Astăzi, 15 februarie, începând cu ora 10.10, drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost blocat. Fermierii au ieșit la proteste, iar circulația vehiculelor este imposibilă. Aceștia cer ca autoritățile să le compenseze pierderile din ultimii doi ani și să aloce cel puțin 400 de milioane de lei pentru a începe lucrările agricole de primăvară.
De săptămâna trecută, fermierii din Hâncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni si Criuleni și-au reluat protestele blocând de mai multe ori drumul de acces spre vama Leușeni. Aceștia așteaptă un dialog cu conducerea țări și își doresc „îndeplinirea promisiunii cu motorină română și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și de floare soarelui cultivate în 2023”.
Referitor la blocarea punctului de trecere a frontierei Leușeni, agricultorii precizează că autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a redirecționa traficul și că acest lucru ar fi putut fi premeditat.
Am reiterat tuturor călătorilor și agenților economici să evite azi traversarea hotarului prin aceasta vamă și am regretat că ieri autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a redirecționa traficul.
Forța Fermierilor
În același timp, la fața locului sunt prezente echipele comune ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, IP Hâncești și Inspectoratului Național de Securitate Publică pentru a menține ordinea publică și pentru a restabili fluxul traficului. Călătorii sunt îndemnați să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.
Premierul Dorin Recean i-a anunțat pe fermieri că au dreptul să protesteze, dar i-a îndemnat să manifeste respect față de toți cetățenii.
Să avem respect pentru toți cetățenii. Evident, avem dreptul să protestăm, dar să facem în așa măsură, încât să nu afectăm drepturile altora. Noi, vicepremierul Bolea, Guvernul și eu, avem angajamentul să rezolvăm gradual toate problemele.
Dorin Recean, prim-ministru
Alte zone blocate
# Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir ar putea să se deplaseze cu tehnica agricolă pe traseul Cantemir-Cahul și Cahul-vama Oancea. Aceștia insistă să se întâlnească cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
# Fermierii din raionul Fălești blochează orașul Fălești în zona centurii cu tehnică agricolă.
# Agricultorii din raionul Râșcani ies cu tehnică agricolă lângă vama Costești-Stânca.
# Agricultorii din raioanele Rezina și Orhei rămân pe traseul Orhei-Rezina, la intersecția lângă satul Bușăuca.
# Agricultorii din raionul Telenești s-au adunat la intersecția drumului Chișinău-Bălți și Chișinău-Soroca și posibil s-ar putea deplasa cu tehnica agricolă.
# Fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău-Dubăsari.
Potrivit acestora, există probabilitatea ca de mâine, 16 februarie, și fermierii din alte raioane din sudul Moldovei să iasă la proteste.
Când au început protestele și ce zic agricultorii
Protestele agricultorilor au început în data de 7 iunie 2023. Aceștia spun că sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la carburanți și de majorarea de aproape trei ori a dobânzilor la credite. Ulterior, acțiunile au fost încetate și reluate de mai multe ori blocând mai multe străzi și intrări în orașul Chișinău.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2023, fermierii au pornit cu tractoarele spre centrul capitalei, s-au instalat în Piața Marii Adunări Naționale și au protestat în fața Guvernului. Atunci, președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a menționat că ar fi vorba de circa 200 de unități de transport.
Argumentele agricultorilor
Echipa #diez s-a aflat în Piața Marii Adunări Naționale și încercat să afle de la fermieri mai multe detalii despre protestele organizate de aceștia.
Situația din agricultură este dezastruoasă și autoritățile nu iau nicio măsură. Noi am cerut trei măsuri care ar salva agricultura și care nu țin de bani. Prima este moratoriu la calcularea penalităților dobânzilor și oprirea executărilor silite. Mulți agricultori sunt dați în judecată, practic li se pune sechestru pe tot și totul se scoate la vânzare.
A doua [măsură] este ca din fondul de subvenționare pentru anul viitor, un miliard să fie dat ca plăți directe la hectar, drept compensații. La noi iese că fondul de subvenționare e postsubvențional și, investind, cei care au, tot ei sunt ajutați de stat.
A treia [măsură] este ca tranzitul cerealelor din Ucraina să fie oprit pe trei-patru luni. Noi să avem posibilitatea să venim cu cerealele, cei care mai au, să le vindem la un preț normal.
Sergiu Ștefanco, membru al Asociației Fermierilor
Agricultorii cer să se întâlnească cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu președintele Parlamentului Igor Grosu.
Ce spun autoritățile
De la declanșarea activităților de protest, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că Vladimir Bolea a avut mai multe întrevederi cu fermierii, printre care și la Cahul, cea mai afectată zonă de seceta din 2023.
În cadrul unui briefing de presă de astăzi, 15 februarie, ministrul a anunțat că agricultorii pot depune dosare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru a solicita suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023. Se întâmplă după decizia Guvernului de a aloca 50 de milioane lei drept suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023.
Vladimir Bolea a precizat că între anii 2020 și 2023 au fost mobilizate resurse importante din bugetul de stat, fiind acordate subvenții în valoare totală de aproape 6 miliarde de lei prin intermediul AIPA. Suplimentar, a mai fost alocată suma de 313,77 milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului și din surse externe, iar acum circa 400 de agricultori vor beneficia de aproximativ 2 500 de lei pentru un hectar.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că „oricât ajutor s-ar oferi, o asociație dintre cele 30 continuă să fie nemulțumită și să șantajeze”.
Vladimir Bolea, audiat în Parlament
În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, 15 februarie, PAS a cerut ca Vladimir Bolea să fie audiat. Propunerea a venit din partea deputatului PAS Alexandr Trubca și a fost susținută de alți 79 de deputați.
Având în vedere că suntem la început de an, dar și în contextul ultimelor evenimente, propun audierea ministrului agriculturii. Să vină să ne povestească despre prioritățile ministerului pentru 2024, despre ce s-a reușit să facă în ultimii aproape doi ani de când conduce ministerul, dar și să vină cu soluțiile concrete pe care le are ministerul pentru agricultorii care vedem că protestează.
Alexandr Trubca, deputat PAS
La ședință, ministrul agriculturii a declarat că 90 % dintre beneficiarii de subvenții sunt clasificați ca fermieri micro și mici, iar 70 % din fondul de subvenționare a mers către aceștia. În anul 2023, suma subvențiilor a fost de circa 1,9 miliarde de lei.
El a adăugat că cei mai afectați de consecințele de războiului în agricultură sunt producătorii de cereale, în special cei din sud.
Peste 2 000 de producători din sud pentru 2022 au primit 1 240 de lei per hectar. Anul acesta, cei mai afectați dintre ei vor mai primi 2 500 de lei per hectar.
Vladimir Bolea, ministrul agriculturii
Referitor la importul cerealelor din Ucraina, Bolea a precizat că: „În 2023, nu a fost importat niciun kilogram de grâu ucrainean în Moldova”. O nouă discuție între Vladimir Bolea și fermieri este planificată pentru mâine, 16 februarie. Va participa și premierul Dorin Recean.