În ultimii ani, tot mai multe organizații oferă sau solicită implicarea voluntarilor în diverse activități. Astfel, elevii și studenții din țară au posibilitatea de a fi parte componentă a unor proiecte în care să demonstreze spirit civic și inițiativă. Marinela Rusu este o tânără originară din raionul Orhei care, de mai bine de patru ani, a fost și este implicată în diferite organizații și acțiuni de voluntariat.
Absolventă a IPLT „Ion Luca Caragiale” din oraș, iar acum elevă la Colegiul de Medicină Orhei, Marinela nu ezită să vină cu noi idei și activități în dorința susținerii activismului civic. Cu o experiență frumoasă acumulată în tot acest timp, se bucură să știe că poate lăsa ceva frumos în urma ei. Ba mai mult, a putut încuraja și alți tineri să se implice. Fiind repartizate în mai multe categorii, acțiunile de voluntariat și responsabilitățile persoanei implicate diferă în funcție de cerințele și scopurile urmărite. Pentru mai multe detalii, te invităm să citești acest material.
„Voluntariatul este activitatea mea de suflet. Am început descoperirile pe la vârsta de 13-14 ani, când am devenit membră a Consiliului de elevi din liceul unde studiam. Ulterior, am cunoscut Centrul de Tineret Orhei, care mi-a oferit nenumărate ocazii și oportunități de dezvoltare. Mi-am continuat activitatea în cadrul Fondului pentru Tineri Orhei, dar și la Asociația Umanitară «Filantropia Creștină». Oricum, nu m-am oprit aici, au urmat și alte experiențe, căci dorința de implicare apare când începi a-ți culege roadele, când vezi că ceea ce faci e cu folos, este apreciat și «exploatat». Așa reușești să vrei și să vrei să faci tot mai multe pentru comunitate”, ne-a declarat Marinela.
Voluntariatul mi-a oferit cele mai mari premii: amintiri, prietenii și formarea unei personalități complete
Parcursul ei în sfera voluntariatului e unul amplu și plin de experiențe inedite, succese și formarea unui grup prietenos de oameni. Vorbind despre activitatea consiliilor elevilor, Marinela a fost responsabilă de procesul organizatoric al evenimentelor tematice. În rolul de președintă a consiliului de elevi din colegiu, împreună cu echipa de membri au reușit să amenajeze o sală de recreere, iar cu suportul extern și-au dobândit resursele pentru a o dota. „Timp de doi ani, am fost voluntară a Fondului pentru Tineri Orhei. Acolo am avut oportunitatea de a instrui alți tineri cum să scrie un proiect și cum să aplice la el. Echipa de voluntari avea și rolul de a le analiza și decide care idee să primească finanțare”, susține Marinela.



Cât despre activitatea de la Centrul de Tineret Orhei, tânăra a fost mai mult parte din echipa ziarului „Orh-ideea”. Astfel, entuziasmată a relatat că datorită acestei oportunități a înțeles ce înseamnă scrierea unui articol, precum și realizarea interviurilor cu oamenii ce aduc un aport semnificativ comunității. Continuându-și acțiunile de voluntariat în cadrul Asociației Umanitare „Filantropia Creștină”, Marinela și alți tineri au organizat în doi ani consecutivi – 2022 și 2023 – tabăra de vară „Prietenia”. Timp de o săptămână, echipa a avut rolul de a instrui, socializa și motiva circa 120-150 de tineri din întreg raionul. „De asemenea, în cadrul «Filantropiei Creștine», am participat în campaniile de colectare a alimentelor organizate în colaborare cu Misiunea Socială «Diaconia». Am avut parte de niște experiențe magnifice, cu impact pozitiv asupra personalității mele. Tot ce pot să spun e că a fost superb!”


În toate proiectele la care a luat parte, a observat că voluntarii sunt extrem de apreciați. Împărtășind bunătate și dedicare, în mintea și sufletul oamenilor îți creezi o imagine de succes, o personalitate puternică și valoroasă. Tocmai de aceea, în urma eforturilor depuse, tânără a fost nominalizată în cadrul Galei Voluntarilor 2020 și 2021, organizată de Centrul de Tineret Orhei, la categoria „Implicare activă”. De asemenea, pe lângă zecile de certificate și diplome de participare, Marinela e mândră că a cunoscut oameni de valoare, că a legat prietenii și că a acumulat amintiri ca să tot aibă ce povesti.
Acum își dedică timpul pentru organizarea evenimentelor, dar și a activităților împreună cu membrii consiliului elevilor de la Colegiul de Medicină Orhei, acolo unde are rol de președintă. Mândră de succesele obținute până acum, tânără e sigură că a reușit să își depășească limitele. „Fiecare activitate este o experiență extrem de minunată și memorabilă pentru mine. Din fiecare am avut ce învăța. Am reușit să mă implic la maximum și să pun suflet în orice lucru început. Ultima provocare a fost câștigul a două programare de granturi mici oferite de Fondul pentru Tineri Orhei. După cum am menționat anterior, am reușit împreună cu echipa consiliului de elevi să atragem grantul pentru restaurarea unei săli de recreere pentru toți cei care sunt cazați în căminul studențesc. Am reparat sala împreună, am dotat-o cu jocuri de societate, cărți, beanbag-uri”, a precizat Marinela.
Voluntariatul reprezintă unul dintre pilonii esențiali pentru construirea unei societăți mai darnice și mai frumoase
Vorbind despre susținerea din partea instituțiilor de învățământ a tinerilor activiști, Marinela, din propria experiență, ne-a menționat că sistemul educațional încurajează și apreciază munca voluntarilor. „Implicarea elevilor sau studenților în diferite activități deschide calea spre oportunități importante pentru dezvoltarea lor personală și profesională. De asemenea, tinerii ajung să interacționeze și cu alte grupuri sociale în afara sălilor de clasă. Multe școli încurajează elevii să se implice în proiecte oferind recunoaștere și susținere pentru aceste intenții prin intermediul cluburilor sau evenimentelor speciale.”
Implicarea tinerei generații este cheia spre o schimbare a societății, a viziunilor, a așteptărilor și a percepției vieții. Interacțiunea cu alți oameni, împărtășirea experiențelor și ideilor creative dezvoltă potențialul integrator al fiecăruia. Pe final, Marinela a ținut să vină cu un mesaj către tineri. „Cheia succesului în voluntariat este implicarea cu sufletul, să îți dorești, să o faci cu pasiune, angajament și dragoste. Dacă deții aceste calități sau dacă vrei să ți le descoperi, să le dezvolți, bun venit în lumea noastră! Mergi la Centrul de tineret din localitatea ta, implică-te în activitatea școlară, caută încontinuu oportunități de dezvoltare. Fiecare situație, activitate, fiecare om cu care interacționezi, tot ce ne înconjoară ne oferă o lecție și ne învață să creștem frumos! Dragă tinere, contribuie la dezvoltarea societății! Noi suntem viitorul țării și al unei comunități prospere!”
Marinela Rusu e una dintre tinerele care are multe de spus la acest capitol fiind un exemplu pentru cei sau cele care sunt la început de cale. Sigură pe faptul că orice voce merită să se facă auzită, echipa diez.md vă dorește succes și spirit de inițiativă!