Andreea Gabriela este originară din raionul Ialoveni. Tânăra este pasionată de lectură, muzică și teatru. Anul trecut, a început studiile la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la specializarea Artele Spectacolului (Actorie), iar până a fi admisă, a trecut printr-un șir de probe. Vă invit să aflați mai multe din experiența tinerei.
Descopăr lumea teatrului din interior
Mulți tineri pasionați de teatru își încep drumul către îndeplinirea visului lor la facultate. Pentru unii este o călătorie spre autodescoperire, pentru alții este o oportunitate de a învăța și de a se dezvolta sub îndrumarea experților din domeniu. Pentru Andreea Gabriela facultatea este mult mai mult decât o instituție de învățământ; este un sanctuar al creativității și al pasiunii, unde magia scenei prinde viață în fiecare zi.
Facultatea la care studiez este fantastică. În sfârșit am ajuns să fac ceea ce-mi place, să descopăr lumea teatrului din interior și să învăț de la marii actori. Colegii mei sunt extraordinari, suntem 14 și suntem cu toții pe aceeași lungime de undă, împărtășim aceeași dragoste pentru teatru și avem acea nebunie frumoasă în noi cu care suntem gata să trecem prin toate. Profesorii sunt foarte deschiși, sunt acolo pentru noi oricând avem întrebări sau simțim că ne depășește o anumită situație sau temă.
Disciplinele studiate în cadrul FMT țin nemijlocit de specializarea aleasă. Iată câteva dintre cele mai importante:
# Introducere în arta actorului;
# Arta actorului;
# Antrenamentul expresiei corporale;
# Educația muzicală;
# Educația și expresia vorbirii scenice.
Evident că, fiind la o facultate cu profil artistic, tânăra are mai multă practică decât teorie, însă majoritatea disciplinelor îmbină teoria cu practica. „Cu siguranță nu avem atât de multă teorie cum au celelalte facultăți, iar din acest motiv și absențele nu le putem motiva atât de simplu, pentru că teoria o poți recupera, dar practica – nu”, explică Andreea Gabriela.
Admiterea la FMT a fost dificilă
Procesul de admitere la Facultatea de Muzică și Teatru (FMT) este unul complex și provocator, conceput pentru a selecta cei mai talentați și dedicați studenți în acest domeniu. Pentru mulți tineri această etapă reprezintă o provocare în sine, unde trebuie să își demonstreze abilitățile și pasiunea pentru arta scenică și muzicală.
Primul pas în procesul de admitere la FMT este trimiterea dosarului de aplicare. Dosarele sunt analizate cu atenție de comisia de admitere, iar cei selectați sunt chemați să participe la următoarele etape ale procesului de selecție.
Una dintre cele mai importante etape ale admiterii este proba eliminatorie, care constă dintr-un recital de poezie. Acesta este un test esențial pentru a evalua capacitatea candidaților de a comunica și de a interpreta textul poetic într-un mod expresiv și convingător. Cei care nu reușesc să treacă această probă nu sunt admiși în etapele următoare.
Pentru candidații care trec de proba eliminatorie, urmează etapele ulterioare, încă două, fiecare cu câte două probe.
Etapa I
# Proba de improvizație scenică. Această probă este destinată testării abilităților actoricești ale candidaților în situații spontane.
# Proba de aptitudini muzicale. La această probă, candidații sunt testați în ceea ce privește auzul muzical, memoria, ritmul și capacitatea lor de a interpreta un cântec. Aceasta vizează evaluarea competențelor muzicale ale fiecărui candidat.
Etapa II
# Interpretarea unui monolog. Candidaților li se solicită să interpreteze un monolog, fie tragic, fie comic, pentru a demonstra abilitățile lor actoricești într-o scenă mai lungă și mai complexă.
# Interpretarea unei povestiri. La această probă, candidații trebuie să interpreteze o povestire, fie tragică, fie comică, pentru a evidenția capacitatea lor de a transpune emoțiile și atmosfera unei povești într-o interpretare scenică convingătoare.
„Admiterea la FMT a fost dificilă, dar mă bucur că am trecut de toate probele”, a adăugat Andreea Gabriela.
Trust the proces!
Deocamdată, Andreea Gabriela nu vrea să vorbească despre planurile pe care le are după absolvirea facultății. Tânăra își dorește cu disperare să ajungă pe scenă alături de marii actori, dar până atunci vrea doar să profite de fiecare clipă și să învețe cât mai multe.
Pot spune că este pentru prima oară când îmi doresc ca timpul să nu mai treacă atât de repede și să se oprească în loc, fiindcă trăiesc cea mai frumoasă perioadă din viața mea alături de cei mai minunați oameni.
Din cauza programului încărcat, tânăra nu prea reușește să îmbine studiile cu voluntariatul, însă chiar și așa s-a alăturat Asociației Inițiativa din Timișoara și cu fiecare ocazie se implică în activitățile organizate. „Așadar, tinerilor care vor să urmeze același parcurs ca mine le recomand să fie deschiși, să fie gata să-și iasă din zona de confort, să citească cât mai mult, să descopere, să caute răspunsuri, să analizele, să-și depășească mereu propriile limite, să aibă multă încredere în forțele proprii și să nu gândească mult. Pe scurt, să se arunce, că mereu o să fie cineva care să-i prindă și să-i ghideze. Trust the proces!”, a punctat tânăra.