Comisia Națională de Examene a aprobat astăzi lista celor 35 de Comisii raionale/municipale de examene, trei centre de susținere a diferențelor de programă, precum și listele nominale ale candidaților care s-au înscris să susțină examenul național de bacalaureat în regim de externat în sesiunea de examene 2024.
Centrele de susținere a diferențelor de programă, pentru candidații care vor să susțină bacalaureatul în regim de externat, vor fi deschise în trei instituții de învățământ din municipiul Chișinău. Instituțiile sunt:
# liceul „Spiru Haret” (pentru profilurile umanist, arte și limba de instruire română);
# liceul „Traian” (pentru profilurile real, sport și limba de instruire română);
# liceul „Alexandr Pușkin” (pentru profilurile real, umanistic, arte și limba de instruire rusă).
Cine susține bacul în regim externat?
Pentru a susține examenul național de bacalaureat în regim de externat, sunt admise următoarele categorii de persoane:
# cei care au atins vârsta de 19 ani și care sunt absolvenți ai școlii medii de cultură generală (11 clase);
# absolvenți ai școlii profesionale cu durata de trei ani de studii;
# persoanele care au cel puțin doi ani de liceu cu situația școlară încheiată (clasele X-XI);
# absolvenții colegiilor și studenții instituțiilor de învățământ superior care au fost admiși la studii în baza atestatului școlii medii de cultură generală.
Susținerea diferențelor de programă
Centrele de susținere a diferențelor de programă (cele trei menționate anterior) vor organiza, în perioada martie-aprilie a anului în curs, consultații și susținerea diferențelor de programă pentru certificarea gradului de însușire a conținutului curricular la disciplinele prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul liceal.
Susținerea diferențelor de programă pentru cursul de liceu este organizată contra plată. Metodologia calculării taxei de examen este elaborată și aprobată de către minister.
Consiliul profesoral al instituției de învățământ, instituită ca centru de susținere a diferențelor de programă, în baza rezultatelor probelor de diferență de programă, va decide admiterea candidaților la examenul național de bacalaureat.
Nu se admit la examen candidații care au obținut la probele de diferență de programă o notă mai mică de 5.
Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.