Al doilea semestru din anul universitar 2023/2024 a început în forță, iar studenții au revenit la cursuri, seminare și laboratoarele care uneori îi pot plictisi. Dar ce facem în timpul liber? Care sunt activitățile la care pot participa studenții moldoveni din România? Fie că ești în Iași, Suceava sau Brașov, în articolul ce urmează cu siguranță vei găsi cel puțin o activitate pe placul tău.
Iași
#1. „Armonii Sacre” la Casa de Cultură a Studenților Iași
Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii MOLDOVA va susține în Sala HENRI COANDĂ – Palatul Culturii din Iași concertul coral intitulat „Armonii Sacre”.
Programul concertului va cuprinde lucrări corale din repertoriul compozitorilor G.P. da Palestrina, Th.L. de Victoria, A. Lotti, A. Bruckner, C. Gounod, E. Grieg, P.G. Cesnokov, U. Sisask, M. Hogan și W.L. Dawson.
Accesul la concert este gratuit.
Evenimentul va avea loc joi, 7 martie 2024, începând cu ora 19.00.
Locație: Casa de Cultură a Studenților Iași
#2. „Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan” la Palatul Braunstein
Expoziția „Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan” este una dintre cele mai importante expoziții organizate în ultimul secol în Moldova. Evenimentul este organizat de Muzeul Național Brukenthal, Ministerul Culturii, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și e finanțat de Primăria Municipiului Iași.
Prețul biletelor pentru studenți este de 3 RONI.
Expoziția este deschidă până pe 15 martie 2024.
Locație: Palatul Braunstein
#3. „Coloana funie” la Muzeul de Artă Iași
Ziua Brâncuşi, sărbătorită în fiecare an pe 19 februarie, data aniversării lui Constantin Brâncuşi, este celebrată la Iași prin Luna Sculptorilor Români – LSR (ediția a IV-a), cel mai amplu eveniment din România dedicat acestei arte. Așadar, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul să descopere proiectele expoziționale ce aduc în prim-plan sculptori români.
Prețul biletelor pentru studenți este de 5 RONI.
Expoziția este deschidă până pe 19 martie 2024.
Locație: Muzeul de Artă Iași
Suceava
#1. „Seară de Poezie 6” la Palo Santo Shop, Bar & Coffee Hub
În cadrul evenimentului o vei putea cunoaște pe poeta Viorica Petrovici, care va lansa volumul de poezie „Portal 16”, publicat în 2023 la Editura Timpul. În aceeași seară va deputa tânăra poetă Sofia Chilariu Moruz.
Accesul la eveniment este gratuit.
Evenimentul va avea loc vineri, 8 martie 2024, începând cu ora 18.30.
Locație: Palo Santo Shop, Bar & Coffee Hub
#2. „Florile Dobrogei Continentale” la Muzeul de Științele Naturii
Expoziția are ca scop popularizarea științei în rândul elevilor, al profesorilor, al studenților, al familiilor și al publicului larg. Prin intermediul ilustrațiilor expuse, expoziția dorește să sensibilizeze vizitatorul cu privire la nevoia de conservare a speciilor rare de plante și să inducă dorința protejării acestora. În prezent, vegetația originală de stepă și de silvostepă ocupă în Dobrogea suprafețe mici, vegetația naturală fiind înlocuită de-a lungul timpului ca urmare a intensificării activităților agricole, de terenuri cultivate.
Prețul biletelor pentru studenți este de 4 RONI.
Expoziția este deschidă până pe 14 aprilie 2024.
Locație: Muzeul de Științele Naturii din Suceava
#3. „Vestitorii primăverii” la Shopping City Suceava
„Vestitorii primăverii” este locul unde veți găsi mărțișoare și alte suvenire lucrate manual care vi se vor asocia cu venirea primăverii. La târg vei găsi zeci de meșteri populari și cadouri potrivite pentru cei dragi.
Accesul la eveniment este gratuit.
Târgul este deschis până pe 8 martie 2024.
Locație: Shopping City Suceava
Brașov
#1. „Scurtă istorie despre GOPO” la Muzeul Județean de Istorie Brașov
Ce ar fi însemnat istoria animației, cinematografia și chiar benzile desenate fără Ion Popescu-Gopo? Ion Popescu-Gopo a fost primul realizator de animație din lume premiat cu Palme D’or la Festivalul de la Cannes, pentru pelicula „Scurtă istorie”, în 1957. Regizor, scenarist, actor, desenator, Ion Popescu-Gopo a reușit să combine cu succes filmele de animație cu cele cu actori, dovadă fiind premiile obținute de-a lungul timpului, devenind astfel un reper al istoriei cinematografului secolului al XX-lea.
Expoziția „Scurtă istorie despre GOPO” este realizată în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2023.
Accesul la eveniment este gratuit.
Expoziția va fi inaugurată pe 6 martie 2024.
Locație: Muzeul Județean de Istorie Brașov
#2. „Omul Fără Memorie” la Centrul Cultural Apollonia
Victimele represiunii comuniste au fost readuse în memoria societății brașovene prin intermediul portretelor iconice sau al compozițiilor de mari dimensiuni de către artiștii Teodor Zaica și Mircea Hristescu. Cei doi se inspiră din pictura tradițională, din arhive și mărturii fotografice ale abuzurilor regimului comunist în România.
Accesul la eveniment este gratuit.
Expoziția poate fi văzută până pe 24 martie 2024.
Locație: Centrul Cultural Apollonia
#3. „Târg de viniluri” la Aftăr Hours
Târgul de viniluri din Brașov este un eveniment adresat tuturor pasionaților de muzică, fie audiofili sau DJ, unde veți găsi numeroase lăzi cu discuri special alese de către: Cutia de Rezonanță, Dex, DJ Wiz și DAC.
De la rock (clasic, hard, progressive, psychedelic sau heavy metal), pop, hip-hop, jazz, funk, soul, disco, până la cele mai variate albume și single-uri de muzică electronică: house, techno sau IDM, vă așteaptă la Târgul de Viniluri.
Accesul la eveniment este gratuit.
Târgul va avea loc vineri, 8 martie 2024, în intervalul orar 16.00-21.00 și sâmbătă, 9 martie 2024, în intervalul orar 12.00-21.00.
Locație: Aftăr Hours