În localitățile Republicii Moldova, de la nord la sud și de la est la vest, există varii obiective turistice impresionante. Satele și împrejurimile raionului Cimișlia la fel sunt bogate în locații care merită vizitate, iar în acest articol încercăm să le descoperim.
Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.
Piatra uriașă de la Gura Galbenei
Piatra din satul Gura Galbenei este o stâncă mare ce are o lungime de cinci metri și o lățime de trei metri. Prezența sa este stranie prin faptul că este unica și singura din această zonă.
Suprafața sa superioară este netedă, probabil și pentru că mulți oameni fac popasuri pe ea pentru a explora zona sau pentru a se odihni.
Locație: satul Gura Galbenei
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 51 de kilometri.
Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (Zloți)
Mănăstirea Zloți a fost fondată în 1941. Opt ani mai târziu, aceasta a fost închisă de autoritățile sovietice, clădirea fiind transformată într-un grajd, iar chiliile – în depozite.
În 1970, complexul mănăstiresc a fost complet distrus, iar piatra a fost folosită la construcția căii ferate. Restaurarea lăcașului a început în 1995, în prezent fiind deschis enoriașilor.
Locație: satul Zloți
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 46 de kilometri.
Vinăria „Javgur”
Vinăria Javgur a fost construită în anul 1957 și este situată într-un loc foarte pitoresc, unde viile ocupă aproximativ 94 de hectare.
Aici se produc mai multe tipuri de vin, precum chardonnay, sauvignon blanc, muscat, pinot gris, merlot, pinot noir și cabernet. Unele dintre ele au câștigat premii la diferite concursuri internaționale.
Locație: satul Ialpujeni
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 74 de kilometri.
Fosta sinagogă din Cimișlia
Una dintre principalele atracții ale orașului Cimișlia este sinagoga (casă de rugăciune evreiască). Clădirea a fost construită în 1924 și se întinde pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați.
După Al Doilea Război Mondial, instituția a fost folosită ca Palat al Culturii, iar din 1960 aici se află o școală de sport.
Locație: orașul Cimișlia
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 65 de kilometri.
Sculptura „Sabia lui Ștefan cel Mare”
Sculptura constituie o reprezentare a sabiei lui Ștefan cel Mare, întrucât adevărata armă a domnitorului se află în Muzeul Palatului Topkapî din Istanbul.
Sabia i-a fost oferită lui Ștefan Vodă de către Papa Sixt al VI-lea după Bătălia de la Vaslui, în semn de recunoaștere a rolului decisiv pe care l-a jucat Moldova în apărarea creștinismului.
Locație: strada Ștefan cel Mare, orașul Cimișlia
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 63 de kilometri.
Știați că…?
#1. În satul Codreni din raionul Cimișlia s-a născut Nicolae Dabija, ilustru poet, prozator și politician moldovean.
#2. Prima mențiune documentară a orașului Cimișlia datează din anul 1620.
#3. Paleontologii sovietici au găsit 3,5 tone de oase de animale în raionul Cimișlia, care au aproximativ cinci-șapte milioane de ani. Acestea constituie rămășițe de antilope, girafe, hiparioni. Unele dintre exponate pot fi văzute la Muzeul Național de Etnografie din capitală.
#4. Din punct de vedere administrativ, satele Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche și Dimitrovca fac parte din orașul Cimișlia.
#5. Potrivit unei legende, toponimul „Cimișlia” provine de la numele unui trib tătăresc care ar fi colindat aceste meleaguri. „Lia” ar fi fost un nume turcesc de fată, iar „Cimiș” ar fi fost numele dat constructorilor și zidarilor din acea vreme.
Aici puteți găsi articolul în limba rusă.