Mehosan – tânărul care a cântat doi ani pe străzile din Chișinău, iar acum lucrează la lansarea propriului album în București

BeFunky-collage (13)
Foto:Sursă: Mehosan/arhivă personală

În mijlocul agitației orașului Chișinău sau în alte orașe populate, tinerii talentați își găsesc adesea un spațiu pentru a-și exprima pasiunea pentru muzică. Dar ce se întâmplă cu acești cântăreți stradali pe termen lung? Câți dintre ei reușesc să-și construiască o carieră muzicală de succes? Mehosan este unul dintre acești tineri. Timp de doi ani, cu vocea și chitara în mână, el a cântat pe străzile Chișinăului. A făcut un tur prin orașele României și a renunțat la patru facultăți. Acum însă, Mehosan se află la București, unde lucrează la lansarea propriului album. Vă invit să-l cunoașteți pe Maxim, tânărul care se ascunde după pseudonimul Mehosan. Un tânăr neînțeles de mulți, dar cu o pasiune care vibrează în fiecare cântec pe care îl interpretează.

De la radio cu casete la Satoshi sau Max Korzh

Mehosan face parte din generația ai căror părinți erau aproape mereu plecați la muncă în Rusia, iar el, fiind lăsat în grija bunicilor, a început să scrie versuri. La una dintre întoarcerile acasă, părinții i-au dăruit un radio cu casete. Vă amintiți de radiourile mari care erau ca niște faruri în întunericul nopții? Zi de zi, răsunau aceleași piese ale lui Eminem sau Linkin Park care creau coloana sonoră a unei întregi generații. Un astfel de radio a primit și Mehosan. Și pe lângă faptul că îi cultiva dragostea pentru muzică, acel radio îi amintea de mama. „Fredonam piesele Jannei Friske și îmi aminteam de mama. Atunci am simțit că muzica mi-a intrat în vene și am înțeles că este un cadou primit de la soartă și nu vreau să renunț la el”, își amintește tânărul.

Mehosan și-a început parcursul în lumea muzicii cu ajutorul unui radio cu casete, iar mai târziu a fost influențat de Max Korzh și Satoshi. Împreună cu Satoshi tânărul a evoluat la un concert din Timișoara. Atunci și l-am descoperit pe omul care a ales să fie numit Mehosan, deși prenumele său real este Maxim.

Sursă: Mehosan/arhivă personală

Doi ani de muzică stradală și turul prin România

Mehosan cântă încă din copilărie. Timp de șase ani a fost solist în corul bisericii din satul său de baștină, iar din 2019, odată cu achiziționarea primei chitare, tânărul și-a pus toate textele pe acorduri de chitară. De atunci a început să cânte în stradă și a învățat cum să se comporte în fața unui public. În stradă, Mehosan a învățat să se asculte pe sine și a înțeles cât de mult contează ca lucrurile să fie făcute calitativ. Doi ani a cântat pe străzile din Chișinău înainte să pornească într-un tur prin România. „Eram doar eu și chitara. Am ajuns la Timișoara, Arad, Oradea, București, Iași, Craiova, Galați, Constanța și Vama Veche. Au fost două săptămâni în care am trăit din banii câștigați cântând și am avut marele noroc să colaborez cu asociațiile de studenți basarabeni din orașele în care am reușit să ajung. Turul prin România a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de la începutul carierei mele muzicale”, afirmă tânărul.

Mehosan își scrie sigur textele pieselor. Uneori, îi vine inspirația imediat cum aude un cuvânt sau o frază. Alteori însă, se așează la masa de scris pentru a-și cizela lucrările mai vechi și pentru a îmbina diferite stiluri în speranța că va reuși să aducă un suflu nou în industria muzicală moldovenească și românească. Tânărul tinde ca muzica sa să ajungă mainstream, iar până atunci creează și se inspiră.

Colaborarea cu alți artiști reprezintă o premisă favorabilă dezvoltării și evoluției lui Mehosan. „Am ales să lucrez cu oamenii la care am văzut același sistem de valori și aceleași principii ca la mine. Colaborarea cu ei mi-a deschis uși noi în industria muzicii. Am format legături profesionale cu alți oameni și, într-un final, am conștientizat cât de important este să poți comunica cu oamenii.”

Sursă: Mehosan/arhivă personală

Muzică, stand-up și un vis măreț

Mehosan a locuit o perioada în Timișoara. Aici au rămas oamenii care veneau în fiecare sâmbătă la cluburile de stand-up să-l asculte, pentru că, pe lângă capacitățile muzicale, tânărul a mai fost înzestrat cu un umor de invidiat. El cântă, face stand-up și are un vis măreț – vrea ca piesele sale să fie fredonate de o generație întreagă. Mehosan s-a mutat recent la București. El lucrează zilnic la lansarea propriului album care va fi intitulat „Bi-polar” și tratează teme precum lipsa banilor, dorul de casă și străinătatea. „Bi-polar” îmbină elemente de folclor cu muzica modernă și versuri scrise de tânăr în urma experiențelor trăite.

„Umorul l-am moștenit de la bunicul. Evident că el nu făcea stand-up. Eu, fiind inspirat de băieții de la Standupovka, am încercat să mă dezvolt și în această direcție. Muzica însă rămâne a fi prioritară. Acum lucrez la album. Abia aștept să fie lansat și să puteți asculta o parte din sufletul meu”, a punctat Mehosan.

Sursă: Mehosan/arhivă personală

Tânărul nu are studii muzicale și a abandonat vreo patru facultăți pe parcursul ultimilor ani. Pentru el contează practica mai mult decât teoria și a ales să învețe în timpul procesului de creație de la alți artiști și din experiențele proprii. Totuși, el nu încurajează această practică și recomandă tinerilor care doresc să intre în industria muzicală să pună accent și pe cunoștințele teoretice.

Recomandările lui Mehosan pentru tineri

🔵 Învață să primești feedback, dar niciodată să nu accepți părerile negative neîntemeiate ale oamenilor.

🔵 Învață de la oamenii care te inspiră. Învață din greșeli și din succese. Încearcă să devii mai bun(ă) în fiecare zi.

🔵 Inspiră-te de la cei mai buni, dar niciodată să nu renunți la autenticitatea ta.

🔵 Procesul de creație este dificil și anevoios. Dacă vrei să reușești, fii pregătit să muncești nonstop.

🔵 Nu vei primi totul «pe tavă». Fanii se adună în timp, vizualizările și aprecierile cresc odată cu calitatea produsului, iar tu va trebui să depui efort pentru asta.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente