(foto) Expoziția unui artist din Republica Moldova a fost nominalizată la Premiile Anului în Cultură la Brașov

expo
Foto:Facebook/Andrei Gamarț

Andrei Gamarț, un tânăr artist din Republica Moldova, a fost nominalizat la Premiile Anului în Cultură la Brașov, ediția 2023, categoria „Expoziția anului”. Denumirea expoziției sale este „Tot ce ai văzut se va împlini”.

Andrei a declarat pentru #diez că expoziția s-a desfășurat în perioada 3 noiembrie – 3 decembrie 2023 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Aceasta constituie rezultatul colaborării între Muzeul de Artă din Brașov și Mobius Gallery, fiind parte a unui proiect mai amplu al galeriei, ce presupune aducerea artei contemporane în muzeele din România.

Expoziția cuprinde 31 de lucrări din diferite perioade de creație, picturi realizate între 2013 și 2023, în care se pot urmări interogările tânărului ca artist, procesul său de creație și temele care îl preocupă în ultimii ani: „Lucrări ce explorează teme precum timpul, memoria, spațiul și, în special, lumina ca materie primordială, lumina care e în același timp mediu, subiect și relație”.

În cadrul expoziției au fost prezentate și două instalații picturi-video din seria 24 de ore, picturi de mari dimensiuni peste care erau proiectate transmisii live de la niște camere de supraveghere accesibile online pentru public. Una dintre ele înfățișa chiar o stradă din Brașov – Michael Weiss.

Semnificația titlului expoziției „Tot ce ai văzut se va împlini”

Potrivit lui Andrei, titlul a fost inspirat din „Macbeth” (tragedie scrisă de William Shakespeare în anul 1606), din scena cu vrăjitoarele care îi arată lui Macbeth viitorul – viitor ce suna a condamnare.

Ce vrea să zică mai exact acest titlu e un paradox. Actul vederii nu este instantaneu, e o acțiune desfășurată în timp. E o imagine care se desfășoară, se configurează, se împlinește într-un câmp mental, pe o durată nedefinită, e o opera aperta [operă deschisă], cum zicea Umberto Eco. De aceea, «tot ce ai văzut» e la timpul trecut și e proiectat în viitorul care «se va împlini».”

Ceea ce a omis tânărul aici e prezentul, acel aici și acum, pe atât de fragil și trecător, pe cât de intens și imprevizibil. Artistul consideră că să te simți în prezent, conștient de sine și de lumea din jur, e o dificilă încercare, iar titlul totuși sună ca o promisiune.

Sursă: Facebook/Andrei Gamarț

Ideea din spatele expoziției

Tânărul ne-a relatat că lucrează cu imaginea, de unde vine și preocuparea sa firească pentru experiența privirii și a modului în care vederea activă, imediată, ne situează în lume. „Ce vedem?”, „cum vedem?”, „de ce ne scapă unele lucruri și altele nu?” – acestea sunt întrebările pe care Andrei și le pune.

„Imaginea este o ceață din care răzbat ecouri și umbre, e o metamorfoză ce cuprinde în sine toate stadiile schimbării, este curgere și împlinire reînnoită, unde vizibilul și invizibilul se succed într-o perpetuă interogare asupra obiectului.

Imaginea unui lucru este o neîntreruptă pâlpâire de înfățișări și reflexii, umbre ale gândului ce iau în stăpânire primul obstacol ce le iese în cale, un câmp material al însușirilor disputat între vedere și viziune”, a adăugat artistul.

Potrivit lui, fața luminoasă și familiară a imaginii își are originea într-o lume a umbrelor și a oglinzilor, a planurilor ascunse vederii. „Chiar și în lipsa obiectului imaginea lui ni se arată la fel de vie, căci vederea nu e despre lucruri, e despre felul în care ele trec sau rezistă”.

Astfel, expoziția reprezintă o invitație la contemplare, la introspecție, la un raport conștient cu ceea ce se vede și, prin asta, la regăsirea sinelui care vede lumea din jur.

Vedeți mai jos câteva fotografii în care a fost surprinsă expoziția.

Voturile publicului pot fi acordate printr-un formular până duminică, 18 februarie, ora 22.00. Câștigătorii vor fi desemnați în baza opțiunilor publicului, cu o pondere de 50 %, și ale unui juriu format din personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului, la fel 50 %.

Aici găsiți pagina de Facebook a lui Andrei Gamarț.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente