Probabil că unii dintre voi, având anul acesta examene, înainte de somn, se mai gândesc: „Ah, ce bine ar fi dacă mama sau vreo rudă de-ale mele ar lucra la minister și mi-ar spune ce subiecte vor pica. Cine oare mai scrie și testele acestea?”. Dacă ți-au apărut și ție vreodată asemenea întrebări, atunci avem pentru tine două noutăți: una bună și una rea.
Cea rea este că mama ta sau alte rude apropiate nu pot participa la crearea testelor pe care le vei scrie și tu. Cea bună este că în acest articol îți vom spune cine scrie testul de examene.
Dacă ar fi să fim cât mai succinți, atunci răspunsul este entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare. Pe parcursul articolului o vom numi doar „entitatea“. Totuși, presupunem că ați mai putea avea unele întrebări.
Ce anume compune această entitate?
Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare răspunde direct de conținutul testului tău. Aici vorbim despre subiectele pe care le vei completa la examen, baremele de corectare și schemele de notare. Ea nu răspunde doar de examenele din clasa a IX-a, dar și de cele de absolvire a liceului.
Pentru elaborarea materialelor de examen entitatea creează niște grupuri speciale de elaborare a materialelor de examen pentru fiecare disciplină, fiecare grup fiind alcătuit dintr-un coordonator și mai mulți membri.
Coordonatorii grupurilor
Coordonatorul fiecărui grup e necesar să dețină un șir de abilități și să fie parte a sistemului educației. De exemplu, el poate fi angajat al entității, angajat al ministerului, angajat al instituțiilor subordonate ministerului sau cadru didactic deținător al gradului didactic unu sau superior/titlu științific în domeniul profesat.
De asemenea, acesta trebuie să corespundă următoarelor criterii:
# să cunoască curriculumul școlar la disciplina respectivă;
# să aibă experiență în calitate de autor de subiecte de olimpiadă, de examene naționale sau experiență în calitate de expert al acestor subiecte;
# să posede cunoștințe specifice de operare pe calculator și să aibă acces la internet pentru contact electronic permanent;
# să fie o persoană responsabilă, onestă și competentă în domeniul său de activitate;
# să nu aibă persoane înrudite (copil, frate/soră, nepot/nepoată, cumnat/cumnată, ginere/noră) printre candidații care susțin examenul la disciplina respectivă.
Comisia Națională de Examene aprobă lista coordonatorilor grupurilor de lucru pentru elaborarea materialelor de examen care corespund criteriilor menționate mai sus.
Membrii grupurilor
Membrii grupului sunt aleși de coordonatorul acestuia. Totuși, ei trebuie să fie confirmați de entitate. Pentru a fi confirmați, aceștia vor corespunde mai multor criterii, cum ar fi:
# să cunoască curriculumul școlar la disciplina respectivă;
# să aibă experiență în activități de evaluare educațională, altele decât cele de evaluare curentă la clasă (membru al juriului olimpiadei republicane, membru în comisia republicană de evaluare a lucrărilor din examenele naționale, absolvent al unor cursuri/stagii specifice de formare în evaluare etc.);
# să posede cunoștințe specifice de operare pe calculator și să aibă acces la internet;
# să fie o persoană responsabilă, onestă și competentă în domeniul său de activitate;
# disponibilitate și compatibilitate pentru lucrul în echipă și pentru respectarea necondiționată a hotărârilor luate în grupurile de lucru;
# să nu aibă persoane înrudite (copil, frate/soră, nepot/nepoată, cumnat/cumnată, ginere/noră) printre candidații care susțin examenul la disciplina respectivă.
Plus la aceasta, membrii grupului trebuie să fie angajați ai entității, angajați ai ministerului, angajați ai instituțiilor subordonate ministerului, cadre didactice din instituțiile de învățământ superior sau cadre didactice care posedă grad didactic din instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal.
Ce le interzice persoanelor care scriu examenele să le facă publice?
Subiectele pentru examenele naționale de absolvire a gimnaziului se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu. Distribuirea conținutului acestora este interzisă din momentul în care ele încep să fie create până când acestea devin publice. Totodată, toate persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor semnează un act special, unde se angajează să nu fraudeze examenul.
Mai multe detalii despre examenele de absolvire a gimnaziului găsiți în acest articol.