Numărul regimurilor autoritare din lume este în creștere. Ce loc ocupă Moldova în „Indicele democrației”

Moldova
Foto:Maia Sandu/Facebook

Numărul regimurilor autoritare din lume este în creștere. Cel puțin aceasta arată „Indicele democrației” din anul 2023 publicat recent de The Economist Intelligence Unit (EIU). Raportul spune că aproape jumătate din populația lumii trăiește într-un anumit fel de democrație (45,4%), 7,8 % dintre oameni locuiesc într-o „democrație deplină”, iar 39,4 % sunt sub regimuri autoritare.

Spre deosebire de anul trecut, în anul 2022 sub regimuri autoritare se aflau 36,9 % dintre oameni. Indicele anual, care oferă o imagine de ansamblu a stării democrației la nivel mondial, a înregistrat o scădere a scorului total de la 5,29 în 2022 la 5,23. Incidența tot mai mare a conflictelor violente a afectat grav scorul democrației globale.

Republica Moldova se clasează pe locul 68 în „Indicele democrației”

Dintre acele 167 de țări cărora le-a fost analizat indicele democrației, Republica Moldova s-a plasat în acest an pe locul 68. Indicele democrației în țara noastră a fost de 6,23 puncte, neschimbat față de anul 2022. Tipul de regim este „democrație imperfectă”.

La întocmirea ratingului sunt luate în considerare cinci categorii de criterii:
# procese electorale și pluralism;
# participarea politică;
# funcționarea guvernului;
# cultură politică;
# libertăți civile.

Dintre țările postsovietice, Moldova ocupă cea mai înaltă poziție în clasament, fiind urmată de Armenia (84), Georgia (89) și Ucraina (91).

Norvegia este cea mai democratică țară (9,81), ocupând această poziție de 14 ani. Ea este urmată de Noua Zeelandă (9,61). Afganistan este ultima țară din clasament pentru al treilea an consecutiv, cu un scor de doar 0,26.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente