Ce trebuie să cunoască elevii, părinții și profesorii despre examenele din clasa a IX-a

70187
Foto:pravobraz.ru

👧🏻 Aceasta este Maria. Tânăra, în acest an, va susține primul său examen. Mai exact, în data de 6 iunie, va scrie examenul de absolvire a gimnaziului la matematică. Ea nu știe prea multe detalii despre felul în care acesta se va desfășura, dar urmărește #diez, fiindcă: „Aici cu siguranță va apărea vreun articol care ar putea să mă ajute”.

Dacă sunteți și voi la fel de curioși ca Maria despre felul în care se vor desfășura examenele din clasa a IX-a, atunci acest articol vă va răspunde la un șir de întrebări care adesea apar elevilor la pachet cu examenele de absolvire a ciclului gimnazial.

Începem cu faptul că examenele naționale de absolvire a gimnaziului sunt obligatorii pentru Maria, deoarece ea a studiat ciclul gimnazial. Ele se vor organiza în instituția în care tânăra învață și sunt, desigur, gratuite.

Maria va fi admisă la examene de către consiliul profesoral al școlii sale, în baza rezultatelor obținute de către ea la disciplinele școlare.

Cine compune examenul?

Programa de examen este elaborată de către entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare. Despre tot felul de comisii și organe care răspund de examene vom vorbi mai târziu. Odată cu crearea testelor, documentele primesc statutul de secret de serviciu. Fiecare test este creat de un anumit grup special de persoane care are și un coordonator. Coordonatorul trebuie să cunoască curriculumul școlar la disciplina respectivă, să aibă experiență în calitate de autor de subiecte de olimpiadă și să fie o persoană responsabilă și onestă. De asemenea, rudele sale nu trebuie să fie printre candidații care susțin examenul la disciplina respectivă.

Cât durează examenul?

Maria va susține examenele naționale de absolvire a gimnaziului în scris, timp de două ore astronomice (120 de minute). Timpul rezervat pentru realizarea subiectelor se calculează din momentul în care toți candidații din aceeași sală au primit testul de examen.

Dacă ea susține examenele în anul de studii 2023/2024, atunci orarul examenelor este următorul:
# literatura română pentru alolingvi – 3 iunie;
# matematica – 6 iunie;
# limba de instruire – 10 iunie;
# istoria românilor și universală – 13 iunie.

Cum poți obține nota 10 fără să pleci la examene

Dacă în clasa a IX-a Maria a obținut locul I, II sau III la o olimpiadă republicană la disciplina la care are examen, aceasta va primi nota 10 din oficiu fără să susțină examenul.

De asemenea, tânăra poate primi nota 10 din oficiu dacă a obținut la o anumită disciplină, pe parcursul claselor VII-IX, medalii individuale la olimpiadele internaționale. Totuși, atât în primul cât și în al doilea caz, Maria va trebui să susțină examenele la celelalte discipline.

Cine poate intra în sala de examen și ce face Maria cu telefonul?

Accesul Mariei în sala de examen este permis, în baza actului de identitate, cu cel puțin 15 minute înainte de începerea examenului.

Dacă tânăra va avea asupra ei materiale nepermise în sala de examen, ea va primi de la secretarul Comisiei Școlare de Examene o pungă. Acolo, Maria va pune materialele interzise împreună cu o declarație tip în care menționează numele, prenumele și obiectele care vor fi depozitate în sala de depozitare a obiectelor personale.

Sala de depozitare se va afla cât mai aproape de intrarea în instituția de învățământ și va fi supravegheată de o persoană specială.

După ce „a scăpat” de lucrurile interzise, Maria va intra în sala de examen în care va fi repartizată conform listelor afișate pe ușă.

Acces în sala de examen îl au:
# elevii care urmează să susțină examenul în sala respectivă;
# membrii Comisiei Naționale de Examene și persoanele delegate de aceasta;
# președintele și vicepreședintele Comisiei Școlare de Examene;
# persoanele delegate pentru monitorizare de către Comisia Raională/Municipală de Examene;
# persoanele care, în vederea exercitării atribuțiilor sale de serviciu, au acest drept stabilit prin lege.

În cazuri speciale, candidatul însoțit de asistent poate ieși temporar din sală predând testul celui de al doilea asistent. În acest caz, asistentul însoțește doar un singur candidat.

În ziua examenului, în instituția de învățământ nu au acces alte cadre didactice neimplicate în examen, personal tehnic, părinți sau alte persoane.

Din momentul repartizării testelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală și nici părăsi sala de examen.

Cu ce poate intra Maria în sala de examen?

Din timp, până a începe proba, din sala de examen a Mariei vor fi eliminate materiale didactice care ar putea influența elevii în realizarea subiectelor de examen. De asemenea, sala de examen ar putea fi echipată cu dispozitive de detectare a metalelor și cu camere video.

Toți colegii Mariei vor fi repartizați câte unul în bancă în ordine alfabetică. Aceștia vor putea intra în sala de examen cu: pix cu pastă de culoare albastră, creion simplu, riglă, radieră.

Dacă Maria a comis în test o greșeală pe care dorește s-o corecteze, taie cuvântul/rândul/secvența greșită cu o linie orizontală. Scrie varianta corectă deasupra sau în spațiul rămas liber.

Maria nu are dreptul să ajute sau să faciliteze cumva rezolvarea testului pentru colegii săi. De asemenea, nici asistenții, nici oricare alte persoane nu au dreptul să faciliteze cumva rezolvarea testelor de către elevi. Pedeapsa pe care o riscă Maria sau asistenții pentru fraudarea examenelor o veți afla la sfârșitul acestui articol.

Care-i treaba cu maculatorul?

Pentru susținerea probelor scrise, Maria va primi testul și maculator. Din momentul repartizării testelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală și nici părăsi sala de examen.

Maculatorul primit de Maria reprezintă două foi A4 capsate și documentate cu ștampila/antetul instituției respective. Ele se repartizează candidaților o singură dată înainte de începutul examenului.

Maria va scrie pe fiecare foaie de maculator numele, prenumele, denumirea instituției de învățământ în care a făcut studiile, localitatea, raionul, disciplina de examen, data susținerii examenului, iar pe test datele personale solicitate pe pagina de titlu.

Asistenții vor verifica dacă datele scrise de candidați corespund cu cele din actele lor, după care vor închide și vor lipi colțul foii unde sunt datele elevului cu bandă adezivă.

Ce nu au voie să facă asistenții?

În timpul desfășurării probei scrise, Maria va fi supravegheată de mai multe persoane. Asistenții din săli nu au voie de dea vreo indicație candidaților, nu discută între ei, nu rezolvă subiectele de examen și nu facilitează sub nicio formă rezolvarea testului de către candidați. Asistenții nu pot deține cărți, ziare, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.

Atunci când elevii predau testele asistenților, ei semnează în borderoul de prezență. Depășirea timpului pentru realizarea subiectelor de examen este interzisă, cu anumite excepții despre care veți afla în curând. Ultimii trei candidați rămân în sala de examen până la predarea ultimului test.

Situații speciale: dacă nu vii tu la examen, examenul vine la tine

În situații speciale, pentru candidații care nu se pot deplasa de sine stătător, Comisiile Școlare de Examene organizează susținerea examenelor la locul unde se află aceștia, în aceleași zile și termene în care susțin toți candidații.

Organizarea examenelor se face exclusiv cu avizul Comisiei Naționale de Examene, la cererea părinților și în baza unui document medical.

Timpul destinat efectuării testului scris poate fi mărit cu cel mult 60 de minute sau 120 de minute pentru proba la limba străină pentru elevii cu deficiențe motorii, neuromotorii sau vizuale grave la recomandarea Comisiei Medicale Consultative și la decizia Comisiei Naționale de Examene.

Afișarea rezultatelor

Maria își va putea afla notele la instituția unde a scris examenul. Mai exact, comunicarea rezultatelor finale pentru toți elevii se face la instituția de unde provine elevul, după încheierea tuturor examenelor naționale de absolvire și după transmiterea tuturor testelor verificate de la Comisia Raională/Municipală de Examene la Comisia Școlară de Examene.

Schema de notare a examenelor o puteți găsi mai jos.

Nota acordată12345678910
Procentajul din numărul total de puncte al testului01-89-1617-2425-4142-5758-7374-8990-9596-100

Absolvenților care au promovat examenele naționale de absolvire a gimnaziului li se eliberează un act de studii numit Certificat de studii gimnaziale.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului se consideră promovate dacă notele de la fiecare probă de examen nu sunt mai mici de 5.

Comisia Națională de Examene

Până a vorbi despre ce trebuie să faci dacă nu ai susținut examenele sau nu ai fost admis la ele, haideți să aflăm câteva detalii despre ierarhia organelor responsabile de examenele de absolvire a gimnaziului.

Examenele, la nivel național, sunt coordonate de o anumită comisie aprobată de minister – Comisia Națională de Examene. Aceasta are mai multe atribuții, cum ar fi monitorizarea examenelor, soluționarea sesizărilor, anularea probei de examen în anumite cazuri sau decide reevaluarea unor lucrări.

Comisia Raională/Municipală de Examene

Comisia Raională/Municipală de Examene este constituită din șase-șapte membri. Ea este responsabilă de organizarea și desfășurarea examenelor în instituțiile de învățământ din subordine și deleagă o persoană care va avea grijă ca examenul să se desfășoare conform regulamentului. Comisia va lua în considerare ca persoana delegată să nu fie rudă cu Maria sau cu vreunul dintre colegii ei.

O altă atribuție importantă a comisiei este asigurarea semnării de către persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor a Anexei nr. 8 din Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului. Ce e cu această anexă? Am putea-o numi un fel de „jurământ” al persoanelor responsabile de examen. Cine vrea să o citească, o poate găsi aici. Comisia are mai multe responsabilități, începând cu decizia privind susținerea probelor de examen în sesiunea suplimentară și terminând cu un șir de rapoarte și alte detalii care, cel mai probabil, nu o prea interesează pe Maria.

Delegatul Comisiei Raionale/Municipale de Examene

Delegatul comisiei, cel care nu trebuie să fie rudă cu Maria, se ocupă cu monitorizarea examenelor. Înainte de a veni, și el semnează Anexa 8.

În cazul în care delegatul depistează anumite abateri de la regulament, propune Comisiei Raionale/Municipale de Examene schimbări în componența nominală a comisiilor respective. Totodată, acesta este obligat în asemenea cazuri să informeze imediat președintele Comisiei Școlare de Examene și Comisia Raională/Municipală de Examene despre abaterile constatate.

Comisia Școlară de Examene

Comisia Școlară de Examene este constituită din următoarele persoane:
# președinte – director/director adjunct al instituției de învățământ;
# vicepreședinte (în cazul când în instituție sunt 100 și mai mulți candidați) – director-adjunct;
# secretar – de regulă, secretarul instituției de învățământ sau un cadru didactic;
# unu-trei membri – cadre didactice din instituția de învățământ.

Comisia Școlară se ocupă de organizarea și desfășurarea examenelor în instituția sa.

Președintele ei trebuie să informeze cadrele didactice, elevii și părinții despre felul în care se desfășoară examenele. Acesta trebuie să:
# asigure prezența unui lucrător medical în instituție;
# aprobe lista persoanelor care participă la examene;
# repartizeze asistenții în sălile de examen, prin tragere la sorți, cu 30 de minute înainte de începerea examenului;
# preia de la Președintele Comisiei Raionale/Municipale de Examene plicurile cu teste;
# deschidă plicurile cu teste pe linia indicată de către entitatea națională, în sala de examen, în prezența candidaților etc.;
# elimine din sala de examen, prin proces-verbal, asistenții și candidații care au încălcat ceva;
# semneze certificatele de studii gimnaziale și să aplice pe ele ștampila instituției de învățământ după finalizarea examenelor etc.

Precum președintele, și asistenții au un șir de responsabilități. Pe cele mai importante dintre ele vi le spunem în continuare.
Deci, asistenții:
# atenționează candidații despre faptul că nu au dreptul să intre în sălile de examen cu materiale interzise: tabele, manuale, dicționare, ceruză, notițe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, stații de emisie-recepție, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare;
# fixează, pe tablă, ora de început și de sfârșit a timpului rezervat pentru realizarea subiectelor de examen;
# nu permit scoaterea sau introducerea în sala de examen a testelor de examen, a materialelor ce conțin rezolvări ale subiectelor de examen;
# la expirarea timpului de examen, preiau de la candidați testele și închid prin „Z” spațiile libere pe toate paginile din test, în prezența candidatului;
# selectează aparte maculatoarele și le predau, sub semnătură, Președintelui Comisiei Școlare de Examene împreună cu testele scrise;
# nu au dreptul să iasă din sala de examen în care au fost repartizați, decât în situații prevăzute de regulament;
# au dreptul să intre doar în sala de examen în care au fost repartizați prin tragere la sorți;
# asistenților li se interzice să dețină, din momentul repartizării lor în sala de examen și până la sfârșitul probei de examen, cărți, ziare, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau alte surse de informare (lucrurile personale ale asistenților vor fi păstrate în sala de depozitare).

Comisia Raională/Municipală de Evaluare

Pentru verificarea testelor Mariei și ale colegilor ei, pentru fiecare disciplină de examen se constituie o comisie de verificare. Testele sunt controlate la nivel raional/municipal. Președinții și membrii comisiei sunt cadre didactice care predau sau cunosc programa disciplinei vizate.

Instituțiile de învățământ propun cadre didactice pentru a fi incluse în Comisiile Raionale/Municipale de Evaluare. Totuși, acest lucru nu înseamnă că profesoara Mariei ar putea verifica, fără să cunoască, însăși testul elevei sale. Potrivit regulamentului, testele sunt verificate de oricare alt profesor decât cel din instituția căruia provin testele.

Dacă Maria va reuși să acumuleze 90-100 % din punctajul maxim al testului, atunci testarea sa va fi reverificată și de către președintele comisiei.

Ce faci dacă ai lipsit de la examene?

Candidații admiși pentru susținerea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului trebuie să se prezinte pentru susținerea acestora în sesiunea de bază a examenului.

Pentru candidații care, din motive întemeiate, nu s-au prezentat la unul sau mai multe examene în sesiunea de bază se organizează o sesiune suplimentară. Acești candidați trebuie să adreseze o cerere către Comisia Raională/Municipală de Examene în care solicită să fie admiși în sesiunea suplimentară.

Cererea trebuie depusă până la examen sau nu mai târziu de trei zile de la producerea evenimentului.

Cererea trebuie să fie însoțită, obligatoriu, de documente justificative, care confirmă absența de la examen. Decizia finală cu referire la admiterea în sesiunea suplimentară revine Comisiei Raionale/Municipale de Examene.

Ce faci dacă nu ai reușit să obții nici măcar nota 5 sau dacă ai fost eliminat pentru fraudă?

Candidații care au obținut note insuficiente la examene și candidații care au fost eliminați pentru fraudă în sesiunea de bază pot susține examenul/examenele repetat în cadrul sesiunii suplimentare.

Sesiunea suplimentară se desfășoară într-un singur centru raional/municipal.

Candidații care participă la sesiunea suplimentară prezintă la centrul raional/municipal de susținere a examenelor o copie autentificată a actului de identitate pe care este lipită și fotografia candidatului, de asemenea autentificată cu ștampila instituției de învățământ.

Ce faci dacă nu ai fost admis la examene?

Candidații care nu au fost admiși la examene de către Consiliul profesoral, în sesiunea de bază, din cauza notelor insuficiente sau din cauza altor motive, au dreptul să le susțină în sesiunea suplimentară. Aceasta, desigur, în cazul în care și-au lichidat corigențele.

Cum poți da la contestare?

Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare publică, în ziua anunțării rezultatelor, pe pagina web a entității, testele și baremele administrate în sesiunea de examene.

Dacă Maria crede că nu a fost apreciată corect la un exercițiu sau nu i-a fost calculat corect punctajul, ea va putea da la contestare. Pentru început, ea trebuie să vină cu o cerere la președintele Comisiei Școlare de Examene, care îi va prezenta testul.

La verificarea acestuia va asista președintele comisiei, iar Maria, dacă va dori, va putea fi însoțită de către un părinte. Aceasta va depune o cerere de contestare în scris, unde va indica numerele de rând ale itemilor ce urmează să fie reverificați de către Comisia Raională/ Municipală de Examinare a Contestațiilor.

Cererile pentru contestații sunt primite și înregistrate la instituția de învățământ în decurs de 24 de ore din momentul afișării rezultatelor, la avizierul instituției, în limitele zilei de muncă (9.0-18.00).

Dacă va întârzia cu cererea, Maria nu va mai putea să își îndrepte nota. Totuși, dacă reușește, testul ei se va examina în următoarele trei zile după comunicarea rezultatelor ultimului examen.

Comisia de verificare va controla doar itemii solicitați pentru reevaluare. Astfel, dacă sunteți în locul Mariei, puneți accent pe fiecare item care credeți că merită reevaluat.

Testul contestat al Mariei va fi examinat de către un alt profesor decât cel care l-a evaluat inițial. În urma reexaminării, nota testului nu poate fi micșorată. Nota acordată de Comisia Raională/ Municipală de Examinare a Contestațiilor este una definitivă.

Elevilor care nu au reușit să susțină examenul li se eliberează, la cerere, un certificat academic privind situația școlară încheiată pentru ciclul gimnazial, documentat prin ștampila instituției și semnătura directorului.

AICI NU SE COPIAZĂ!

Copiatul în cadrul tuturor examenelor este interzis. În cazul examenelor de absolvire a gimnaziului, el are consecințe majore atât pentru elevi, cât și pentru persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor. Maria știe acest lucru și este conștientă că nu e corect față de ea însăși, cât și față de colegii săi să copieze. Ba mai mult, ea a citit ordinele emise de Guvern și a aflat mai multe detalii despre aceasta.

Tânăra vă poate spune că acei candidați care sunt surprinși copiind sau transmițând soluții cu privire la rezolvarea subiectelor sunt eliminați de la proba respectivă, iar testul lor este anulat, prin proces-verbal, cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”.

Totodată, acest test, fiind anulat, nu se verifică. Candidații cu testele anulate pot susține repetat examenul în sesiunea suplimentară. Totuși, Maria nu crede că aceasta este soluția pe care și-ar dori-o oricare dintre cei cu testele anulate pentru fraudă.

Dacă vorbim despre persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, la capitolul fraudării testului, legea este și mai strictă. Acestea riscă să își piardă postul de muncă și să achite o anumită sumă de bani.

Astfel, persoanele implicate în organizarea examenelor, care furnizează soluțiile subiectelor, înlocuiesc sau falsifică testele, modifică notele, admit copieri și alte modalități de fraudare a examenelor sau manifestă neglijență în exercitarea atribuțiilor, cum ar fi tolerarea acțiunilor sau intențiilor de încălcare a prevederilor prezentului regulament, sunt sancționate disciplinar sau sunt concediate.

În cazul în care plicul cu testele de examen a fost deschis în alt mod decât cel indicat de entitatea cu funcții de evaluare și examinare, persoana responsabilă de securitatea materialelor de examen se sancționează prin destituirea din funcție și prin recuperarea prejudiciului cauzat pentru elaborarea, multiplicarea și transportarea noilor teste de examen. Aceeași pedeapsă o riscă și persoanele care, având acces la ele, divulgă conținutul materialelor de examen.

De asemenea, persoanele implicate în procesul de organizare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului sunt pasibile de răspundere disciplinară pentru neraportarea cazurilor de colectare a fondurilor materiale sau bănești de către orice persoană fizică/juridică în legătură cu examenele. Totuși, dacă în procesul menționat mai sus persoana va fi implicată direct, atunci ea va fi concediată.

Cine este Maria?

Și dacă sfârșitul încununează opera, e de menționat că deja citiți o simplă notă a autorului. Ea vine să răspundă la întrebarea întrebătoare privind identitatea Mariei și să vă spună că Maria poți fi tu sau oricare dintre colegii și colegele tale. Cum deja v-ați priceput, Maria este un personaj fictiv care, sperăm noi, a adăugat puțină culoare acestui articol încărcat cu multă, multă informație. Am selectat acest prenume ținând cont de faptul că în Republica Moldova, la momentul publicării acestui articol, există 114 439 de Marii, acesta fiind cel mai popular prenume din țară.

Fie că pe tine tot te cheamă Maria, fie că nu, echipa #diez îți urează mult succes la examenele de absolvire a gimnaziului!💙

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente