BAC 2024: care sunt formulele pentru arie și volum caracteristice fiecărui poliedru studiat la geometrie

poza 01

Bacalaureatul la matematică, printre itemii de algebră, elemente de combinatorică și analiză, conține și trei probleme de geometrie. Rezolvarea acestora, în funcție de complexitate, sunt apreciate pe o scară de la cinci la opt puncte fiecare. Astfel, te invităm să îți reamintești care sunt formulele pentru arie și volum pe care le-ai putea folosi în procesul de rezolvare.

În geometrie, un poliedru este cunoscut drept corpul a cărui suprafață constă din poligoane. Pentru a înțelege mai bine diferența dintre cele două noțiuni-cheie, poți citi acest articol. Poliedrul care are două baze congruente unite între ele prin intermediul muchiilor este prisma. Triunghiulară, patrulateră sau chiar pentagonală, prisma are aceleași formule de calcul a suprafeței ariei laterale (Al), ariei bazei (Ab), ariei totale (At) și a volumului (V). E de menționat faptul că unitatea de măsură pentru arie este cm², iar pentru volum – cm³.

În cazul în care la baza unei prisme se află un dreptunghi, iar împreună cu muchiile laterale formează unghiuri drepte, atunci prisma capătă denumirea de paralelipiped dreptunghic. De altfel, dacă paralelipipedul va avea toate muchiile egale împreună cu laturile bazei, atunci va căpăta denumirea de cub.

# Prisma triunghiulară

Sursă: Valeria Jidraș

# Paralelipipedul dreptunghic

Sursă: Valeria Jidraș

# Cubul

Sursă: Valeria Jidraș

În categoria corpurilor cu volum propriu se include și piramida împreună cu trunchiul de piramidă. În funcție de poligonul de la bază, aceasta poate fi: triunghiulară, patrulateră, pentagonală etc.

# Piramida patrulateră

Sursă: Valeria Jidraș

# Trunchiul de piramidă

Sursă: Valeria Jidraș

Printre corpurile rotunde se regăsesc cilindrul, conul și trunchiul de con. Bazele acestora sunt discuri, unde elevii sunt nevoiți să cunoască formula de calcul a ariei discului și ce reprezintă o rază.

# Cilindrul

Sursă: Valeria Jidraș

# Conul

Sursă: Valeria Jidraș

# Trunchiul de con

Sursă: Valeria Jidraș

Dintre toate formulele prezentate, o parte dintre ele, în dependență de condiția problemei, vor putea fi găsite în anexa care însoțește testul de bacalaureat. Tocmai de asta candidații trebuie să cunoască un șir de formule și teoreme cu ajutorul cărora vor putea duce rezolvarea până la capăt.

Echipa diez.md vă dorește succes în procesul de pregătire! Astfel, vă punem la dispoziție un șir de teste pe care le puteți rezolva. În același timp, mai multe informații despre bac urmăriți pe tagul special creat: BAC 2024.

Taguri: #BAC 2024
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente