De la peisaje pitorești la una dintre cele mai frumoase vinării din întreaga lume, raionul Anenii Noi are cu ce impresiona. Astfel, în acest articol ne-am propus să descoperim obiectivele turistice care pot fi vizitate în regiune.
Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.
Castel Mimi
Castel Mimi este unul dintre principalele obiective turistice din Republica Moldova, fiind inclus în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume.
Anual, peste 30 000 de vizitatori din mai mult de 80 de țări admiră arhitectura modernă a complexului, se plimbă prin beciurile secrete ale lui Constantin Mimi, află despre istoria vinificației din Moldova, descoperă obiceiuri locale și se îndrăgostesc de bucatele tradiționale.
Locație: strada Dacia 1, satul Bulboaca
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 40 de kilometri.
Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”
Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni” constituie o subdiviziune a Muzeului Militar din cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară. A fost inaugurat în 2004, fiind consacrat militarilor sovietici căzuți în luptele de pe acest platou din primăvara și vara anului 1944.
La nivelul elementelor arhitectonice constituente, ansamblul arhitectural întrunește mai multe obiective cu caracter monumental artistic, supuse unei concepții de memorial, ca o expresie artistică a evenimentelor care au avut loc în aceste locuri în anii celui de-Al Doilea Război Mondial.
Locație: satul Șerpeni
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 62 de kilometri.
Lavandița
Lanul de lavandă din Anenii Noi este deschis anual vizitatorilor, începând cu mijlocul lunii iunie și până la sfârșitul lunii august.
Accesul în Lavandița costă 50 de lei pentru un adult, iar copiii cu vârsta de până la șapte ani pot intra gratuit. În preț este inclus decorul și folosirea zonelor de odihnă, iar timpul de aflare în lan nu este limitat.
Locație: Anenii Noi, aici găsiți coordonatele exacte ale lanului
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 30 de kilometri.
Rezervația peisagistică „Pădurea Hârbovăț”
Rezervația peisagistică „Pădurea Hârbovăț” este o arie protejată administrată de Gospodăria Silvică de Stat Tighina.
Rezervația, cu o suprafață de 2 218 ha, a fost încadrată în etajul de silvostepă. Aceasta cuprinde o pădure de stejar pufos, gorun și scumpie caracteristică pentru Moldova, cu vârsta de 70-150 de ani.
Locație: satul Hârbovăț, periferia cu Bulboaca
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 78 de kilometri.
Conacul familiei Janovski
Conacul familiei Janovski, fiind cunoscut și ca „Drăgălina” este un valoros complex arhitectural construit la începutul secolului al XX-lea.
Casa boierului, situată la câteva sute de metri de râul Nistru, era cândva cea mai pitorească zonă a satului. Timpul, nepăsarea locuitorilor și a autorităților, lipsa de mijloace pentru întreținere și restaurare – toate împreună au făcut ca monumentul să se degradeze continuu, riscând să se ruineze irecuperabil.
Locație: satul Gura Bâcului
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 59 de kilometri.
Știați că…?
#1. La Castelul Mimi puteți vedea cea mai veche sticlă de colecție din Moldova. Este singurul exemplar, produs în 1727. A fost adusă din Bremen. Sticla se află sub protecția UNESCO.
#2. Orașul Anenii Noi a fost atestat pentru prima oară la 27 iunie 1731 cu denumirea „Pașcani pe Bâc”.
#3. Anenii Noi are două orașe înfrățite: Korosten (Ucraina) și Bobruisk (Belarus).
#4. În Anenii Noi s-a născut liderul trupei rock rusești „7B”.
#5. Un câmp de lavandă se întinde pe 80 de hectare în apropiere de satul Cobusca Nouă. Deși accesul pe teritoriu este contra cost, oaspeții primesc în dar un buchet de lavandă.