. Pornind de la o idee sau întrebare, ai posibilitatea de a dezvolta un dialog până în momentul când apare o idee creativă sau înțelegi ce decizie trebuie să iei în legătură cu un anumit subiect. Poți pune la îndoială argumentele pe care le ai pentru a-ți structura și întări punctul de vedere.

Antrenament și învățare interactivă
Înainte de examene orale sau dezbateri, poți solicita chatboturilor să îți pună întrebări și să îți evalueze răspunsurile.

# Generarea de exemple practice
Utilizează IA pentru a genera diverse scenarii reale. Poți ilustra teoria printr-un exemplu practic sau printr-o situație reală pentru a obține o înțelegere mai bună a materialului oferit spre învățare.

Dezvoltarea de jocuri educaționale personalizate
Creează jocuri educaționale personalizate și adaptate nevoilor și preferințelor individuale.

Ordonarea rapidă a surselor bibliografice


Ai știut că 50 % din numărul total de studenți de la UTM utilizează zilnic instrumentele de inteligență artificială? Pentru a afla mai multe despre modul în care inteligența artificială generativă influențează învățământul și pentru a descoperi măsurile pe care instituțiile de învățământ din Republica Moldova le iau în această privință, te invităm să citești un material mai desfășurat dedicat acestui subiect.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente