BAC 2024: ce au voie și nu au voie să facă asistenții de la examene

Foto:#diez

Probabil deja cunoști că în timpul scrierii examenelor de bacalaureat vei fi supravegheat(ă) de mai mulți asistenți. Aceștia facilitează desfășurarea eficientă a examenelor de bac și mențin ordinea în sălile de examen. În acest sens, asistenții, precum elevii, au o listă de responsabilități bine definite pe care trebuie să le respecte pentru ca examenele să aibă loc conform legii. Care sunt aceste responsabilități, dar și cine sunt asistenții de la examene vă spunem în acest articol.

Cine sunt asistenții?

Teoretic vorbind, unii dintre ei ar putea fi chiar profesorii tăi, doar că de la altă disciplină decât cea la care scrii examenul. Asistenții sunt cadrele didactice care au fost desemnate de către Comisia Raională/Municipală de Examene. E de menționat că ei nu pot avea rude printre persoanele care scriu bacul. Prin rude se subînțelege: copil, frate/soră, nepot/nepoată, cumnat/cumnată, ginere/noră.

Ce trebuie să facă asistenții?

Asistenții sunt responsabili direct de desfășurarea examenului în sala în care au fost repartizați. Precum elevii, ei sunt monitorizați de camerele video și „duc pe umeri” o responsabilitate destul de mare. Spre exemplu, dacă un elev va încălca regulamentul, el riscă să susțină toate examenele abia peste un an. Totuși, dacă asistentul îl încalcă, acesta riscă să își piardă locul de muncă.

Ce pot face sau, mai exact, sunt obligați să facă asistenții?

# Verifică aranjarea elevilor în bănci, conform ordinii stabilite prin listele afișate.

# Îți oferă, înainte de începerea examenelor, să semnezi o declarație privind faptul că nu deții obiecte interzise.

# Îți oferă testele și maculatoarele.

# Verifică dacă datele scrise în testul tău corespund cu cele pe care le ai în buletinul de identitate, apoi sigilează datele tale personale prezente în foaia de titlu a testului.

# Fixează, pe tablă, ora de început și de sfârșit a examenului.

# Te vor atenționa că nu ai voie să deții: tabele, manuale, dicționare, ceruză, notițe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, stații de emisie-recepție a informației, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.

# Te vor anunța că ai putea fi verificat(ă) cu detectorul de metale, inclusiv pe parcursul și la sfârșitul testului.

# Asigură ordinea și liniștea în sălile de examen.

# Nu permit comunicarea și transmiterea de informații între candidați.

# Nu au dreptul să iasă din sala de examen în care au fost repartizați, decât în situațiile speciale.

# Când vei termina de scris examenul, îți vor prelua, sub semnătură, testul și maculatorul și vor marca prin „Z” spațiile libere pe toate paginile din lucrare. Acest lucru îl vor face în prezența ta.

# Pot să intre doar în sala de examen în care au fost repartizați.

Ce nu au voie să facă asistenții?

Pe parcursul desfășurării examenelor, asistenții trebuie să țină cont de faptul că le este interzis să facă mai multe lucruri. De exemplu, asistenții:
#1. nu discută între ei;
#2. nu rezolvă subiectele de examen;
#3. nu facilitează sub nicio formă rezolvarea testului de către candidați;
#4. își exercită toate atribuțiile menționate în regulamentul de desfășurare a examenelor de bacalaureat;
#5. nu au voie să dețină cărți, ziare, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau alte surse de informare;
#6. nu au dreptul să facă inscripții pe testele candidaților (decât litera „Z”).

Totodată, dacă va interveni un caz special în care unul dintre elevi va trebui să părăsească temporar sala, atunci el va fi însoțit de un asistent, iar celălalt asistent va continua să supravegheze elevii.


Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2024
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente