Ședința anuală a Președinților federației de biatlon (Presidents’ Meeting) a avut loc anul acesta în Cehia, unde Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) a discutat scopurile ambițioase și strategia de dezvoltare Biatlon 2030. Printre 44 de țări participante la acest dialog important a fost și Republica Moldova.
Președintele Federației de Biatlon a Republicii Moldova, Dmitri Torner, a numit noi oportunități de consolidare a federațiilor naționale.
„Aș dori să subliniez un accent deosebit de important pentru Moldova: una dintre sarcinile IBU este eliminarea decalajului serios dintre țările lider în biatlon și țările care încă nu pot concura serios cu acestea. Ce înseamnă asta? Asistență în proiecte de dezvoltare de biatlon, în educarea unei noi generații de sportivi și antrenori”, a menționat Dmitri Torner.
O bază solidă pentru extinderea capacităților Federațiilor Naționale a fost pusă în obiectivele IBU pentru următorii do ani, unde Programul de Sprijin pentru Dezvoltare și Academia IBU pentru Antrenori vor juca un rol major. Vorbim de sprijinul direcționat pentru tinerii sportivi, de programe educaționale pentru instructori și de atragerea mai multor tineri la biatlon.
„A fost extrem de important pentru mine să particip la discuția despre strategia de dezvoltare a mișcării de biatlon-2030, pentru că vocea Moldovei ar trebui să sune acum încrezătoare și convingătoare. Pentru a dubla numărul total de biatleți până în 2030, IBU se concentrează deja pe cele mai importante lucruri de bază: educarea noilor sportivi și formarea antrenorilor. În același timp, cred că toți fanii noștri înțeleg diferența colosală actuală în posibilitățile unor țări precum Olanda, Suedia, de exemplu, și țări precum Moldova. De aceea am susținut cu încredere prioritatea de top propusă de Comitetul Executiv, care sună a „eliminarea decalajului competitiv”.
În esență, aceasta înseamnă echilibrarea capacităților diferitelor țări în antrenamentul sportivilor. Și în practică acest lucru va fi determinat și mai semnificativ. De exemplu, oferirea de finanțare direcționată pentru a atrage tineri și a sprijini tinerii sportivi. Crearea de programe regionale de concurs. Antrenament și cofinanțare pentru creșterea accesului la pușcă cu aer comprimat și biatlon cu laser/optic. Consolidarea și optimizarea biatlonului de vară, cu suport pentru competiții. Sună inspirant, cred. Porțile biatlonului se deschid mai larg pentru sportivii moldoveni”, a rezumat Dmitri Torner.
El a remarcat, de asemenea, atmosfera foarte pozitivă și deschiderea din partea conducerii IBU. În special, Președintele IBU Olle Dahlin a felicitat Moldova pentru rezultatul excelent al Alinei Stremous la Campionatele Europene, unde a câștigat argintul. Dmitri Torner a vorbit și cu secretarul general Max Kobu despre proiectul comun cu IBU pentru copii NEXTGEN, care este deja implementat în cadrul direcției internaționale Biathlon4All.
Amintim că datorită puștilor laser și țintelor mobile de la IBU, Federația de Biatlon a Republicii Moldova a deschis în februarie o secție gratuită pentru copiii din regiunea Criuleni, unde biatleta moldovenească Alexandra Camenscic a devenit antrenor. În viitorul apropiat, Federația de Biatlon plănuiește să deschidă secții similare în alte orașe și regiuni ale țării. După cum a raportat anterior Dmitri Torner, pentru a populariza biatlonul, aceștia intenționează să organizeze întâlniri cu copiii și master class-uri cu participarea echipei naționale de biatlon și a juniorilor moldoveni, care au concurat la a IV-a Olimpiada de iarnă a tineretului din Coreea din acest an.