42 de elevi au fost premiați la „Mold SEF” 2024. Cine sunt câștigătorii și ce proiecte vor participa la etapa internațională

dsc_0729
Foto:MEC

Învingătorii Concursului Național de Științe și inginerie „Mold SEF” 2024 au fost premiați. Aceștia sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din raioanele și municipiile: Bălţi, Cahul, Chişinău, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Sângerei, Ungheni și UTA Găgăuzia.

La ediția din acest an a concursului au fost înscrise 99 de proiecte elaborate de 159 de elevi, ghidați de 73 de profesori. Din numărul total de proiecte 41 au fost înscrise la categoria „Științe și Matematică”, 41 –  la categoria „Științe Aplicate” și 17 – la categoria „Tehnologia Informației”.

Criteriile de evaluare pentru proiectele participante au fost:
# aplicabilitatea;
# creativitatea;
# abordarea științifică;
# complexitatea studiului;
# actualitatea temei;
# claritatea prezentării.

Ținând cont de aceste criterii, Comisia de jurizare a desemnat 27 de proiecte pentru a fi premiate la etapa națională și a propus înaintarea a două dintre acestea pentru participare la etapa internațională a concursului.

Proiectele propuse pentru participare la etapa internațională a Concursului, sunt:
#„Ajustarea gradului de hidrofobie al cipurilor pentru microfluidică cu ajutorul nanoparticulelor”, elaborat de Bogdan Pisarenco, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău;
# „Flux de lucru BWA-METH pentru detectarea biomarkerilor de hipometilare globală în cancerul mamar”, elaborat de Felicia Iordachi, elevă în clasa a XII-a la Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” a avut loc în perioada 16-18 februarie la Mediacor și a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în parteneriat cu Asociația Companiilor din Domeniul TIC, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală.

Lista premianților celei de-a XII-a ediții a Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” poate fi accesată mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente