Istoria vie a MAI: „Noi avem o țărișoară mică, dar scumpă”, Victor Chilinciuc, veteran al Războiului de Independență

MAI

„De 3 ori au zburat gloanțele deasupra părului meu, atingându-mi practic firele de păr” cu asta începe mărturisirea lui Victor Chilinciuc despre războiul crâncen pentru apărarea integrității țării, un război care l-a lăsat cu sechele pentru toată viața.

Victor Chilinciuc este unul dintre veteranii războiului de pe Nistru, plutonier adjutant în rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare”. Avea doar 28 ani când au început luptele. 

„Noi eram cu pistoalele numai, dar ei erau înarmați extraordinar” îți amintește Victor Chilinciuc. Împreună cu alți camarazi de-ai săi, veteranul a fost grav rănit. „Glonțul zboară foarte repede…asta e o durere extraordinar de mare…parcă un tanc ar trece peste tine”. Ca urmare, veteranul a rămas fără picior. „Am fost susținut foarte mult de familie, de rude. Simțeam o susținere a colegilor. Cât eram în spital, băieții veneau în continuu”. 

Bărbatul se străduie să cultive spiritul de patriotism, mai cu seamă în rândul tinerei generații.  „Noi avem o țărișoară mică, dar scumpă. Și noi trebuie să o păstrăm și s-o apăram, nu trebuie să o dăm nimănui!”, a declarat veteranul Chilinciuc.

Interviul face parte din campania de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență lansată de MAI în luna martie curent. 

Cu ocazia Zilei Independenței, MAI publică un ciclu de interviuri emoționante cu veterani care au apărat R Moldova cu prețul vieții, în Războiul de pe Nistru. 

Manifestarea face parte din proiectul „Istoria vie a MAI, adevărul istoric” – o campanie de informare a publicului despre valorile naționale ale poporului nostru, povestită de cei care au purtat luptele pentru libertatea noastră

Interviul integral cu veteranul Victor Chilinciuc poate fi vizionat mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente