În luna mai, la sfârșitul fiecărui an de învățământ, elevii din Republica Moldova scriu cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia în viitorul an de învățământ. În anul de studii 2023/2024, gimnaziștii au putut să aleagă dintre 46 astfel de discipline, iar elevii claselor liceale – 44. În acest articol, vă vom explica care e faza cu aceste discipline, de ce ele se numesc opționale, cum e posibil ca dintre 46 de discipline elevii să fie obligați să aleagă doar din câteva și care este rolul Consiliului elevilor în promovarea și selecția disciplinelor opționale.
Cred că ar fi corect să începem cu combaterea unui stereotip care, foarte probabil, ar putea circula printre băncile elevilor atunci când semnează cererile de solicitare a disciplinei opționale X sau Y: „Aha, e opțională! Înseamnă că pot să nu semnez nimic și să nu vin la lecție”. Ei bine, ordinul ministerului pare să nu prea fie de acord cu acest lucru, or, acesta menționează că „fiecare elev are dreptul la studierea în mod obligatoriu a unei discipline opționale”. Concluzionând, elevul are opțiunea de a alege între mai multe discipline, dar nu de a participa sau a lipsi de la ele.
Spre deosebire de celelalte lecții, instrucțiunea de organizare și desfășurare a disciplinelor opționale pare a fi ruptă din alt sistem educațional. De ce? Fiindcă aici se pune mai mult accentul pe interesul personal al elevilor, pe consultări cu diferite structuri și chiar pe feedback din parte elevilor. Cel puțin așa arată o disciplină opțională la nivel oficial. Cum este implementată și selectată aceasta în practică, deja cred că voi, elevii, cunoașteți mai bine. Ne-ați putea sugera în comentarii dacă doriți un articol și despre acest subiect. Până atunci, haideți să revenim la ale noastre.
Selecția disciplinei începe cu jumătate de an înainte
Procesul de selecție a disciplinelor opționale este destul de minuțios, implică mai multe persoane și începe cu jumătate de an înainte de desfășurarea lecțiilor propriu-zise. Cum ar zice bunicul: „Omul gospodar își face vara sanie și iarna car”.
# În luna martie, administrația școlii voastre, alături de Consiliul elevilor, trebuie să organizeze un proces autentic de studiere a intereselor elevilor. Rezultatele obținute sunt prezentate unei Comisii metodice.
# În luna aprilie, Comisia metodică studiază riguros opțiunile elevilor și elaborează pentru elevi o ofertă educațională. Altfel spus, din multitudinea de discipline opționale propuse de minister (lista lor o vom lăsa la final de articol), le selectează pe cele care s-ar potrivi cu interesele elevilor și cu gradul de calificare a cadrelor didactice. Aici și ar putea apărea prima problemă care limitează elevii în procesul de selecție. Spre exemplu, chiar dacă într-un gimnaziu toți tinerii sunt interesați de limba engleză, ei nu vor putea să aleagă disciplina School of tomorrow, fiindcă în școală nu există profesori de limba engleză. După ce comisia selectează disciplinele opționale, ea trebuie să elaboreze o descriere succintă a acestora, astfel încât ele să fie pe înțelesul elevilor.
Aici vom menționa că în baza cercetărilor făcute de către Consiliul elevilor pe parcursul anului, acesta poate prezenta Comisiei metodice propriile propuneri de realizare a disciplinelor opționale.
# În luna mai, cadrele didactice organizează un proces de informare accesibil pentru toți elevii despre posibilitatea de alegere și înscriere la disciplinele opționale selectate. Totodată, fiind susținut de administrația instituției, și Consiliul elevilor transmite claselor V-IX-a și a X-XI-a lista și descrierea succintă a disciplinelor opționale la care s-ar putea înscrie elevii în următorul an de studii. De asemenea, Consiliul elevilor poate fi implicat și în procesul de colectare finală a listelor cu semnături.
Odată ce elevul și-a exprimat opțiunea pentru o anumită disciplină opțională, el este obligat să o frecventeze și să îndeplinească cerințele curriculare ale acesteia.
Ce fac elevii din clasele primare?
În locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.
Cinci lucruri interesante pe care ar fi bine să le cunoști
#1. Comisiile metodice, pentru a spori atractivitatea ofertei educaționale pentru disciplinele opționale, organizează activități de promovare destinate elevilor, părinților și comunității. Aici pot fi realizate dezbateri, ore publice, expoziții, târguri sau chiar pot fi scrise articole în presa locală sau pe pagina web a instituției.
#2. Elevii își exprimă opinia privind calitatea studiilor pe care le primesc în cadrul disciplinelor opționale. Ba mai mult, opiniile și rezultatele lor sunt analizate periodic de organele instituției de învățământ.
#3. Administrația instituției de învățământ este obligată să asigure condițiile necesare Consiliului elevilor, la toate etapele de cercetare a opiniei elevilor în legătură cu procesul educațional la disciplinele opționale, respectând standardele de participare adevărată și etică a copiilor. (Ce-i drept, Consiliul elevilor are doar un rol consultativ și nu poate influența direct anumite procese.)
#4. Elevii înmatriculați în clasele I-a și a X-a indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.
#5. Chiar dacă este prea evident pentru a fi menționat în instrucțiunea ministerului, în locul disciplinelor opționale este interzisă desfășurarea altor lecții „mai importante”.
Aici găsiți lista disciplinelor opționale recomandate elevilor de liceu pentru anul școlar 2023/2024.