Ești student(ă) în România și nu-ți place căminul în care stai? Trei soluții la care poți recurge

BeFunky-collage (14)
Foto:Sursă: diez.md

Câți dintre voi visează sau au visat să stea la cămin în perioada studenției? Când eram la liceu, abia așteptam să încep și eu facultatea ca să stau la cămin pentru a profita din plin de ceea ce înseamnă ani de facultate. Visurile mele însă au fost spulberate încă din prima zi când am fost cazată la cămin și am rămas dezamăgită de condiții, distanță și atitudinea unor oameni. Și, în pofida nemulțumirilor mele, de mai bine de jumătate de an locuiesc în căminul C3 care aparține Universității de Vest din Timișoara. Totuși, sunt tineri care, fiind la fel de nemulțumiți ca mine de unele aspecte legate de cămin, au găsit soluții pentru a pleca de aici. Așadar, dacă nu-ți place căminul în care ai fost cazat(ă), ai trei opțiuni: să soliciți un loc în alt cămin al universității tale, să soliciți loc în căminul altei universități sau să-ți găsești chirie.

Cum soliciți loc în alt cămin al universității tale?

Loredana Irina Ursati este una dintre tinerele pe care le-am cunoscut încă din primele zile de cămin. Ea a locuit trei luni în același cămin cu mine, iar acum a reușit să obțină loc în alt cămin al Universității de Vest din Timișoara. „Clădirea în care se află căminul este veche, pereții aveau mucegai și mă deranjau condițiile din baie și bucătărie. Având probleme de sănătate, era periculos pentru mine să trăiesc într-un mediu cu mucegai. De aceea, am solicitat reprezentanților de la serviciul social al universității mele să fiu transferată în alt cămin. Transferul la alt cămin nu este aprobat de fiecare dată, trebuie să fiți conștienți că solicitarea voastră ar putea fi refuzată dacă motivele voastre nu sunt întemeiate”, explică Loredana Irina.

Așadar, pentru a obține loc în alt cămin al aceleiași universități, trebuie să urmezi câțiva pași. Iată care sunt aceștia.

# Contactezi reprezentanții serviciului social pentru a afla dacă universitatea mai dispune de locuri de cazare în alte cămine.

# Completezi cererea prin care soliciți loc în alt cămin.

# Indici motivele pentru care vrei să obții loc în alt cămin.

Dacă solicitarea ți-a fost aprobată, vei mai avea câteva etape de parcurs. Iată care sunt acestea.

# Predarea camerei din căminul în care ai fost cazat(ă) inițial. Administrația căminului va verifica dacă ai predat camera în starea în care ai primit-o.

# Decazarea oficială și predarea cardului de acces în cămin împreună cu cheia de la cameră.

# Semnarea contractului de cazare cu administrația căminului în care ai fost cazat(ă) și primirea noii camere.

Așadar, dacă solicitarea ți-a fost aprobată, în cel mult 10 zile vei reuși să te muți în alt cămin.

Chirie

Opțiunea cu chiria sună mult mai costisitor decât viața la cămin, însă această variantă are propriile avantaje. Alina (numele persoanei a fost modificat, pentru a-i păstra anonimitatea, la solicitarea acesteia) este o altă tânără pe care am cunoscut-o la cămin. Ea a ales să își ia chirie după două luni de cămin din cauza condițiilor proaste. „Am fost cazată într-un cămin cu condiții nefavorabile de trai. Camera infectată cu ploșnițe și gândaci de bucătărie, cu baia și toaleta pe hol nu neapărat corespund normelor mele de igienă. Nu aveam frigider în cameră, bucătăriile murdare și spălătoria cu mașini de spălat și uscătoare defecte la fel mă deranjau. Acum sunt la chirie și cred că este cea mai bună decizie pe care am luat-o”, povestește tânăra.

Iată care etape le-a parcurs ea pentru a se muta la chirie.

„# Pentru început, am contactat un agent imobiliar și i-am spus ce cerințe am pentru chirie.

# După ce agentul a identificat câteva apartamente care se potriveau cerințelor mele, l-am ales pe cel potrivit.

# Ne-am văzut cu proprietarul. Am plătit chiria și comisionul agentului.

# M-am decazat de la cămin, am predat camera și mi-am luat toate lucrurile.”

Totuși, înainte de a vă muta la chirie, este important să țineți cont de următoarele aspecte:
# prețul pentru chirie și facturi;
# distanța de la chirie până la blocul facultății și mijloacele de transport cu care vă puteți deplasa;
# disponibilitatea proprietarului de a încheia contract la ANAF.

Obținerea unui loc în căminul altei universități

Obținerea unui loc în căminul altei universități este un scenariu foarte real, dar care depinde de un factor important – disponibilitatea locurilor de cazare. Eu am avut o tentativă de a obține un loc de cazare în căminul altei universități din Timișoara, însă din cauza locurilor insuficiente solicitarea mea a fost respinsă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține loc în alt cămin.

# Completarea cererii de cazare la serviciul social al universității de la care soliciți cămin.

# Completarea cererii de transfer la serviciul social al universității în căminul căreia ești cazat.

# În cazul în care solicitarea ta a fost acceptată, vei primi o adeverință pe care o vei prezenta reprezentanților de la serviciul social al universității tale. Tot la ei ți se va verifica istoria universitară. Dacă nu ai datorii la bibliotecă sau la achitarea taxei de studii, cererea de transfer îți va fi acceptată imediat.

# După ce treci de partea birocratică, va mai trebui să plătești taxa lunară pentru căminul altei universități.
Dacă solicitarea mea ar fi fost acceptată, ar fi trebuit să achit lunar 250 de RONI. Această taxă diferă la universitățile din alte orașe.

Acestea sunt opțiunile pe care le ai dacă nu-ți place căminul în care ai fost cazat(ă). Rămâne la discreția ta pe care să o alegi. Recomandarea mea este să încerci să-ți creezi condiții acceptabile în camera ta, să te împrietenești cu colegii (colegele) de cameră și să îți creezi cele mai frumoase amintiri. Căminele universitare rămân a fi un subiect sensibil și în alte orașe și este foarte important să semnalezi problemele pe care le întâmpini.

În urma mai multor reclamații, în căminul meu au fost renovate bucătăriile și s-au făcut unele schimbări în cabinele de duș. Totodată, au fost aduse mașini de spălat și uscătoare noi care așteaptă să fie instalate. Așadar, situația nu mai e la fel de rea ca la început, dar eu oricum continui să caut chirie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente