Șase tehnici de studiu care te vor ajuta să înveți și cele mai complicate teme

teme
Foto:#diez

Fie că ești elev(ă) sau student(ă), este important să-ți dezvolți câteva tehnici de gestionare a timpului și de studiu eficiente pentru a transforma procesul de învățare în unul mai puțin epuizant. Indiferent dacă alegi învățarea activă, studiul prin scheme și tabele sau învățarea distribuită, important e ca momentele în care studiezi să fie eficiente și plăcute. Din acest motiv, prin acest articol te ajutăm să alegi o tehnică de învățare adaptată stilului și nevoilor tale personale.

#1. Metoda SQ3R

Metoda de învățare SQ3R (SQRRR) este o tehnică de studiu individual și de înțelegere a conținutului unui text. Este utilă atunci când trebuie să reții informații din manuale, cărți sau alte materiale scrise. Denumirea acesteia vine de la primele litere ale celor cinci pași pe care să îi urmezi atunci când alegi această metodă.

# Survey (studiază rapid) – „treci cu ochii” materialul pe care urmează să îl citești, observând titlurile, subtitlurile, imaginile și schemele (dacă sunt) pentru a cunoaște textul.

# Question (întreabă) – formulează întrebări în baza materialului pe care îl studiezi. Aceste întrebări ar trebui să acopere esența subiectului și să fie formulate într-un mod care să îți stimuleze gândirea și să sublinieze aspectele-cheie ale materialului.

# Read (citește) – citești cu atenție textul pentru a găsi răspunsuri la întrebările pe care le-ai formulat anterior. Acordă atenție detaliilor și încearcă să-ți înțelegi subiectul.

# Recite (recitește) – după ce ai citit, încearcă să-ți reamintești și să recitești informațiile esențiale fără a te uita în text. Acest pas este important, deoarece astfel consolidezi informațiile și verifici cât de bine ai înțeles subiectul.

# Review (revizuiește) – la final, revizuiește informațiile pentru a te asigura că ai înțeles și ai reținut conceptele importante. Tot aici, poți reciti paragrafele pe care nu le-ai înțeles și repetă până vei reuși să memorezi.

Sursă: #diez/Canva

#2. Metoda Active Recall

Această tehnică de învățare se concentrează pe efortul de a-ți aminti și de a rememora anumite informații. Este un proces de reamintire activă a celor studiate, datorită cărora poți înțelege care subiecte ar trebui să le revizuiești.

Ce trebuie să faci.

# Selectează informația – alege un subiect pe care dorești să îl înveți/studiezi.
# Studiază inițial – începe prin a citi sau a studia activ informația. Încearcă să înțelegi conținutul.
# Închide toate materialele – după ce ai citit sau ai studiat o anumită secțiune, închide materialele și încearcă să îți amintești ceea ce tocmai ai învățat. Evită să te uiți înapoi la text în acest moment.
# Recall activ – încearcă să îți amintești toate informațiile fără a te baza pe ajutorul materialelor de studiu.

# Revizuiește și corectează – verifică exactitatea informațiilor pe care le-ai reținut. Notează informațiile pe care le-ai greșit sau pe care nu ți le-ai amintit.
# Repetă procesul – continuă cu tehnica Active Recall pe diferite secțiuni ale materiei pe care o înveți.

#3. Metoda Pomodoro

Da, da, ai înțeles bine. Este vorba despre o roșie (sau chiar mai multe), dar rămâne la alegerea ta dacă vrei să folosești unele reale sau te limitezi la cele imaginare. Această tehnică presupune împărțirea timpului de studiu în perioade scurte în care să te concentrezi doar pe muncă. După un interval în care doar ai învățat, urmează și buna meritată pauză scurtă.

Sursă: #diez/Canva

Cum funcționează metoda Pomodoro.

# Stabilește o sarcină – alege o activitate sau o sarcină pe care dorești să o realizezi.
# Setează un cronometru – fixează un cronometru pentru 25 de minute (un Pomodoro).
# Lucrează intensiv – concentrează-te pe sarcină și lucrează fără întrerupere până când sună cronometrul.
# Fă o pauză – după ce expiră cele 25 de minute, ia o pauză scurtă, de obicei de cinci minute.
# Repetă – după ce ai efectuat patru sesiuni Pomodoro, fă o pauză mai lungă, de aproximativ 15-30 de minute.

De ce să ții cont:
# nu fă nimic altceva extern studiului (de exemplu, discuții cu alte persoane) pentru a nu pierde din concentrare;
# pune telefonul și notificările pe modul silențios;
# profită de pauză și fă orice altceva care nu are legătură cu studiul.

Divizarea zilei în unități de timp concentrate și pauzele regulate ajută la menținerea focusului și la evitarea oboselii mentale. Această abordare poate îmbunătăți productivitatea și poate ajuta la gestionarea stresului asociat cu munca prelungită.

#4. Metoda învățării distribuite

Această tehnică este potrivită în momentul în care trebuie să înveți pentru un test sau pentru un examen. Această practică încurajează studierea din timp și evitarea suprasolicitării în ziua de dinainte de examen.

Pașii pe care să îi urmezi.

# Identifică tema de studiu – alege subiectul sau informațiile pe care trebuie să îl înveți.
# Prima sesiune de învățare – începe prin a învăța sau a studia informațiile dorite într-o anumită perioadă, de exemplu, 25 de minute.
# Prima repetare – după prima sesiune, fă o pauză, de exemplu, de 10 minute și recapitulează informațiile pe care le-ați învățat.
# Perioade următoare de repetare – planifică sesiuni ulterioare de repetare. De exemplu, prima repetare ar putea fi a doua zi, urmată de a doua repetare peste cinci zile, a treia – peste o săptămână, iar a patra – peste 10 zile.
# Crește intervalele de timp, însă dacă ai dificultăți, le poți reduce pentru a revizui materia frecvent.
# Continuă ciclul – adăugă sesiuni de repetare adaptând intervalele în funcție de performanța ta și de cât de bine reții informațiile.
# Fă pauze lungi periodice – alege intervale de timp în care să nu mai înveți pentru a evita suprasolicitarea și pentru a oferi timp creierului să consolideze informațiile.

Sursă: #diez/Canva

#5. Metoda învățării vizuale

Oamenii sunt, în general, receptivi la imagini, iar tehnica respectivă presupune utilizarea elementelor vizuale în procesul de studiu pentru a ajuta la asimilarea și reținerea informațiilor.

Sursă: #diez/Canva

Această metodă presupune:
# să utilizezi grafice, diagrame, scheme sau hărți conceptuale;
# să ilustrezi sau să desenezi;
# să folosești culori pentru a sublinia informațiile importante:
🟠 portocaliu pentru abrevieri;
🟣 mov pentru personalități;
🔵 albastru pentru locuri;
🟢 verde pentru ani;
🟡 galben pentru formule;
# să privești videoclipuri educaționale;
# să creezi cartonașe cu imagini sau cuvinte-cheie.

#6. Metoda de învățare „Feynman”

Tehnica „Feynman” este o metodă de învățare rapidă a unui concept prin explicarea acestuia în termeni simpli și clari. Aceasta are la bază ideea „dacă vrei să înțelegi bine ceva, încearcă să explici cât mai simplu”. Astfel, dacă încercăm să descriem un concept în propriile noastre cuvinte, probabilitatea să îl înțelegem este mult mai mare.

Cum funcționează metoda „Feynman”.

# Scrie subiectul/conceptul pe care vrei să îl studiezi în partea de sus a foii.
# Încearcă să îl explici cu propriile cuvinte. Imaginează-ți că ai în fața ta un copil căruia trebuie să îi răspunzi la întrebări.
# Revizuiește ceea ce ai scris și identifică eventualele aspecte la care ai greșit.
# După ce le-ai identificat, revino la notițele tale sau la materialele din care ai studiat. Corectează ceea ce ai greșit și ia-o de la capăt.

Sursă: #diez/Canva

Nu uita să iei o pauză atunci când te simți epuizat(ă), deoarece uneori temele pentru acasă și stresul școlar pot deveni sursele unei stări de burnout. Am pregătit un articol în care găsești câteva explicații referitoare la ce este un burnout, cum poate fi identificat la adolescenți, care sunt primele semne, cum poate fi gestionat, dar și prin ce diferă de stresul școlar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente