Transferul academic. Cum și când te poți muta de la o facultate/universitate la alta

FD-Conf_10-23-57_0030_lr-1030×685
Foto:Utm.md

În anul de studii 2023/2024, aproximativ 14 700 de persoane au decis să își continue studiile la una dintre universitățile din Republica Moldova. Vorbim aici despre ciclul I, adică studiile de licență. Selectarea facultății potrivite mereu a reprezentat un moment important pentru o bună parte dintre studenți, deoarece de asta ar putea depinde întregul lor viitor.

E de menționat că nu întotdeauna alegerea facultății satisface așteptările studentului, astfel, după câteva luni de studiu, unii dintre ei s-ar putea gândi că: „Nu e pentru mine această specialitate”. În acest caz, tinerii ar putea să părăsească studiile cu gândul de a-și alege altă specialitate anul viitor, fie pot să le continue fără prea multă tragere de inimă. Ambele variante sună cam pesimist. Tocmai de aceasta astăzi vom pune accent pe cea de-a treia opțiune – transferul studenților de la o facultate la alta sau de la o universitate la alta.

Fiecare universitate are un regulament propriu cu privire la transferul studenților, având la bază un regulament aprobat în 2019 de către minister. Menționăm că în cazul în care doriți să vă transferați, e necesar să cercetați regulamentul instituției voastre de învățământ și să cereți consultanță în acest sens de la un reprezentant al universității. Datele pe care le vom prezenta în continuare sunt generale și ar putea să difere pe alocuri de regulile instituției tale.

Pentru început, haideți să ne clarificăm ce presupune transferul propriu-zis. El poate fi de mai multe feluri, în funcție de obiectivul tău:
# de la o instituție de învățământ la alta;
# de la o formă de învățământ la alta (frecvență la zi sau redusă);
# de la o facultate la alta sau de la un program de studii la altul, în cadrul aceluiași ciclu de studii.

Când poate fi realizat transferul

Chiar dacă regulamentul ministerului nu prevede o perioadă exactă, regulamentele universităților menționează că transferul studenților se face vara, după ce aceștia sunt promovați. Excepție este primul și ultimul an de învățământ.

Perioada limită a transferului variază de la o instituție la alta. Spre exemplu, în cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM), transferurile pot avea loc până în data de 15 septembrie, în timp ce la Universitatea de Stat din Moldova (USM) regulamentul menționează că transferurile se realizează după finalizarea anului de studii, dar nu mai târziu de data de 1 octombrie.

Transferul se realizează în baza unei cereri a studentului, prin ordinul rectorului instituției în care acesta urmează să fie transferat, la propunerea decanului facultății în care va fi încadrat studentul. La cerere, studentul va anexa extrasul de note/extrasul din foaia matricolă de modelul stabilit și avizul rectorului instituției din care se transferă studentul.

Condiții de realizare a transferului

Pe lângă elementele menționate anterior, transferul studenților se va realiza cu acordul celor două facultăți/universități în următoarele condiții:
# numai la specialitățile din același domeniu general de studiu/domeniu de formare profesională sau din domenii înrudite;
# numai pe locurile disponibile, în limita cotei de înmatriculare pentru anul respectiv;
# numai dacă numărul creditelor de diferență nu este mai mare de 20;
# cu respectarea criteriilor de performanță profesională stabilite de fiecare instituție.

Transferul în cadrul instituției se realizează prin ordinul rectorului și cu acordul decanului/decanilor facultăților implicate.

În cazul unui transfer reușit, structura universitară cu atribuții în domeniu (în care urmează să fii încadrat), de comun cu coordonatorul/consilierul instituțional, stabilește:
# recunoașterea sau echivalarea examenelor și a creditelor de studii în baza rezultatelor învățării și a competențelor obținute;
# diferențele din planul de învățământ care urmează a fi realizate;
# perioada de susținere a diferențelor de plan.

Situațiile excepționale care rezultă din aplicarea regulilor nominalizate vor fi soluționate de comisia/structura de asigurare a calității din cadrul facultății.

Vadim își schimbă facultatea

Pentru a vă explica mai ușor acest regulament, vă vom oferi un exemplu. Vadim (un personaj fictiv) studiază în anul I la Facultatea de Jurnalism și prin luna martie a hotărât că vrea să își schimbe facultatea. La moment, transferul său este imposibil. Cum am menționat și anterior, Vadim trebuie să încheie anul de studiu și să fie promovat. Dacă reușește, atunci are la dispoziție aproape o vară pentru a selecta o nouă facultate și a căuta detalii despre ea, inclusiv programa acesteia.

Vadim, dorind să rămână în anul II de studiu, a țintit două opțiuni: Facultatea de Informatică sau Facultatea de Litere. Admiterea sa la prima facultate, cel mai probabil, nu va fi cu succes. Problema este că la informatică sunt multe discipline pe care jurnalismul nu le-a avut și numărul creditelor de diferență ar fi mai mare de 20.

Totuși, există și cealaltă opțiune, Facultatea de Litere, un domeniu mai apropiat jurnalismului. Ținând cont de un număr mai mare de discipline comune, transferul lui Vadim ar putea fi dus la bun sfârșit.

Aflat deja în anul II la Facultatea de Litere, Vadim trebuie să compenseze lipsa de la cursurile din anul I și să susțină o diferență de program. Aceasta înseamnă că după ce s-a transferat, pe lângă disciplinele lui obișnuite, el va susține examene și va participa la câteva dintre disciplinele la care colegii lui noi au fost în anul precedent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente