„Aveți la dispoziție o lună să scrieți un referat pe o temă la alegere, dar relevantă pentru acest capitol.” De câte ori profesoara ți-a dat această temă când erai la liceu sau la facultate? Dacă e să ținem cont de provocări și complexitate, presupun că nu era una dintre temele tale preferate. Pentru a transforma scrierea unui referat într-un proces mai puțin obositor, eficient și de la care să primești și o doză de satisfacție, am pregătit un scurt ghid practic care să îți fie de folos. De la alegerea subiectului și structurarea informațiilor, până la scrierea concluziei și tehnoredactare, vei găsi câteva sfaturi care te-ar putea ajuta în procesul de creație.
Să începem!
#1. Alege subiectul
De cele mai multe ori, subiectul unui referat este stabilit de profesor, însă uneori se întâmplă să fie la libera alegere. De aici apare și o dificultate – nu știu despre ce să scriu sau ce să studiez. Este important să optezi pentru un subiect care te interesează și care se încadrează în domeniul tematic al lecției.
Câteva sfaturi care te pot ajuta să găsești o temă potrivită
# Gândește-te la aspectele care te pasionează și ține cont de interesele tale personale. Astfel, cercetarea și scrierea vor deveni procese mai plăcute.
# Urmărește actualitatea, analizează problemele sociale, pentru a identifica subiecte actuale și relevante.
# Alege un subiect care se încadrează în tematica lecției și care îți permite să explorezi în profunzime unele aspecte ale materiei studiate.
# Fă un brainstorming cu profesorii pentru a obține sugestii și îndrumări. Ei pot oferi diverse perspective și te pot ghida.
# Un subiect răspândit sau banal la prima vedere nu e neapărat ceva rău. Cu cât este mai larg, cu atât mai bine, deoarece astfel găsești multe teme de nișă.
# Verifică resursele disponibile și asigură-te că există suficiente pentru cercetarea subiectului ales.
Pași importanți
#1. Notează-ți toate ideile care îți vin, indiferent cât de nereușite îți par.
#2. Restrânge lista eliminând subiectele care nu se potrivesc cerințelor, la care nu găsești suficiente surse sau care nu te mai interesează. De asemenea, încercuiește-le pe cele care îți plac cel mai mult.
#3. Fii cât mai specific. Dacă pornești de la o idee generală, exploreaz-o și găsește un element pe care să te axezi. Spre exemplu, dacă trebuie să scrii un referat la chimia organică, nișează tema și axează-te pe esteri (substanță care dă aromă fructelor și din care se produc parfumurile). Pentru a specifica și mai mult, cercetează consecințele abundenței esterilor în parfumuri pentru sănătatea oamenilor.
#4. Creează o schiță a referatului. După ce ai stabilit subiectul, adresează-ți cât mai multe întrebări, pentru a ști ce teme să abordezi. Spre exemplu, dacă subiectul referatului tău este „Consecințele abundenței esterilor în parfumuri pentru sănătatea oamenilor”, întreabă-te:
- ce este un ester și cum se formează un ester;
- cum se găsește în natură;
- când a început utilizarea esterilor în producerea de uleiuri esențiale și în parfumuri etc.
Dacă înțelegi că nu ai destulă informație (cum credeai la început), reformulează tema.
#2. Caută informații relevante pentru subiectul tău
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci în realizarea referatului tău este căutarea informațiilor relevante. Pentru a obține rezultatele dorite, căutarea trebuie planificată. O tehnică eficientă și ușor de utilizat este SKILL.
Aceasta presupune să:
# sumarizezi subiectul (summarize);
# selectezi cuvintele-cheie (key-words);
# identifici sinonime (identify);
# corelezi cuvintele-cheie cu frazele (prin și, sau, nu) (link);
# găsești și evaluezi rezultatele (locate).
Pentru a înțelege mai bine cum poate fi utilizată tehnica SKILL, vezi mai jos două documente de planificare: unul completat și altul necompletat.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/02/image-37.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/02/426135410_773422038175613_741602442493626410_n-1.jpg)
Indiferent de subiectul referatului tău, acesta trebuie să conțină argumente convingătoare care să îți susțină ideile. Informații relevante pot fi preluate din diverse articole științifice, cercetări, videoclipuri, cărți și documente. Toate acestea pot fi găsite pe diverse platforme, multe dintre ele cu acces gratuit. În acest articol am adunat câteva prin intermediul cărora vei găsi diverse resurse care te vor ajuta să ai o temă bine realizată.
#3. Structurează referatul
După ce ai găsit toate informațiile de care ai nevoie, este timpul să o structurezi. Dar până a trece la asta, trebuie să pregătești foaia de titlu. Pe aceasta trebuie să se regăsească: instituția de învățământ, facultatea și departamentul (pentru studenți), tema, disciplina, numele elevului/studentului care a elaborat, numele profesorului care va verifica și anul.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/02/Captura-de-ecran-2024-02-28-095028.jpg)
Urmează redactarea paginii de cuprins. Pagina de cuprins a unui referat ar trebui să ofere o prezentare structurată a conținutului documentului și să ajute un cititor să identifice rapid secțiunile principale. Aceasta trebuie să conțină titlurile și subtitlurile fiecărui capitol din referat, împreună cu numerele corespunzătoare de pagină.
Important: asigură-te că numerotarea paginilor din cuprins corespunde cu cea din referat.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/02/Captura-de-ecran-2024-02-28-095238.jpg)
Introducerea
Introducerea unui referat este prima secțiune a articolului tău. Aceasta are rolul de a prezenta subiectul într-o manieră care să atragă atenția cititorului și să ofere un context pentru ceea ce urmează să fie dezvoltat în lucrare. De asemenea, în introducere trebuie să argumentezi de ce subiectul tău este important, de ce ar trebui să fie studiat și să explici actualitatea acestuia.
Tot aici trebuie să enumeri scopul și obiectivele referatului tău și să explici ce dorești să realizezi prin această lucrare. Poți povesti pe scurt despre structură și să menționezi ce secțiuni sau subiecte vor fi abordate în referat. Pentru a crea contextul necesar de înțelegere a temei, include date istorice, statistici relevante sau informații introductive.
Bonus! Dacă nu știi cum să începi introducerea, pornește de la un fapt interesant, de la o întrebare retorică, de la un citat sau de la o declarație provocatoare pentru a stârni curiozitatea.
Conținutul referatului
Conţinutul referatului reprezintă partea cea mai extinsă a lucrării. Aici ar trebui să aduci argumente care să dezvolte ideile pe care le-ai menționat în introducere. De cele mai multe ori, conținutul poate fi repartizat în două capitole, formate la rândul lor din câte două subcapitole. Dacă nu știi însă cum și de unde să începi, atunci este momentul potrivit pentru a cunoaște câteva strategii de generare a ideilor.
# Structurezi ideile. După cum s-a menționat mai sus, un referat trebuie să fie organizat în capitole și în subcapitole. Ar fi bine ca fiecare dintre ele să abordeze un aspect specific al subiectului tău. Spre exemplu, dacă lucrarea ta explorează impactul social media asupra relațiilor interpersonale, ai putea avea capitole separate despre modelele de comunicare, despre preocupările legate de confidențialitate și despre bunăstarea emoțională.
# Susține cu dovezi. Argumentează-ți punctul de vedere cu date și opinii ale altor cercetători. Spre exemplu, dacă scrii un referat despre efectele social media asupra sănătății mintale, poți include statistici privind utilizarea social media și corelarea acesteia cu anxietatea sau depresia.
# Oferă diverse perspective. Ține cont de diversele puncte de vedere asupra subiectului și explorează-le. Prezintă și comentează atât punctele forte, cât și cele slabe sau avantajele și dezavantajele.
# Folosește exemple. Susține-ți punctul de vedere cu exemple din viața reală. Acestea pot transforma conceptele complexe în idei mai accesibile și ușor de înțeles. De asemenea, prin exemple demonstrezi modul în care teoria sau conceptele discutate în referat pot fi aplicate în practică și evidențiezi unele situații.
# Adresează întrebări provocatoare. Integrează în textul tău întrebări pentru a atrage atenția cititorii și pentru a le stimula gândirea critică.
De ce concluziile trebuie să fie nelipsite
Concluzia este ultimul paragraf al lucrării, iar rolul acesteia este de a răspunde întrebărilor pe care ți le-ai pus la începutul referatului. Aici trebuie să se regăsească rezumatul ideilor principale ale lucrării și opinia ta despre subiectul pe care l-ai abordat. De asemenea, în funcție de referat, concluziile pot include sugestii pentru direcții viitoare de studii, recomandări practice sau soluții la problemele discutate.
⚪ Concluziile ar trebui să aibă o lungime de o jumătate de pagină sau chiar o pagină.
⚪ O concluzie bine formulată consolidează amprenta lucrării.
Există diverse moduri de a încheia o lucrare, iar în continuare îți prezentăm câteva dintre ele. Poți folosi una sau mai multe dintre ele.
# Rezumă succint. Recapitulează principalele puncte și argumente ale lucrării tale, dar evită introducerea de informații noi.
# Fă o legătură cu introducerea. Revino la informațiile prezentate în introducere și explică cum acestea s-a dezvoltat de-a lungul lucrării.
# Scrie o concluzie personală. Expune-ți punctul de vedere despre subiectul pe care l-ai scris. Scrie despre ce ai învățat nou sau cum te-a influențat tema referatului.
Bibliografia și anexele
Nu trebuie să uiți nici de bibliografie și de anexe, dacă sunt. Prin includerea bibliografiei, vei oferi cititorilor și profesorului posibilitatea de a verifica și valida sursele pe care le-ai utilizat la realizarea referatului. Mai mult, aceasta contribuie la transparența și credibilitatea lucrării tale și te protejează împotriva acuzațiilor de plagiat. În acest material îți explicăm cum citezi corect sursa pentru un articol la școală sau universitate. Tot prin realizarea bibliografiei vei ajuta cititorii interesați de subiectul pe care l-ai abordat să acceseze sursele menționate și să își aprofundeze cunoștințele.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/02/Captura-de-ecran-2024-02-28-101428.jpg)
În anexe se includ date, grafice, diagrame sau materiale suplimentare care susțin și ilustrează argumentele prezentate în text. Aici pot fi incluse și informații care nu sunt esențiale în corpul principal al lucrării, dar care pot fi relevante pentru unii cititori.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/02/Captura-de-ecran-2024-02-28-102117.jpg)
#4. Tehnoredactarea textului este importantă
Să nu uiți de tehnoredactare dacă vrei ca referatul tău să arate îngrijit și bine structurat. Paginile lucrării trebuie să aibă dimensiuni standard A4 (21 × 29,7 centimetri). Textul trebuie scris pe o singură față a colii de hârtie, fără să fie folosite alte culori pentru evidențiere. Aceasta poate fi făcută prin utilizarea aldinului sau cursivului, dar fără a exagera.
Formatul text trebuie să aibă următoarele margini albe:
# stânga – 2 cm;
# dreapta – 2 cm;
# sus – 2 cm;
# jos – 2 cm.
Detalii importante:
# font – Times New Roman;
# mărimea corpului de literă – 12;
# caractere drepte – regular;
# spațiere – 1,5;
# aliniere – justify;
# aliniat – prin tasta „Tab”.
Se recomandă ca o pagină să conțină până la trei-patru alineate. De asemenea, toate paginile trebuie numerotate, excepție cea de titlu și cea a cuprinsului. În tutorialul de mai jos poți vedea cum se numerotează paginile în Microsoft Word și cum alegi de la ce foaie începi indicarea cifrei.
Nota bene
Poți structura referatul sau lucrarea ta în oricare mod dorești, dar amintește-ți:
# să nu ai prea multe sau prea puține paragrafe pe o pagină;
# să faci conexiuni clare între capitole;
# să explici la începutul fiecărui capitol despre ce urmează să povestești;
# să explici de ce ai ales tema (în introducere).
Felicitări!
Ești gata să scrii un referat.