Context
În termeni simpli, inteligența artificială (IA) reprezintă un domeniu al informaticii care vizează dezvoltarea de sisteme și algoritmi capabili să imite, să înțeleagă și să reproducă funcțiile specifice ale inteligenței umane. Aceasta implică abilitatea de a învăța din experiență, de a rezolva probleme, de a se adapta la noi situații.

În cazul în care ați crezut că inteligența artificială a apărut peste noapte odată cu ChatGPT, greșiți amarnic. Termenul își are rădăcinile în secolul al XX-lea, cu origini care se întind pe durata mai multor decenii. În special, Alan Turing a avut un rol semnificativ în această evoluție în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Turing a propus un test pentru determinarea inteligenței artificiale, care de atunci îi poartă numele. Testul Turing implică interacțiunea între un om și o entitate artificială, în care omul trebuie să determine dacă entitatea artificială poate sau nu să imite comportamentul uman. Testul a servit drept bază pentru evaluarea capacităților inteligenței artificiale și a reprezentat un punct de referință important în cercetarea domeniului. Termenul Artificial Intelligence a fost introdus de John McCarthy în 1956, care a organizat și Conferința de la Dartmouth, considerată momentul de naștere al AI ca domeniu academic.
Am putea clasifica inteligența artificială (IA) în două categorii: generativă și nongenerativă. În categoria generativă avem chatboturile care creează răspunsuri inteligente pe baza unor modele observate în date. O aplicație simplă pentru calculator este un exemplu de IA nongenerativă. Efectuează calcule pe baza unor reguli predefinite, dar nu creează nimic nou. Un exemplu elocvent este filtrul de e-mail care identifică spamul, aplicând criterii predeterminate pentru a semnaliza sau filtra mesajele.
IA generativă și-a câștigat popularitatea și a început să fie utilizată în masă în timp record. Vă întrebați cum s-a întâmplat asta? Ei bine, compania OpenAI a avut un impact semnificativ în acest sens. OpenAI a lansat un demo timpuriu al ChatGPT pe 30 noiembrie 2022, iar chatbotul a devenit rapid viral pe rețelele de socializare, pe măsură ce utilizatorii au împărtășit exemple despre ceea ce poate realiza. În decurs de cinci zile, chatbotul a atras peste un milion de utilizatori. OpenAI a fost înființată în decembrie 2015 de către Sam Altman, Greg Brockman, Elon Musk, Iliia Suțkever, Wojciech Zaremba și John Schulman.
Noutatea ChatGPT constă în faptul că este un model de limbaj (LLM) IA extrem de avansat, bazat pe arhitectura GPT (Generative Pre-trained Transformer), care a fost antrenat pe o cantitate enormă de texte pentru a înțelege și a genera limbaj natural într-un mod mai coerent și mai precis decât modelele anterioare.
Conștientizând posibilitățile oferite de inteligența artificială generativă, studenții și studentele din toată lumea au luat cu asalt platformele și au profitat la maximum de acestea pentru îndeplinirea sarcinilor academice. Reacția instituțiilor de învățământ nu s-a lăsat așteptată mut timp. Potrivit Forbes, la începutul a anului 2023, următoarele instituții din SUA au interzis utilizarea ChatGPT:
# Districtul Școlar Unificat din Los Angeles – unul dintre primele districte care a blocat site-ul pe 12 decembrie. Un purtător de cuvânt a declarat pentru The Washington Post că interdicția a fost impusă pentru a „proteja onestitatea academică”;
# Școlile Publice din orașul New York (cel mai mare district școlar din țară) – din cauza preocupărilor legate de înșelăciune și pentru că instrumentul nu ajută la „dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de rezolvare a problemelor” – Jenna Lyle, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Educație al orașului New York;
# Școlile Publice din Montgomery, Alabama.
Mai târziu, multe dintre aceste decizii au fost revizuite și modificate. Potrivit presei străine, cancelarul școlilor publice din New York, David Banks, a subliniat că interdicția ChatGPT a fost pusă în aplicare din cauza potențialei utilizări greșite și lipsite de etică. Banks a precizat că a fost trecut cu vederea potențialul inteligenței artificiale generative de a sprijini studenții și profesorii, precum și necesitatea de a lucra într-o lume în care înțelegerea inteligenței artificiale este crucială.
Reglementarea inteligenței artificiale în instituțiile de învățământ
În ciuda regulamentelor stricte privind onestitatea academică și a politicilor antiplagiat implementate de majoritatea instituțiilor de învățământ superior, studenții celor mai prestigioase universități se văd atrași de utilizarea inteligenței artificiale generative. Viața studențească se desfășoară într-un context complex, unde tinerii se străduiesc să fie prezenți pe toate fronturile și să obțină rezultate excelente în toate domeniile. Evaluări, examene, lucrări scrise, prezentări, voluntariat, experiențe pe piața muncii și primele responsabilități ale vieții mature reprezintă doar câteva dintre provocările cu care se confruntă studenții. În plus, dorința de a experimenta distracția și petrecerile până dimineața devine o parte nedespărțită de viața studențească.
Tinerii trebuie să manifeste disciplină și perseverență formulând conținutul unei lucrări academice. Pe fondul acestei provocări, mulți studenți recurg la utilizarea inteligenței artificiale generative, precum ChatGPT. Aceștia consideră că IA îi ajută să evite stresul și să-și optimizeze procesul de muncă. O studentă mărturisește următoarele. „Am folosit ChatGPT, întrucât nu am avut destule idei și destul text la lucrare. Mi s-a părut ca va fi bine dacă voi mai adăuga ceva. Nu am putut găsi informație multă și bună pe net sau la bibliotecă. Nu am impresia că nu muncesc când folosesc inteligența artificială, rezultatul contează. Nu mă simt nepricepută sau incapabilă, pentru că din răspunsurile pe care le generează învăț și înțeleg cum trebuie să scriu. De ce este rău? Te ajută să economisești timp, resurse și poți avea o lucrare extrem de bună.”
Pentru unii studenți inteligența artificială este un sprijin în situații dificile.
„Înainte de examene, lucram la două joburi ca să mă pot întreține la Chișinău, aveam probleme în familie și am mai mers la câteva întâlniri nereușite. Profesorii mei poate ar fi extrem de dezamăgiți că utilizez ChatGPT, însă fără acest instrument nu știu cum aș fi reușit să trec peste toate provocările. Probabil nu era să fiu în stare să dau toate lucrările la timp și era să rămân cu restanțe multiple. Nu știu dacă restanțele m-ar fi ajutat cu ceva”, relatează un alt student.
Potrivit cercetărilor, cel mai des, studenții utilizează inteligența artificială generativă având următoarele obiective:
# obținere de asistență imediată și personalizată în învățare, teme și generarea de soluții;
# generare de idei și feedback asupra scrisului;
# căutarea literaturii, rezumarea lecturilor și analiza datelor în scopuri de cercetare;
# crearea de lucrări artistice și generarea de conținut multimedia, cum ar fi slide-uri pentru prezentări;
# realizarea sarcinilor repetitive.
În același timp, au fost exprimate un șir de temeri în legătură cu AI:
# precizia și corectitudinea informațiilor generate de AI;
# confidențialitatea și colectarea informații personale;
# dificultatea detectării plagiatului în conținutul generat de AI;
# dependență excesivă de AI, care poate duce la scăderea gândirii critice, la luarea deciziilor bazate doar pe informațiile furnizate de AI și la un impact negativ asupra creativității;
# provocări în găsirea unui loc de muncă în viitor.

Luând în considerare complexitatea vieții studențești, imposibilitatea interzicerii totale a instrumentelor de inteligență artificială generativă, dar și potențialele beneficii ale acestor instrumente asupra educației, reprezentanții universității Harvard s-au adaptat la noile realități creând instrucțiuni generale de utilizare etică a IA.
„Universitatea sprijină experimentarea responsabilă cu instrumentele AI generative, dar există considerații importante de reținut atunci când utilizați aceste instrumente, inclusiv securitatea informațiilor și confidențialitatea datelor, phishing, drepturile de autor și integritatea academică”, se arată în informațiile prezentate de Universitatea Harvard.
O atitudine similară au avut-o și instituțiile de învățământ superior din regiunea europeană. Fiind studentă în Țările de Jos, am fost obligată să citesc și să iau în considerare un ghid cu privire la utilizarea inteligenții artificiale în lucrările și proiectele academice. Pe lângă faptul că ghidul descrie cazurile în care aplicarea IA este permisă, acesta explică și care sunt posibilele limitări ale instrumentelor și erorile ce pot apărea în rezultatul generării de conținut cu IA. Pentru a evita plagierea, pentru a proteja proprietatea intelectuală și onestitatea academică, o bună parte dintre instituțiile de învățământ au impus citarea inteligenței artificiale în lucrări și includerea acesteia în sursele bibliografice.
Iată care sunt scopurile cele mai comune pentru care universitățile permit folosirea IA:
# traduceri;
# crearea de conținut, cum ar fi rețete, cântece, imagini;
# consultanță în legătură cu un anumit subiect;
# explicarea codului/conceptelor;
# îmbunătățirea codului/textelor;
# reducerea sau rezumarea codului/textelor;
# simplificarea codului/textelor;
# explorarea soluțiilor alternative.
Situația în Republica Moldova
Dumitru Ciorbă, decanul Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul UTM, ne-a povestit că discursurile și lucrările studenților devin tot mai elevate, iar utilizarea inteligenței artificiale generative este firească. Potrivit unui sondaj realizat de grupul de cercetare Live Tech condus de Viorel Munteanu, 50 % din numărul total de studenți utilizează zilnic instrumentele de inteligență artificială, aproximativ 40 % le folosesc cel puțin o singură dată pe săptămână. Rata este mai mică în cazul profesorilor, aproximativ 18 % dintre cadrele didactice interacționează cu instrumentele IA zilnic.
Obiectivele utilizării sunt diverse, cel mai des răspândite fiind următoarele:
# generare de cod sursă;
# sumarizare de text;
# traduceri;
# studiu și analiză.
70 % din numărul total de studenți care utilizează inteligența artificială generativă conștientizează că aceasta poate avea halucinații și răspunsurile nu sunt mereu corecte. Vorbind despre Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Dumitru Ciorbă a precizat că sunt luate în considerare aspectele inteligenței artificiale care pot dezavantaja procesul de învățare, însă reglementarea strictă a utilizării IA nu este considerată necesară, dat fiind faptul că există un regulament foarte clar în legătură cu frauda academică.
Vedem oportun ca fiecare profesor să își definească la ore politici clare în care obiectivul principal să fie creșterea studentului. Pe plan profesional și personal, eu consider că trebuie încurajată utilizarea acestor instrumente. Ceea ce este pe larg deja utilizat nu poți să interzici, cel mai bine este să utilizăm această oportunitate care poate accelera enorm dezvoltarea școlii noastre. Știu că există diferite politici în anumite universități, se oferă mai multe căi de decizie pentru profesori. În universitățile străine, profesorul poate interzice sau permite utilizarea parțială a inteligenței artificiale. O altă cale este când se permite utilizarea completă a inteligenței artificiale în lucrările studenților. În Republica Moldova, la Facultatea de Calculatoare Informatică și Microelectronică, studenților nu le este interzis să utilizeze inteligența artificială. Nu avem o politică clară, rămâne la nivel de profesor. Unii încurajează aplicarea IA, dar în mod cert este interzisă la evaluările finale.
Dumitru Ciorbă, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, conferențiar universitar, doctor în științe tehnice
În ceea ce ține de acțiunile de plagiere, tezele finale, tezele de doctorat se verifică cu sisteme certificate antiplagiat care includ și verificarea textului generat automat. Dumitru Ciorbă a precizat că acest aspect de plagiere prin text generat de IA nu este reglementat, dar atunci când se identifică un grad foarte mare de generare automată de text, se consideră că lucrul nu a fost realizat complet doar de autor.
Regulamentul apare dintr-o anumită necesitate. Eu nu văd la moment o utilizare atât de nejustă și frauduloasă a inteligenței artificiale. Orice reglementare poate stopa dezvoltarea. Anumite reguli vor trebui puse, cel puțin într-un format foarte larg. O reglementare trebuie să descrie care sunt scenariile posibile pe care un profesor și un student are dreptul să le folosească. Ar putea fi creat un anumit ghid. Eu prefer ghiduri în detrimentul regulamentului.
Dumitru Ciorbă, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, conferențiar universitar, doctor în științe tehnice
Dumitru Ciorbă a subliniat necesitatea alfabetizării IA, atât pentru studenți, cât și pentru profesori, menționând că mulți oameni nu sunt informați despre erorile care pot apărea atunci când utilizezi conținut generat de IA.
Modelele generează răspunsuri clare, dar nu te poți baza sută la sută pe decizia unui instrument. Este firesc să-l folosești, dar trebuie să știi unde sunt riscurile și care este marja de eroare a acestei tehnologii. Dacă folosești IA într-un mod iresponsabil, la un moment dat ajungi să nu ai gândirea critică bine dezvoltă. Astfel, alfabetizarea IA trebuie să înceapă în școli, fiindcă elevii deja folosesc activ inteligența artificială. Alfabetizarea ce ține de utilizarea inteligenței artificiale este strict necesară. Acest lucru ar putea să îi ajute pe elevi să evite știrile false, conținut audio și video generat de inteligența artificială.
Dumitru Ciorbă, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, conferențiar universitar, doctor în științe tehnice
Potrivit lui Dumitru Ciorbă, inteligența artificială ar trebui să fie parte integrată în toate disciplinele școlare, astfel încât elevii să învețe din experiențe practice. Drept exemplu el menționează că la lecțiile de istorie elevii ar putea să interacționeze cu chatboturile antrenate de parcă ar avea un dialog cu personalități istorice și ar putea învăța despre marile evenimente și cuceriri printr-o metodă interactivă. Decanul a spus că nu vede piedici sau constrângeri legale pentru implementarea acestui model de educație, însă cadrele didactice au nevoie de suport și instruire.
O bună parte dintre profesori consideră că utilizarea inteligenței artificiale este lipsită de etică. Le este rușine să spună că au apelat la utilizarea inteligenței artificiale generative, dar nu le este rușine să spună că au apelat la utilizarea Google pentru căutarea informației în loc să meargă la bibliotecă. Există frica de tehnologie, dar cu cât mai mult vom vorbi despre asta, cu atât mai ușor va fi. Profesorii au nevoie de îndrumare metodică, au nevoie de validare și de încurajarea folosirii tehnologiilor.
Dumitru Ciorbă, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, conferențiar universitar, doctor în științe tehnice
Frica de tehnologii se manifestă și în datele statistice. Un sondaj realizat de Magenta Consulting arată că 45 % dintre participanți nu știu suficient de multe lucruri despre IA. Pe de altă parte, 40 % se autoevaluează că înțeleg foarte bine conceptul și ce presupune acesta. Cei mai mulți dintre respondenți (42 %) au declarat că nu cunosc ce este ChatGPT. 11 % au menționat că îl accesează pentru a realiza sarcinile la muncă, iar 27 % nu interacționează cu asistentul virtual la job. Chatbotul este utilizat la muncă preponderent de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani (21 %), dar și de persoane de peste 55 de ani, însă într-o pondere mai mică (5 %).
Ghid pentru utilizarea corectă a inteligenței artificiale generative

Analizând experiențele studenților și practicile internaționale, am sintetizat un șir de sfaturi și sugestii care ar putea ajuta la utilizarea inteligenței artificiale generative într-o formă cât mai etică, creativă și utilă.
Chatboturile sunt modele de limbaj IA.
Un model de limbaj IA, cum ar fi GPT, este un sistem de calcul care utilizează rețele neurale pentru a înțelege și a genera limbaj natural bazându-se pe cunoștințele anterioare și învățarea anterioară din texte.
Ce înseamnă GPT
# Generative. Aspectul generativ se referă la crearea de texte noi pe baza informațiilor învățate din textele anterioare. De exemplu, poți să-i furnizezi chatului o propoziție sau un paragraf și el poate genera continuarea sau o completare a acelei informații într-un mod care să fie coerent și relevant.
# Pre-trained. Antrenarea prealabilă se referă la faptul că modelul a fost instruit pe o cantitate mare de texte înainte de a fi utilizat. Această fază de preantrenament implică învățarea și înțelegerea structurilor și regulilor limbajului natural. Modelul „învață” din textele pe care le citește și le procesează.
# Transformer. Este o arhitectură de rețea neurală folosită pentru prelucrarea limbajului natural, bazată pe un mecanism de atenție. Acesta permite modelului să se concentreze pe părți relevante ale întrebării procesând informațiile din mai multe perspective.
Scopuri academice pentru care generarea de conținut cu ChatGPT nu este utilă
# Cercetare academică și dezvoltare de idei. În procesul de cercetare academică și dezvoltare de idei, interacțiunea umană este adesea esențială pentru generarea și dezbaterea ideilor noi. Chatboturile ar putea să nu fie în măsură să ofere nivelul de colaborare și interacțiune necesar pentru a facilita acest proces. De asemenea, sursele academice recomandate de chat pentru cercetare nu tot timpul sunt existente.
# Suport emoțional/consiliere și orientare academică. În domeniul consilierii și orientării academice, unde este necesară empatie, înțelegere și consiliere personalizată, chatboturile ar putea să nu ofere nivelul adecvat de suport. Interacțiunea umană este adesea crucială în aceste situații pentru a aborda nevoile și preocupările individuale ale studenților.
# Identificarea de date statistice de încredere. Modelele de limbaj precum ChatGPT se bazează pe texte disponibile pe internet. Acestea pot reproduce și informații inexacte sau neconfirmate. Utilizatorii trebuie să fie conștienți de acest lucru și să își verifice sursele pentru informații importante.
# Generarea referințelor bibliografice și oferirea citatelor din lucrări.
# Scrierea unei lucrări academice cap-coadă.
Memento! Chaturile LLM nu gândesc precum oamenii!
Chaturile LLM, precum ChatGPT, sunt modele de limbaj sofisticate, dar nu sunt capabile de gândire independentă sau de înțelegere profundă a răspunsurilor lor. Ele generează text bazat pe datele de antrenament, dar nu pot discerne sensul sau contextul.
Nu sunt conștiente. Chaturile LLM nu au o minte proprie. Ele nu pot simți, gândi sau lua decizii ca un om.
Răspunsurile pot fi incorecte. Chiar dacă răspunsurile par realiste, ele pot fi inexacte sau chiar greșite.
Lipsa de înțelegere. Chaturile LLM nu înțeleg cu adevărat ce spun. Ele pur și simplu oferă textul pe baza regulilor și modelelor din datele de antrenament.
Lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când apelezi la IA generativă.
# Informațiile încărcate pe platformele IA generative folosind setările implicite nu sunt private și ar putea fi expuse unor părți neautorizate. Evită să introduci date clasificate drept confidențiale.
# Conținutul generat de IA poate fi inexact, înșelător, complet fabricat sau poate conține materiale protejate prin drepturi de autor.
Cum poți utiliza inteligența artificială generativă în educație, respectând normele etice legate de mediul academic
# Generarea codului de programare
Instrumentele IA generative pot genera cod, pot identifica și remedia bug-uri și pot îmbunătăți calitatea și eficiența codului folosind prompt-uri în limbaj natural, ceea ce înseamnă că persoanele care nu cunosc niciun limbaj de programare pot experimenta cu codul. Potrivit experților, codul de calculator generat de IA poate conține cel mai probabil vulnerabilități de securitate.
# Crearea de formule pentru foi de calcul
Învățarea de a crea formule pentru Excel și alte instrumente de foi de calcul poate dura ceva timp. Instrumentele IA generative ajută la facilitarea acestui lucru permițându-vă să creați formule folosind prompt-uri. Deci, chiar dacă nu știi formula de care ai nevoie sau unde să o găsești, poți încerca să întrebi IA.
# Căutare
Datorită volumului imens de date pe care LLM-urile au fost antrenate, instrumentele IA generative pot trece rapid prin informații din multe surse. Mulți oameni folosesc AI-ul generativ ca un instrument de căutare avansat, iar motoarele de căutare populare precum Google și Bing încorporează din ce în ce mai mult rezultate generate de IA în produsele lor. Cu toate acestea, dacă datele pe care a fost antrenată IA sunt învechite, rezultatul pe care îl primiți va fi inexact. De exemplu, GPT-3.5 de la OpenAI a fost antrenat pe date până în septembrie 2021, ceea ce înseamnă că răspunsurile la întrebări de cultură generală vor reflecta doar cunoștințele sale de informații până la acea dată. De asemenea, dacă un model IA este antrenat pe date care conțin stereotipuri incorecte, acestea pot fi reflectate în rezultatele sale.
# Rezumarea documentelor
Instrumentele IA generative pot analiza și genera rezumate concise ale documentelor lungi. Aceasta poate fi folosită pentru sarcini precum evidențierea concluziilor-cheie din lucrările de cercetare, pentru rezumarea e-mailurilor, a rapoartelor și a notițelor de la curs sau pentru identificarea constatărilor-cheie din datele din foi de calcul.
# Sinteza informațiilor, inclusiv a răspunsurilor la sondaje
Instrumentele IA generative pot analiza seturi de date complexe și pot sintetiza informațiile din acestea. Un exemplu bun este reprezentat de răspunsurile la sondaje. Dacă aveți rezultatele unui sondaj care includ multe răspunsuri deschise din partea mai multor participanți, le puteți introduce într-un instrument IA și veți obține un rezumat general sau veți identifica cele mai comune cuvinte-cheie și fraze.
# Revizuirea sau îmbunătățirea muncii tale
IA poate fi un partener util la editarea și îmbunătățirea scrisului. Poți lipi un e-mail sau un document la care lucrezi și poți solicita inteligenței artificiale să sugereze îmbunătățiri, să caute erori, să evalueze fluxul și lizibilitatea și să facă sugestii de conținut suplimentar.
# Creșterea productivității
Poți organiza un plan echilibrat de activități săptămânale sau un plan de sarcini pentru muncă în echipă.
# Brainstorming
Poți avea un dialog cu chatboturile. Pornind de la o idee sau întrebare, ai posibilitatea de a dezvolta un dialog până în momentul când apare o idee creativă sau înțelegi ce decizie trebuie să iei în legătură cu un anumit subiect. Poți pune la îndoială argumentele pe care le ai pentru a vă structura și întări punctul de vedere.
# Antrenament și învățare interactivă
Înainte de examene orale sau dezbateri, poeți solicita chatboturilor să îți pună întrebări și să îți evalueze răspunsurile.
# Generarea de exemple practice
Utilizează IA pentru a genera diverse scenarii reale. Poți ilustra teoria printr-un exemplu practic sau situație reală pentru a obține o înțelegere mai bună a materialului oferit spre învățare.
# Dezvoltarea de jocuri educaționale personalizate
Creează jocuri educaționale personalizate și adaptate nevoilor și preferințelor individuale.
# Ordonarea rapidă a surselor bibliografice

Un prompt este o instrucțiune pe care o dai chatbotului IA. Poți folosi un prompt pentru a pune o întrebare, pentru a da o comandă, pentru a oferi informații sau pentru a cere o opinie. Prompt-ul bun este esențial pentru a obține rezultate valoroase de la chatboturile IA. Nu degeaba dezvoltarea IA a dus și la apariția prompt engineering-ului – o disciplină care se concentrează pe crearea de prompt-uri eficiente pentru chatboturile IA.
Sfaturi de la specialiști pentru scrierea unui prompt bun
# Fii specific(ă)
Prompt-urile generale, precum „Scrie o poveste”, vor produce rezultate generale. Ce fel de poveste dorești? Ce gen? Cât de lungă ar trebui să fie? Este amuzantă sau serioasă? Adăugarea acestui tip de context, fiind specific, clar și concis, va ajuta la generarea unor rezultate mai utile.
# „Acționează de parcă…”
Solicitând chatbotului să se răspundă ca și cum ar fi un anumit tip de persoană, proces sau obiect poate fi un mod ușor de a începe să generați prompt-uri mai bune. IA va încerca să imite acel rol și să-și ajusteze răspunsurile. De exemplu, imaginează-ți că dorești ajutor la crearea unei rețete bazate pe ingredientele pe care le ai în bucătăria ta. Dacă întrebi „creează o rețetă folosind aceste ingrediente”, întrebarea fiind urmată de o listă, vei primi unele sugestii generale de rețete. Dar dacă vei adăuga mai întâi „acționează de parcă ai fi antrenorul meu personal”, IA va lua în considerare acest context în răspunsul său sugerând poate o rețetă mai sănătoasă.
# Spune-i cum vrei să fie prezentat rezultatul
IA generativă poate produce multe tipuri răspunsuri, inclusiv cod, povestiri, rapoarte, rezumate, tabele, imagini și multe altele. După ce pui întrebarea, încearcă să adăugi „Prezintă acest lucru sub forma de…” menționând formatul dorit.
# Utilizează „a face” și „a nu face”
Spunându-i chatului ce dorești și ce nu dorești în răspunsul tău poate economisi timp și poate îmbunătăți rezultatul. Pentru a folosi din nou exemplul rețetei, poți specifica ce alimente vrei să incluzi în masă și orice nu vrei în mod specific. De exemplu: „Acționează ca și cum ai fi antrenorul meu personal. Creează o rețetă care să mă ajute să mă refac după antrenamentul meu. Include roșii, carne de pui și un fel de carbohidrați. Nu include ardei iuți sau niciun ingredient care conține grâu”.
# Utilizează exemple
Utilizarea unui exemplu de propoziție sau paragraf poate oferi un punct de referință pentru a ajuta la îmbunătățirea rezultatelor. Cu toate acestea, este foarte important să nu încalci drepturile de autor. Nu încărca lucrări protejate cu drepturi de autor și nu cere IA să le rescrie/reproducă sau să creeze o lucrare substanțial similară.
# Ia în considerare tonul
Oferă detalii despre cine este publicul tău și ce fel de ton vrei să folosești. De exemplu: „Dă-mi idei pentru un discurs de naș al cărui ton să fie amuzant și emoționant”.
# Construiește în baza prompt-urilor anterioare
Nu trebuie să incluzi totul în primul prompt. Încearcă să începi cu o întrebare de bază și să adăugi detalii în timp.
# Corectează greșelile și oferă feedback
Comunică cu IA ca și cum ar fi un coleg sau un membru al echipei și de parcă lucrați împreună la un proiect. Oferă feedback; spune-i părțile din răspuns care ți-au fost utile și părțile care ar putea fi îmbunătățite. Dacă observi că a greșit ceva, spune-i să corecteze eroarea.
# Solicită chatului să creeze prompt-urile
Începe cu o idee de bază a ceea ce dorești și întreabă. IA o să o dezvolte.
O listă cu chatboturi pe care le poți încerca
# ChatGPT
# Gemini/Bard chatbot
# Microsoft Bing
# Claude AI
# Meta Lama 2
# Pi
# Poe
# Perplexity AI
# Grok
# HuggingChat
# YouChat
# Jasper Chat
# Chatsonic
# ZenoChat
# ChatSpot
# Personal AI
# Khanmigo
# Character.ai
# GitHub Copilot
# Amazon CodeWhisperer
# Tabnine