Ecosistemul de start-upuri din Moldova este în plină expansiune, cu tot mai mulți antreprenori care aleg să lanseze start-upuri tehnologice ce rezolvă probleme reale ale consumatorilor. În țara noastră există deja peste 100 de start-upuri active. În articolul de mai jos veți găsi o listă cu start-upuri promițătoare, pe care merită să le urmărim în 2024.
Aplicație care centralizează mai multe tipuri de servicii, revoluționând procesul rezervărilor și programărilor atât pentru consumatori, cât și pentru companii. EasyReserv are misiunea de a oferi companiilor B2B o soluție ERP (planificarea resurselor întreprinderii) care optimizează operațiunile, crește veniturile și îmbunătățește experiența clienților.
Prima aplicație de asigurări din Moldova prin care se poate de perfectat asigurări RCA, Carte Verde + Rovinietă + Vinieta Bulgară și Asigurări de Călătorie. Aplicația are multe funcții utile printre care și importul automat de asigurare curentă de RCA, ceea ce vă permite să fiți notificați când se apropie data expirării, este notificare de expirare și la documentele personale de călătorie și permis de conducere.
Mai multe detalii despre aplicație puteți citi în acest articol.
Start-upul reprezintă o platformă inteligentă pentru automatizarea sarcinilor de recrutare, gestionarea bazei de candidați și angajarea persoanei potrivite. Ajută companiile să recruteze rapid candidații potriviți prin automatizarea sarcinilor, rapoarte analitice imediate, diversificarea metodelor de recrutare și gestionarea centralizată a candidaților, economisind semnificativ timpul recrutorilor.
În acest articol puteți citi mai multe informații despre start-upul ROCMAN.
Morfeux construiește o platformă peer-to-peer în care cei care practică jocuri video plătesc pentru a se provoca reciproc în meciuri cu premii în bani. Platforma are matchmaking bazat pe abilități care permite jucătorilor să joace împotriva jucătorilor cât mai aproape de nivelul lor de abilități posibil și are un sistem anti-cheat care protejează jucătorii de cheater-i. Start-upul a fost dezvoltat în cadrul XY Accelerator VII, program organizat de XY Partners pentru afacerile tehnologice. În acest an, start-upul planifică să atragă investiții și să se extindă internațional.
Echipa dezvoltă o aplicație mobilă care ajută tinerii sportivi cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani să depășească presiunea și așteptările ridicate din partea antrenorilor și părinților.
Seng Energy
Mihai Moglan, CEO-ul și CTO-ul Seng Energy, dezvoltă o platformă software as a service (SaaS) personalizată, cu o prognoză de generare a energiei cu o precizie de peste 96 % pentru a ajuta companiile care produc și vând energie verde distribuitorilor să rezolve problema prognozelor inexacte privind generarea de energie și pierderilor mari. Luând în considerare situația actuală din energie, nu ai cum să nu urmărești un astfel de start-up.
CaptureHub
Tasca Ivan și Eugeniu Cepoi dezvoltă o platformă online care susține piloții de drone independenți și persoanele sau companiile care au nevoie de servicii profesionale cu drone. Soluția simplifică procesul de conectare a piloților de drone cu clienții, având ca scop să ridice industria serviciilor cu drone și să ofere o experiență mai eficientă și mai satisfăcătoare pentru toți cei implicați.
Start-upul dezvoltă o școală digitală de programare și logică pentru copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 14 ani. Misiunea companiei este ca un milion de copii să programeze. Start-upul a obținut deja investiții de peste 1 milion de euro și sunt prezenți pe mai multe piețe, inclusiv România, Bulgaria, Polonia, iar în acest an planifică să se extindă.
Unde.io este o platformă de marketing pentru evenimente cu un magazin de bilete integrat, care îi ajută pe organizatorii de evenimente să își construiască o audiență loială și să crească vânzările. Urmăriți start-upul nu doar pentru cele mai noi evenimente, dar și pentru că în acest an se vor lansa în România.
MiniVolt este o școală pentru copii între opt și 14 ani, unde învață electronica într-un mod distractiv și sigur. Aici, copiii descoperă lumea electronică și dezvoltă abilități creative și tehnice. Urmăriți start-upul pentru că au pregătit o serie de activități noi, inclusiv cursuri de electronică și concursuri.
Start-upul dezvoltă o platformă de meditații personalizate pentru a ajuta oamenii să reducă anxietatea. Produsul lor se adresează companiilor care acordă atenție sănătății mintale a angajaților. Astfel, angajații devin mai productivi și aduc rezultate mai bune.
Start-upul dezvoltă un asistent digital inteligent care transformă modul de gestionare a datoriilor sub 5 000 de euro, simplificând procesul legal și oferind control total utilizatorilor săi. În 2023, compania a primit sprijin financiar de la investitori din comunitatea Mozaic și un premiu de 30 000 de euro în cadrul conferinței Dreamicon by Dreamups.
Aici puteți citi mai multe despre Dreamicon, unde Robolex Docs a câștigat concursul de pitching.
Echipa dezvoltă o platformă de creditare P2P în Europa de Sud-Est. Start-upul este înregistrat în Estonia și a fost lansat cu succes pentru clienții din Moldova, care caută finanțare. În ceea ce privește investitorii – platforma e deschisă pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană. În 2024 start-upul planifică extinderea în Uniunii Europeană, implementarea testelor pentru serviciile de banking digital în Moldova, consolidarea rezilienței și aducerea unor îmbunătățiri semnificative la nivelul aplicației web și mobile. Compania estimează venituri de peste 500 000 de euro pentru anul 2024 și de peste 1,3 milioane de euro în 2025, când se prevede încheierea unei runde de investiții de câteva milioane de euro. Până atunci, Fagura va atrage finanțare printr-o rundă intermediară cu instrumente de tip convertible notes.
Sirius ajută companiile în organizarea finanțelor. Antreprenorii pot genera facturi cu un design atractiv simplu și rapid, pot să le stocheze în baza de date și să verificare dacă au fost achitate sau nu. În prezent, produsul este în proces de testare. Îl puteți testa gratuit aici.
Baby Medy oferă dispozitive tehnologice care permit monitorizarea în timp real a temperaturii clinice și oferă alerte de febră direct pe smartphone. Dispozitivele sunt deja disponibile pentru precomandă. Urmăriți start-upul și veți afla cum se digitalizează serviciile medicale.
Oto revoluționează experiența culinară cu meniurile digitale personalizate și QR. Prin utilizarea Oto, restauratele permit clienților să comande mâncarea preferată și să cheme chelnerul cu un singur click.
Start-upul ajută agenții imobiliari să găsească casa perfectă pentru clienții lor. Se axează pe accelerarea tranzacțiilor împărtășind succesul și comisioanele cu agenții.
Lumos ajută companiile să facă activitatea angajaților mai eficientă prin formulare susținute științific prin care identifică ce își doresc angajații la locul de muncă.
Start-upul dezvoltă primul serviciu digital și complet de asigurări din Moldova. Asigurările online sunt emise instant și semnate electronic.
Viar.Live este o platformă care vă permite să creați cu ușurință tururi virtuale și să le folosiți pentru a vă prezenta imobilele.
Platforma oferă soluții digitale de securitate întreprinderilor mici și mijlocii, cu scopul de a reduce riscurile de securitate cibernetică.
Zeno Academy este o platformă educațională care are scopul de a veni în ajutor sistemului educațional existent și, fără a promova «zubreala», pregătește elevii pentru bac, teste și examene. Aici puteți citi un interviu cu fondatoarea start-upului, Marta Gavriliuc.
Sapori.school este o școală de patiserie online care integrează soluții inovatoare de învățare și oferă asistență AI.
Biz Manager este o platformă CRM (managementul relațiilor cu clienții) care vă permite să gestionați întregul ciclu de vânzări. Cu ajutorul acestei platforme veți putea rezolva simplu tot ce ține de:
# gestiune clienți;
# istoric tranzacții;
# analiza cheltuieli;
# venituri companie.
OneSyncs este o platformă B2B software ca serviciu (SaaS) care gestionează performanța angajaților în companiile IT.
Renter este un start-up de închirieri a bicicletelor electrice pentru curierii din Chișinău. Aici puteți citi un interviu cu fondatorul start-upului, Daniel Trohin.
DoctorChat este o platformă medicală care redefinește accesul la consultații medicale în Republica Moldova. Fiecare medic de pe platformă este selectat riguros, având la bază informații profesionale, experiență și expertiză.
EasyPlan este sistemul de management creat pentru a valorifica adevăratul potențial al clinicilor stomatologice. Sistemul crește performanța clinicilor stomatologice cu 70 %.
Audit Confirm este o platformă SaaS (software ca serviciu), care simplifică verificarea și accesarea informațiilor financiare de la terții pentru companiile de audit și contabilitate. Audit Confirm are misiunea de a ajuta auditorii și contabilii să se focuseze pe ceea ce contează cu adevărat. Co-fondatorii start-upului sunt Denis Bradu și Cristian Preguza.
Bonus
Mai jos vă lăsăm și o listă cu start-upuri care au absolvit recent acceleratoare și se află în creștere.
PlanSight. Vladimir Stojoc a participat la preacceleratorul Dreamable organizat de Dreamups, unde a câștigat premiul mare pentru start-upul la care a lucrat, PlanSight. Acesta are scopul de a digitaliza educația și de a automatiza procesele plictisitoare care fură din timpul prețios al profesorilor.
CardShare. Dorian Lesnic, la vârsta de 17 ani, a fondat start-upul CardShare, care simplifică schimbul de contacte la evenimentele de networking pentru fondatori și start-upuri, oriunde vă aflați. Mai multe despre start-upul lui Dorian puteți citi aici.
Trade of Knowledge (TOK) – platformă de mentorat și schimb de cunoștințe pentru artiști din Moldova și nu numai.
Cu o abordare unică care permite fiecărui membru să fie mentor, TOK promovează învățarea continuă și colaborarea creativă.
ELEVATE – aplicație pentru copii, care promovează dezvoltarea inteligenței emoționale prin povești animate, jocuri și exerciții interactive personalizate.
EVOCASA. Marius Bejenuță, fondatorul start-upului, spune că EVOCASA rezolvă problema rutinei zilnice obositoare și a micilor uitări. Start-upul are scopul de a automatiza activitățile casnice precum curățenia, stingerea luminilor și pregătirea cafelei. În acest material puteți citi mai multe detalii despre start-up.
UTime – o aplicație de gestionare a timpului care ajută utilizatorii să-și îmbunătățească abilitățile de gestionare a timpului și disciplina personală.
WarmApp – o aplicație de sport care vă poate deveni prieten în timpul lucrului de la distanță.
Achievyx – aplicația este creată pentru a ajuta utilizatorul să învingă procrastinarea, să se concentreze exclusiv asupra unui singur obiectiv.
Dacă ai o idee de start-up și ai nevoie de suport în dezvoltarea ei, nu ezita să aplici la acceleratoarele organizate de XY Partners, Dreamups și alte organizații de susținere a antreprenoriatului.