În sistemul educațional din Republica Moldova, notarea reprezintă un aspect esențial. Obținerea unei note bune poate motiva elevii să rămână interesați în a învăța și în a-și dezvolta abilitățile. Pe de alt parte, notele nu pot măsura întotdeauna creativitatea, competențele sociale sau gândirea critică. Uneori, o notă mică poate demotiva și provoca un sentiment de stres, afectând bunăstarea emoțională. Trebuie să ții cont însă că există câteva situații în care profesorii nu te poate nota, iar despre aceste cazuri vorbim în cele ce urmează.
Potrivit regulamentului, nu poți fi notat(ă) în următoarele circumstanțe.
# Pentru comportamentul din timpul lecțiilor sau al recreațiilor. Purtarea fiecărui elev este monitorizată de diriginte pe tot parcursul anului școlar, luând în considerare câțiva indicatori din Grila de evaluare a comportamentului elevului. În baza rezultatelor monitorizării, profesorul completează lunar grila, iar la final vine cu o totalizare.
Documentul este repartizat în categorii, iar fiecare categorie are indicatori de comportament specifici. Aceștia se apreciază cu Frecvent (F), Uneori (U) și Niciodată (N).
# Dacă nu ai îndeplinit tema pentru acasă. Temele de rutină nu se notează, însă se evaluează prin notă doar temele constituite din sarcini complexe, de lungă durată (proiecte, lucrări practice/de investigație).
De regulă, evaluarea temei pentru acasă trebuie să aibă loc la fiecare lecție timp de aproximativ 10 minute. În procesul evaluării temelor pentru acasă se recomandă aplicarea unor tehnici de lucru în perechi sau în grupuri mici, încurajarea elevilor să se autoevalueze și evalueze reciproc și, la necesitate, exerciții de recuperare.
Chiar dacă nu poți primi o notă dacă îți faci tema pentru acasă, te încurajăm să le realizezi pentru a consolida informațiile învățate în timpul orelor și pentru a-ți lărgi spectrul de cunoștințe. Mai multe explicații referitoare la volumul de teme pentru acasă admisibil, când nu se dau teme pentru acasă, dar și tipul exercițiilor pe care ar trebui să le primești citește aici.
# Dacă nu ai caiet, manual, rechizite sau agenda elevului la lecție. Spre exemplu, la lecția de geometrie de la matematică ar fi trebuit să ai câteva instrumente (compas, rigle), dar nu le-ai adus la oră. În acest caz profesorul nu are voie să te noteze.
# Dacă ai absentat de la ore sau de la o evaluare. Totuși, este important să știi că pentru un anumit număr de absențe nemotivate poți fi exmatriculat(ă) din instituția de învățământ. Această regulă este valabilă doar pentru elevii claselor a X-a – a XII-a.
Instituția are dreptul să te exmatriculeze dacă ai cel puțin, cumulativ la toate disciplinele, 40 de absențe nemotivate într-un singur an. Totodată, poți fi exclus(ă) dacă ai absentat cel puțin la 30 % dintre orele unei singure materii. Respectiv, dacă dintre cele 100 de lecții de matematică pe care trebuia să le ai nu te-ai prezentat la 30, iar absențele sunt nemotivate, urmează să fii exmatriculat(ă).
Mai multe informații despre exmatricularea în baza absențelor nemotivate poți citi în acest articol.